Učenici obnavljaju Gradski park

Pedeset srbačkih gimnazijalaca, uz pomoć desetak stručnih radnika opštinske uprave, komunalnih preduzeća „Komunalac“ i „Vodovod“, učestvovalo je u jednodnevnoj radnoj akciji u kojoj je na novoj lokaciji Gradskog parka u Srpcu zasađeno oko 500 sadnica drveća i drugog zelenila.

Republika Srpska 11.11.2015 | 14:40
Učenici obnavljaju Gradski park

Prije petnaestak godina Srbac je ostao bez „pluća grada“, jer su u bivšem gradskom parku uklonjeni stogodišnji hrastovi, lipe i ostalo drveće, kako bi bila započeta izgradnja novog Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg.

Od tada se bezuspješno iniciralo da se pronađe nova lokacija za park, što je realizovano tek ove godine.

Na površini od 2500 metara kvadratnih našle su se sadnice: jasena, vrbe, breze, divlje jabuke, ukrasne japanske šljive, tuja, bagrema, magnolije i ostalog niskog rastinja za čiju nabavku putem firme „Tamaris“ je lokalna zajednica izdvojila 5.500 KM.

Načelnik opštine Drago Ćirić kaže da je značajnu pomoć oko uređenja zemljišta pružila i firma „Ciklon“, a očekuje da će u izgradnji staza, klupa i ostalih pratećih objekata pomoć pružiti i neka ministarstva u Vladi Republike Srpske.

„Staze će biti izgrađene ove jeseni, a sljedeće godine ostali planirani objekti“, kaže načelnik Ćirić i dodaje da će se u okviru novog gradskog parka podići i mini-park namjenjen za najmlađe, jer se lokacija nalazi u neposrednoj blizini novoizgradjenog Centra za djecu sa posebnim potrebama „Izvor“ i Dječijeg vrtića „Naša radost“.

Projekat parka izradio je mladi srbački arhitekta Boris Gužvić, a osmislilo Odjeljenje za prostorno uređenje i komunalne djelatnosti.

Profesor Školskog centra „Petar Kočić“ Srbac Saša Babić nije krio zadovoljstvo odzivom učenika trećeg i četvrtog razreda Gimnazije, naglašavajući da njihov doprinos, kao buduće intelegencije grada, mora da bude vidljiv u svim sferama društvenog života.

„Veoma nam je nedostajao park i zato smo zaista sretni što će baš naša generacija doprinjeti da grad i njegovi stanovnici dobiju uređeno mjesto za odmor, zabavu i uživanje u prirodi“, sa ponosom je rekla gimnazijalka Sanja Jevtić.

Autor: Savo Keser

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rs

11.11.2015 15:02

Bravo. Tako se voli svoj grad i drzava.

ODGOVORITE
Name

mitrak

11.11.2015 16:16

Pre nekoliko godina, srbac je dobio ponudu iz inostranstva da kompletnu izgradnju parka po zapadnim standardima sponzoriše i odradi gradevinska firma iz Berlina,znači bez bilo kakve naknade ili bilo čega, niko od srbackih vlasti nije imao nikakav interes za tu ponudu.......moglo jednostavno,savršeno,besplatno.....odbijeno......a sada.....

ODGOVORITE