Дјечаку у школи сипали детерџент у очи

Случај дјечака Алексе Јовановића који је, због вишемјесечне психичке и физичке тортуре вршњака, извршио самоубиство, постао је синоним за вршњачко насиље у школама.

Србија 10.11.2015 | 22:55
Дјечаку у школи сипали детерџент у очи

Нажалост, таквих примјера је све више. Посљедњи за који јавност сазнаје јесте случај ученика средње школе у Тителу, који већ шест година у школи трпи вербално и физичко малтретирање вршњака.

Посљедњи инцидент догодио се прије двије недеље, током практичне наставе. Дјечаку М.М. вршњаци су бацили детерџент у очи, од чега је, тврде родитељи, привремено изгубио вид.

Два дана прије тога, догодио се још један инцидент.

"У уторак је било симулирање сексуалног односа, где се један од злостављача иза његових леђа сагао, скинуо се, извадио полни орган и симулирао секс, где је притом требало неко и да снима камером", наводи отац дјечака.

Злостављања је, каже отац, било и током претходне школске године, у мају.

"Тада се десило скидање тренерице испред кабинета за математику, где га је један држао, двојица су га скинули. Дете после два дана није хтело да иде у школу. Плус, уз редовно вербално злостављање - шантави, дебели, гузати, шутање у задњицу, и све остало", каже он.

У управи школе кажу да су реаговали чим су родитељи пријавили случајеве злостављања.

"Школа је са те стране апсолутно све, од тренутка кад је чула до сада, радила баш по Правилнику који је донет о поступању у тим случајевима и чинимо све у интересу тог ученика да се он што пре врати у школу, да се врати неком редовном раду, да се он осећа овде сигурно, безбедно и да заврши своје школовање", истиче директорка Јадранка Пешти.

Међутим, отац дјечака тврди да "те мјере које они предузимају једноставно нису довољне".

"Насиље се наставља и кроз освету и кроз претње и све остало", каже отац.

Драгана Ћорић је покретач петиције за доношење Алексиног закона, који се односи на спречавање вршњачког насиља. Каже да нацрт закона, чији је аутор, предвиђа построжавање казни и за родитеље и за просвјетне раднике.

Надлежни у случају насиља у тителској школи нису затајили. Против насилника је подигнута кривична пријава, а тужилац је дјело окарактерисао као злостављање и мучење.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар