Загађен ваздух у Тузли, Зеници и Лукавцу

У протеклих неколико дана, према подацима са мјерних станица у Федерацији БиХ, концентрације загађујућих материја су у порасту, што је у складу са стабилном атмосферском ситуацијом.

Босна и Херцеговина 10.11.2015 | 22:35
Загађен ваздух у Тузли, Зеници и Лукавцу

Ваздух у Тузли, Зеници и Лукавцу карактеришу високе концентрације сумпордиоскида и лебдећих честица у ваздуху, преноси бх. новинска агенција Патриа.

У Сарајеву нису мјерене високе концентрације сумпордиоксида, али јесу лебдећих честица.

Након неколико узастопних дана са порастом концентрација загађујућих материја у ваздуху дошло је до стагнације нарушавања квалитета ваздуха, а мјестимично и до опадања концентрација.

На мјерним мјестима у Тузланском кантону током јучерашњег дана дошло је до опадања концентрација сумпордиоксида и лебдећих честица у ваздуху. Дневна гранична вриједност сумпордиоксида прекорачена је само на једном мјерном мјесту, док су концентрације лебдећих честица у ваздуху такође у опадању, али и даље високе.

У Зеници је ово опадање концентрација незнатно у односу на претходне дане, док је у Сарајеву ситуација непромијењена.

Мјерене вриједости загађујућих параметара су далеко ниже од оних које очекујемо током децембра и јануара, али тренутно стање је нездраво јер траје већ готово двије седмице.

Старије особе, дјеца и особе са респираторним проблемима попут астме требали би избјегавати напоре на отвореном.

Оваква атмосферска ситуација се очекује и наредних неколико дана што ће узроковати слично стање квалитета ваздуха док не дође до дестабилизације атмосфере праћене вјетром и/или падавинама.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хе хе

10.11.2015 22:45

Зато је РС бољи дио БиХ. У РС нема ни трунке загадјења. Миле све поравнао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

11.11.2015 11:44

РС је самостална, а не дио тзв. Босне.

Name

ваздусна бања

11.11.2015 06:23

Тај проблем нас Миле је ријесио.Нераде ни велики а ни мали загадјиваци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

11.11.2015 12:09

Лукавац , је одавно требало евакуисати , из хуманитарних разлога . У граду је немогуће дисати , поготово зими , када се , поред фабрика загађивача , још и сва домаћинства грију на угаљ . Нема дијела дана да ваздух није зелен , смрдљив и густ . Црна прашина , пада константно и становницима се вади из очију у Хитној помоћи у Дому здравља . У фабрикама , које држе странци , ради шака људи , мало плаћених , а од свега произведеног , БиХ , као држава , има најмање користи !

ОДГОВОРИТЕ