Сурчин: Без мајке и оца, али се не предају

Тешка судбина Милице (11), Игора (13) и Ивана (19) Алијаја. Општина Сурчин и Фондација Дивац им граде топли дом.

Србија 11.11.2015 | 08:00
Сурчин: Без мајке и оца, али се не предају

Све ће бити боље када добијем своју собу и купатило, да не морам више да идем код другарице да се купам, овако своју причу почиње Милица Алијај (11), која са своја два брата, Игором (13) и Иваном (19), живи у трошној кући у Прогару, код Сурчина. Живот ове малишане није мазио, отац их је напустио, а све је постало још теже када им је августа ове године умрла мајка Хава, једини старатељ, и то од сепсе услед кварног зуба!

Избегли са Косова и Метохије, боље сутра потражили су овде, надомак Београда. Са мајком су годинама живели у камп-риколици.

Кућу у којој сада станују уступила им је једна госпођа чију је мајку Хава чувала, а која је сада на продају. У две собе и без купатила деца су одрастала, била врло добри ученици, а Иван завршио средњу школу за месара. У августу им се живот поново окренуо наглавачке, па је сада Иван постао законски старатељ Ивани и Игору, отац и мајка, куварица, праља...

"Тешко је сад кад маме нема" - прича Иван. "Ипак, нисам могао да допустим да их одведу у дом, у старатељске породице. Они су ми све и зато сам и прихватио старатељство. Хвала богу па сам само месец дана пре њене смрти добио посао да могу да их издржавам. Са овом кућом живот ће нам бити лакши".

На плећа овог деветнаестогодишњака спустиле су се додатне обавезе. Више нема времена за дружење, већ кад дође с посла спрема оно шта ће да се једе сутра, пере веш, помаже брату и сестри око домаћих задатака. Када није на послу, иде по селу и помаже домаћинима, како би зарадио неки динар више.

Општина Сурчин на челу са председницом Весном Шаловић подигла је на ноге све организације, људе добре воље и приватнике да овој деци пружимо кров над главом - каже портпарол општине Алиса Јовановић.

Изградњу куће, која би требало да буде завршена до краја децембра, финансирају Фондација Дивац и многобројни привредници. Желимо да их уселимо пре Нове године како се не би смрзавали.

Мала Ивана хоће да буде доктор

Најмлађу Ивану мајчина смрт је највише погодила. Није могла и знала како да јој помогне, па сада жели да постане докторка кад порасте и лечи друге. Да би у томе успела, потребна јој је соба у којој може да учи и, наравно, што безбрижније детињство.

Донатори за намјештај и технику

У првој фази радова саградиће се кућа, са кухињом, купатилом и три спаваће собе, средити дневни боравак.

За потпуно опремање потребно је још новца, па из општине Сурчин апелују на све који могу, да се прикључе овој акцији донирањем намештаја и беле технике.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

11.11.2015 07:57

Све најбоље младим а великим борцима кроз зивот!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

11.11.2015 08:58

Само ми није јасно чиме се то Вучић хвали.

ОДГОВОРИТЕ