Видео: Дивно! "Бити нормалан навијач је вијест у БиХ"!

Навијачи Братства из Грачанице, такозвани "Мароканци" дочекали су бањалучки Борац као пријатељски клуб и то је у посљедње вријеме био један од најпозитивнијих примјера понашања љубитеља фудбала у Босни и Херцеговини.

Фудбал 12.11.2015 | 11:20
Видео: Дивно! "Бити нормалан навијач је вијест у БиХ"!

Послије пораза од 1:0 у првом мечу осмине финала Куп БиХ на Градском стадиону у Бањалуци, Бањалучани су у реваншу славили резултатом 0:2 и пласирали се међу осам најбољих екипа најмасовнијег такмичења.

Штура агенцијска вијест, коју је "надоградио" наш портал, изненадила је већину љубитеља фудбала који су углавном навикли на хулиганске испаде - од паљења баљки до шовинистичких повика са трибина, а неријетко и међусобних обрачуна навијачких група.

Али у Грачаници је било потпуно другачије - домаће присталице су на стадиону "Луке" дочекале Бањалучане транспарентима "Добро дошли спортски пријатељи из Бањалуке" и "Част је угостити великог Борца".

"Великан из Платонове" на срдачно гостопримство огласио се саопштењем у којем се најискреније захвалио клубу и навијачима из Грачанице.

"Поштовани спортски пријатељи,

Користимо ову прилику да Вам се захвалимо на заиста јединственом третману, који сте пружили нашем клубу приликом реванш утакмице осмине финала Купа БиХ. Иако ФК Борац има дугу традицију, желимо истаћи да је у 90-годишњој историји нашег клуба, пријем у Вашем граду био један од најсрдачнијих и најпријатељскијих.

Апсолутно све похвале и захвалност за Ваше навијаче али и људе из руководства клуба. Све ово добија на тежини ако се зна да је Ваш клуб изгубио једну изузетно важну утакмицу а та чињеница није ни најмање утицала на однос према гостујућој екипи.

Уз још једну захвалност за искрену добродошлицу коју сте нам пружили, користимо ову прилику да Вам пожелимо добре игре у наставку сезоне у Прве лиги Федерације БиХ", наведено је у саопштењу црвено-плавих.

А ко су ти људи који упркос поразу и неуспјеху свог тима аплаузима испраћају гостујуће играче, посебно с друге стране ентитетске линије?

Зову се "Мароканци" и најватреније су присталице Братства! Један од њих Аднан Џафо пренио је своје утиске са двомеча са Борцем.

"Ништа се специјално се није догодило, бити нормалан не би требало да буде вијест! Један велики клуб какав је Борац из Бањалуке је дошао нама у госте и ми смо га дочекали како и заслужује. Исто тако је Братство имало одличан дочек у Бањалуци и то нам је био додатни мотив да се реванширамо пријатељима из града на Врбасу", рекао је Џафо.

Према његовим ријечима, Борац је заслужено у оба меча славио над Братством и прошао у четвртфинале.

"У првој утакмици Бањалучани су евроголом (Федор Предраговић) уписали побједу, а након утакмице су сви у табору Братства имали само ријечи хвале за домаћине. Није чак било никаквих проблема ни на трибинама. Уочи реванша је одлучено да се гостима реванширамо с 'каматама' у позитивном смислу. А тако је и било. Од самог дочека експедиције Борца и њихових навијача све је било на највишем могућем нивоу. Скоро све, осим резултата по наш тим. Гости су заслужено славили, а грачаничка публика их је наградила аплаузом. И најватреније присталице Борца, 'Лешинари' дочекани су као спортски притатељи. Чак им је полиција поклањала флашице с водом иако наводно важе за једне од 'најозлоглашенијих' у БиХ", додао је он.

Почасни предсједник Братства и начелник општине Грачаница Нусреф Хелић сматра да се хулиганско понашање навијача може сузбити уколико то "искрено желе руководства клубова у БиХ".

"Уколико управа неког клуба у БиХ размишља искључиво на спортски начин, онда не би смјело да дође до проблема на трибинама. Братство је такав клуб који жели да једино фудбалски травњак буде мјерило. Остало нас не занима јер ћемо све ривале дочакати како и доликује: 'Покушаћемо да их побиједимо, ако не успијемо, спортски ћемо им честитати на тријумфу без обзира на важност саме утакмице'", рекао је Хелић.

Према његовим ријечима, Братство је у двомечу са Борцем учинило све да побиједи Бањалучане на терену.

"Али, у овом тренутку важније је писмо захвалности које нам је Борац послао него сви бодови и титуле. Уосталом, и они су нас дочекали како треба и то смо вратили 'дупло'. Ми у Братству не желимо никад да дижемо тензије због резултата, а посебно нас нервирају увреде повезане с национализмом...Навешћу примјер да су мене нокаутирали у Јајцу у утакмици Прве лиге Федерације БиХ против Металегхе-БСИ и сви су хтјели да ме бране. Чак и тад смо рекли: 'Не хулиганству у Грачаници и договорили да никаквог реваншизма не смије да буде. Спорт је то, судија је човјек па направи грешку и емоције надвладају. Код нас су људи у првом плану, желимо да побиједимо, али часно. Овдје ће се увијек играти фудбал и судије ће дијелити правду без притиска, без обзира на име ривала и важност меча", додао је почасни предсједник Братства.

Свјестан проблема с којима се сусреће бањалучки клуб, који је остао и без руководства, Хелић је поручио да Братство жели Борцу борбу за титулу јер то заслужује.

"Такав клуб је неопходан у БиХ и ми му желимо што скорији повратак међу најбоље јер то и заслужује", нагласио је почасни предсједник Братства.

Ми желимо још једном да додамо, браво!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја сам

13.11.2015 01:15

Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ