Zagađen vazduh u Tuzli, Zenici i Lukavcu

U proteklih nekoliko dana, prema podacima sa mjernih stanica u Federaciji BiH, koncentracije zagađujućih materija su u porastu, što je u skladu sa stabilnom atmosferskom situacijom.

Bosna i Hercegovina 10.11.2015 | 22:35
Zagađen vazduh u Tuzli, Zenici i Lukavcu

Vazduh u Tuzli, Zenici i Lukavcu karakterišu visoke koncentracije sumpordioskida i lebdećih čestica u vazduhu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U Sarajevu nisu mjerene visoke koncentracije sumpordioksida, ali jesu lebdećih čestica.

Nakon nekoliko uzastopnih dana sa porastom koncentracija zagađujućih materija u vazduhu došlo je do stagnacije narušavanja kvaliteta vazduha, a mjestimično i do opadanja koncentracija.

Na mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu tokom jučerašnjeg dana došlo je do opadanja koncentracija sumpordioksida i lebdećih čestica u vazduhu. Dnevna granična vrijednost sumpordioksida prekoračena je samo na jednom mjernom mjestu, dok su koncentracije lebdećih čestica u vazduhu takođe u opadanju, ali i dalje visoke.

U Zenici je ovo opadanje koncentracija neznatno u odnosu na prethodne dane, dok je u Sarajevu situacija nepromijenjena.

Mjerene vrijedosti zagađujućih parametara su daleko niže od onih koje očekujemo tokom decembra i januara, ali trenutno stanje je nezdravo jer traje već gotovo dvije sedmice.

Starije osobe, djeca i osobe sa respiratornim problemima poput astme trebali bi izbjegavati napore na otvorenom.

Ovakva atmosferska situacija se očekuje i narednih nekoliko dana što će uzrokovati slično stanje kvaliteta vazduha dok ne dođe do destabilizacije atmosfere praćene vjetrom i/ili padavinama.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

He he

10.11.2015 22:45

Zato je RS bolji dio BiH. U RS nema ni trunke zagadjenja. Mile sve poravnao.

ODGOVORITE
Name

RS

11.11.2015 11:44

RS je samostalna, a ne dio tzv. Bosne.

Name

vazdusna banja

11.11.2015 06:23

Taj problem nas Mile je rijesio.Nerade ni veliki a ni mali zagadjivaci.

ODGOVORITE
Name

zito

11.11.2015 12:09

Lukavac , je odavno trebalo evakuisati , iz humanitarnih razloga . U gradu je nemoguće disati , pogotovo zimi , kada se , pored fabrika zagađivača , još i sva domaćinstva griju na ugalj . Nema dijela dana da vazduh nije zelen , smrdljiv i gust . Crna prašina , pada konstantno i stanovnicima se vadi iz očiju u Hitnoj pomoći u Domu zdravlja . U fabrikama , koje drže stranci , radi šaka ljudi , malo plaćenih , a od svega proizvedenog , BiH , kao država , ima najmanje koristi !

ODGOVORITE