Dječaku u školi sipali deterdžent u oči

Slučaj dječaka Alekse Jovanovića koji je, zbog višemjesečne psihičke i fizičke torture vršnjaka, izvršio samoubistvo, postao je sinonim za vršnjačko nasilje u školama.

Srbija 10.11.2015 | 22:55
Dječaku u školi sipali deterdžent u oči

Nažalost, takvih primjera je sve više. Posljednji za koji javnost saznaje jeste slučaj učenika srednje škole u Titelu, koji već šest godina u školi trpi verbalno i fizičko maltretiranje vršnjaka.

Posljednji incident dogodio se prije dvije nedelje, tokom praktične nastave. Dječaku M.M. vršnjaci su bacili deterdžent u oči, od čega je, tvrde roditelji, privremeno izgubio vid.

Dva dana prije toga, dogodio se još jedan incident.

"U utorak je bilo simuliranje seksualnog odnosa, gde se jedan od zlostavljača iza njegovih leđa sagao, skinuo se, izvadio polni organ i simulirao seks, gde je pritom trebalo neko i da snima kamerom", navodi otac dječaka.

Zlostavljanja je, kaže otac, bilo i tokom prethodne školske godine, u maju.

"Tada se desilo skidanje trenerice ispred kabineta za matematiku, gde ga je jedan držao, dvojica su ga skinuli. Dete posle dva dana nije htelo da ide u školu. Plus, uz redovno verbalno zlostavljanje - šantavi, debeli, guzati, šutanje u zadnjicu, i sve ostalo", kaže on.

U upravi škole kažu da su reagovali čim su roditelji prijavili slučajeve zlostavljanja.

"Škola je sa te strane apsolutno sve, od trenutka kad je čula do sada, radila baš po Pravilniku koji je donet o postupanju u tim slučajevima i činimo sve u interesu tog učenika da se on što pre vrati u školu, da se vrati nekom redovnom radu, da se on oseća ovde sigurno, bezbedno i da završi svoje školovanje", ističe direktorka Jadranka Pešti.

Međutim, otac dječaka tvrdi da "te mjere koje oni preduzimaju jednostavno nisu dovoljne".

"Nasilje se nastavlja i kroz osvetu i kroz pretnje i sve ostalo", kaže otac.

Dragana Ćorić je pokretač peticije za donošenje Aleksinog zakona, koji se odnosi na sprečavanje vršnjačkog nasilja. Kaže da nacrt zakona, čiji je autor, predviđa postrožavanje kazni i za roditelje i za prosvjetne radnike.

Nadležni u slučaju nasilja u titelskoj školi nisu zatajili. Protiv nasilnika je podignuta krivična prijava, a tužilac je djelo okarakterisao kao zlostavljanje i mučenje.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar