Анализа: Повратак године - Хатем бен Арфа!

Сваки дан сам лупао себи шамаре док сам понижаван у енглеском паклу! Вратио се у репрезентацију Француске, један је од најбољих играча Лиге 1, постиже спектакуларне голове и открива шта му се све дешавало када је готово нестао са фудбалске мапе!

Фудбал 12.11.2015 | 08:00
Анализа: Повратак године - Хатем бен Арфа!

Дефинитивно, повратник године у европском фудбалу је Хатем бен Арфа! Пре шест месеци није играо тамичарски фудбал, данас је опет репрезентативац Француске! Невероватна јесен је иза контроверзног Француза који блиста у Ници и постиже спектакуларне голове.

Још као тинејџер Бен Арфа је био момак о којем се причало. Био је члан чувене генерације са Каримом Бенземом, Жеремијем Менезом и Самиром Насријем која је са Француском освојила ЕП за играче до 17 година. Много се очекивало од њих. Њихов таленат никада није био споран, али менталитет и понашање ван терена су их коштали много већих каријера...

Можда и највећи таленат међу њима, Бен Арфа је најбрже прошао пут од трња до звезда и назад. Продукт чувене Лионове фабрике талената је тек на махове показивао да је најдаровитији француски фудбалер после Зидана и Анрија. Све је могао са лоптом, али нигде није био константан и озбиљан. Ни у Лиону, ни у Марсељу, ни у Њукаслу...

У Њукаслу је почео слом његове каријере. Иако се вратио у форму после тешког прелома ноге, на Сент Џејмс Парку нису имали много стрпљења са њим. Алан Пардју га је избрисао као гумицом. Проблеми су се наставили у Хал Ситију где је прешао на позајмицу. Тренер га је у утакмици против Манчестер Јунајтеда извео пре краја првог полувремена, а подаци су касније показали да је за то време претрчао мање на терену од голмана Мекгрегора. Дошао је у ситуацију да му у 27. години говоре о крају каријере...
„У Њукаслу је почео мој животни пакао. То је био јако, јако тежак период. Најгори у каријери. Првог дана августа прошле године сам пребачен диркетно у резервни тим. То је било страшно понижење. Недеље су пролазиле, а ја сам тренирао са клинцима од 16 или 17 година уместо са професионалцима. Ништа нисам разумео, приредили су ми кошмар. Стално су се служили ниским и јефтиним ударцима“, гласи исповест Хатема бен Арфе.

Био је на рубу да пукне и изгуби преостало самопоуздање, али је успео да се извуче.
„Имао сам осећај као да сам закључан у тамници. Без врата и светла. Живео сам у паклу и мислио сам да више не постоји решење да се извучем. Осећао сам се као заточеник. Сваког дана сам шамарао себе и говорио да не смем да одустанем. Убеђивао сам себе да ће се указати неко светло на крају тунела. Све док прошлог лета нисам добио раскид уговора. Када сам потписао за Ницу, осетио сам се као да сам изашао из пакла“, открива контроверзни везиста.

Вратио се и опет добио позив селектора Француске. Дидије Дешан га је вратио у табор Галских петлова за које је последњи меч одиграо пре више од три године на ЕП у Пољској и Украјини.
„Заиста сам пресрећан што сам се вратио у репрезентацију. Прошло је поприлично времена од када сам последњи пут осетио лепоту репрезентативног окупљања. Овај позив схватам као награду за све што сам урадио у Ници и охрабрење да наставим са напориним радом после свих искушења која сам прошао. Хвала селектору, али највише хвала Ници која ме је извукла из пакла. Ница је мој рај“, каже пресрећни Бен Арфа.

И селектор Дешан је презадовољан развојем ситуације...
„Хатем има сјајну сезону и добро је што га опет имамо у репрезентацији. Немам никаквих проблема са њим. Раније смо имали неспоразум око једне ствари, али грешка је била моја. Он је момак који прави разлику на терену и једним потезом може да преокрене меч“, рекао је Дешан.

Коментари / 0

Оставите коментар