Surčin: Bez majke i oca, ali se ne predaju

Teška sudbina Milice (11), Igora (13) i Ivana (19) Alijaja. Opština Surčin i Fondacija Divac im grade topli dom.

Srbija 11.11.2015 | 08:00
Surčin: Bez majke i oca, ali se ne predaju

Sve će biti bolje kada dobijem svoju sobu i kupatilo, da ne moram više da idem kod drugarice da se kupam, ovako svoju priču počinje Milica Alijaj (11), koja sa svoja dva brata, Igorom (13) i Ivanom (19), živi u trošnoj kući u Progaru, kod Surčina. Život ove mališane nije mazio, otac ih je napustio, a sve je postalo još teže kada im je avgusta ove godine umrla majka Hava, jedini staratelj, i to od sepse usled kvarnog zuba!

Izbegli sa Kosova i Metohije, bolje sutra potražili su ovde, nadomak Beograda. Sa majkom su godinama živeli u kamp-rikolici.

Kuću u kojoj sada stanuju ustupila im je jedna gospođa čiju je majku Hava čuvala, a koja je sada na prodaju. U dve sobe i bez kupatila deca su odrastala, bila vrlo dobri učenici, a Ivan završio srednju školu za mesara. U avgustu im se život ponovo okrenuo naglavačke, pa je sada Ivan postao zakonski staratelj Ivani i Igoru, otac i majka, kuvarica, pralja...

"Teško je sad kad mame nema" - priča Ivan. "Ipak, nisam mogao da dopustim da ih odvedu u dom, u starateljske porodice. Oni su mi sve i zato sam i prihvatio starateljstvo. Hvala bogu pa sam samo mesec dana pre njene smrti dobio posao da mogu da ih izdržavam. Sa ovom kućom život će nam biti lakši".

Na pleća ovog devetnaestogodišnjaka spustile su se dodatne obaveze. Više nema vremena za druženje, već kad dođe s posla sprema ono šta će da se jede sutra, pere veš, pomaže bratu i sestri oko domaćih zadataka. Kada nije na poslu, ide po selu i pomaže domaćinima, kako bi zaradio neki dinar više.

Opština Surčin na čelu sa predsednicom Vesnom Šalović podigla je na noge sve organizacije, ljude dobre volje i privatnike da ovoj deci pružimo krov nad glavom - kaže portparol opštine Alisa Jovanović.

Izgradnju kuće, koja bi trebalo da bude završena do kraja decembra, finansiraju Fondacija Divac i mnogobrojni privrednici. Želimo da ih uselimo pre Nove godine kako se ne bi smrzavali.

Mala Ivana hoće da bude doktor

Najmlađu Ivanu majčina smrt je najviše pogodila. Nije mogla i znala kako da joj pomogne, pa sada želi da postane doktorka kad poraste i leči druge. Da bi u tome uspela, potrebna joj je soba u kojoj može da uči i, naravno, što bezbrižnije detinjstvo.

Donatori za namještaj i tehniku

U prvoj fazi radova sagradiće se kuća, sa kuhinjom, kupatilom i tri spavaće sobe, srediti dnevni boravak.

Za potpuno opremanje potrebno je još novca, pa iz opštine Surčin apeluju na sve koji mogu, da se priključe ovoj akciji doniranjem nameštaja i bele tehnike.

Izvor: Večernje NOVOSTI

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

11.11.2015 07:57

Sve najbolje mladim a velikim borcima kroz zivot!!!

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

11.11.2015 08:58

Samo mi nije jasno čime se to Vučić hvali.

ODGOVORITE