Analiza: Povratak godine - Hatem ben Arfa!

Svaki dan sam lupao sebi šamare dok sam ponižavan u engleskom paklu! Vratio se u reprezentaciju Francuske, jedan je od najboljih igrača Lige 1, postiže spektakularne golove i otkriva šta mu se sve dešavalo kada je gotovo nestao sa fudbalske mape!

Fudbal 12.11.2015 | 08:00
Analiza: Povratak godine - Hatem ben Arfa!

Definitivno, povratnik godine u evropskom fudbalu je Hatem ben Arfa! Pre šest meseci nije igrao tamičarski fudbal, danas je opet reprezentativac Francuske! Neverovatna jesen je iza kontroverznog Francuza koji blista u Nici i postiže spektakularne golove.

Još kao tinejdžer Ben Arfa je bio momak o kojem se pričalo. Bio je član čuvene generacije sa Karimom Benzemom, Žeremijem Menezom i Samirom Nasrijem koja je sa Francuskom osvojila EP za igrače do 17 godina. Mnogo se očekivalo od njih. Njihov talenat nikada nije bio sporan, ali mentalitet i ponašanje van terena su ih koštali mnogo većih karijera...

Možda i najveći talenat među njima, Ben Arfa je najbrže prošao put od trnja do zvezda i nazad. Produkt čuvene Lionove fabrike talenata je tek na mahove pokazivao da je najdarovitiji francuski fudbaler posle Zidana i Anrija. Sve je mogao sa loptom, ali nigde nije bio konstantan i ozbiljan. Ni u Lionu, ni u Marselju, ni u Njukaslu...

U Njukaslu je počeo slom njegove karijere. Iako se vratio u formu posle teškog preloma noge, na Sent Džejms Parku nisu imali mnogo strpljenja sa njim. Alan Pardju ga je izbrisao kao gumicom. Problemi su se nastavili u Hal Sitiju gde je prešao na pozajmicu. Trener ga je u utakmici protiv Mančester Junajteda izveo pre kraja prvog poluvremena, a podaci su kasnije pokazali da je za to vreme pretrčao manje na terenu od golmana Mekgregora. Došao je u situaciju da mu u 27. godini govore o kraju karijere...
„U Njukaslu je počeo moj životni pakao. To je bio jako, jako težak period. Najgori u karijeri. Prvog dana avgusta prošle godine sam prebačen dirketno u rezervni tim. To je bilo strašno poniženje. Nedelje su prolazile, a ja sam trenirao sa klincima od 16 ili 17 godina umesto sa profesionalcima. Ništa nisam razumeo, priredili su mi košmar. Stalno su se služili niskim i jeftinim udarcima“, glasi ispovest Hatema ben Arfe.

Bio je na rubu da pukne i izgubi preostalo samopouzdanje, ali je uspeo da se izvuče.
„Imao sam osećaj kao da sam zaključan u tamnici. Bez vrata i svetla. Živeo sam u paklu i mislio sam da više ne postoji rešenje da se izvučem. Osećao sam se kao zatočenik. Svakog dana sam šamarao sebe i govorio da ne smem da odustanem. Ubeđivao sam sebe da će se ukazati neko svetlo na kraju tunela. Sve dok prošlog leta nisam dobio raskid ugovora. Kada sam potpisao za Nicu, osetio sam se kao da sam izašao iz pakla“, otkriva kontroverzni vezista.

Vratio se i opet dobio poziv selektora Francuske. Didije Dešan ga je vratio u tabor Galskih petlova za koje je poslednji meč odigrao pre više od tri godine na EP u Poljskoj i Ukrajini.
„Zaista sam presrećan što sam se vratio u reprezentaciju. Prošlo je poprilično vremena od kada sam poslednji put osetio lepotu reprezentativnog okupljanja. Ovaj poziv shvatam kao nagradu za sve što sam uradio u Nici i ohrabrenje da nastavim sa naporinim radom posle svih iskušenja koja sam prošao. Hvala selektoru, ali najviše hvala Nici koja me je izvukla iz pakla. Nica je moj raj“, kaže presrećni Ben Arfa.

I selektor Dešan je prezadovoljan razvojem situacije...
„Hatem ima sjajnu sezonu i dobro je što ga opet imamo u reprezentaciji. Nemam nikakvih problema sa njim. Ranije smo imali nesporazum oko jedne stvari, ali greška je bila moja. On je momak koji pravi razliku na terenu i jednim potezom može da preokrene meč“, rekao je Dešan.

Komentari / 0

Ostavite komentar