Илиев: У Партизану почињу квалификације за останак!

Нови спортски директор црно-белих о кризи игре и резултата, својој и одговорности других, Друловићу, стилу игре, плановима у прелазном року...

Фудбал 11.11.2015 | 22:00
Илиев: У Партизану почињу квалификације за останак!

Парни ваљак је на низбрдици, пуном брзином јури ка доњем делу табеле, а ручну кочницу нико да повуче. Незапамћена серија лоших резултата спустила је актуелног и извесно бившег шампиона на деобу петог места и мада то нико неће да каже јасно је да је ова сезона, бар кад је првенство у питању, изгубљена пре половине трке, те предстојећи прелазни рок у Хумској 1 доживљавају као прилику за тоталним ремонтом.

Посла својеврсног фудбалског механичара латио се Ивица Илиев, који пред собом има задатак који неодољиво подсећа на онај пред којим се у зиму 2007. нашао Иван Томић. Тадашњи капитен је изуо копачке и улетео у ципеле спортског директора, шест месеци уз помоћ Ненада Бјековића припремао терен, а онда на лето прелазним роком упамћеном по ангажовању Алмамија Мореире, Антонела Жуке, Ламина Дијаре и Зорана Тошића утабао пут ка шестогодишњој доминацији Партизана.

Сличан подухват на Топчидерском брду очекују и од новог руководиоца, који истиче да је спреман да се о његовом учинку дискутује тек кад буде оформио екипу по свом укусу, али да ће претходно имати једнако компликован задатак да заустави слободан пад на табели, јер је тим Љубинка Друловића после ремија са Јагодином на минус 21 у односу на Црвену звезду.
„Од 1995. године сам у Партизану, прошао сам свашта, али ово је први пут да се суочавам са овако тешком ситуацијом. Њене узроке ваља тражити негде далеко, ко зна кад је све ово покренуто, али бих се као функционер посветио оном периоду откако сам постао спортски директор. Кад будем у прилици да спроведем свој програм, листу појачања и одрадим прелазни рок прихватићу без проблема да се дискутује и о мојој одговорности. Бићу спреман да прихватим критике и професионално анализирам шта сам урадио, међутим, у овом тренутку било би некоректно и уколико бих оцењивао друге. Тиме бих дао за право другима да оцењују мене иако нисам селектирао ову екипу“, отворено ће Ивица Илиев разговор за МОЗЗАРТ Спорт.

Директор Партизана је на функцију упражњену фебруарским повлачењем Драгана Ћирића промовисан пре две седмице, од тада су црно-бели успели да победе само једном. И то у Купу Србије против прволигаша Синђелића (2:0), мада су се и на тој као и свим осталим утакмицама мучили. Од критика на рачун ангажмана екипе не бежи ни некадашњи нападач.
„Није ни играчима лако. Сви патимо. Нема шансе да је неко срећан због овога што се дешава Партизану, нити момци желе да се нађу у овој ситуацији. Моја улога је да им ставим до знања шта мислим и чиме нисам задовољан, али и да станем у њхову заштиту кад осетим потребу за тим. С обзиром да сам тек дошао, немам право ни превише да их притискам. Мој посао је да се држим спортског дела и да ми се у њега не мешају, баш као што се ни ја нећу мешати у делатности председника, потпредсендика и генералног директора".

НЕМА САБОТАЖЕ У СВЛАЧИОНИЦИ

Нико у Партизану, рачунајући и некадашње легенде, ни садашње руководиоце, нема објашњење како је тим који је с почетка сезоне деловао довољно јако да се директно пробије у групну фазу Лиге Европе потонуо до те мере да је често безопасан у нападу и још чешће порозан чим се противник појави пред његовим казненим простором. Појединци се питају да ли играчи намерно саботирају садашњи Партизан.
„Убеђен сам да не постоји ни трунка опструкције у свлачионици. Све су то добри момци, немају тај профил, нити капацитет да саботирају клуб. Уосталом, нико није луд да сам себи чини противуслугу, јер бих се стварно запитао шта би добио тиме ако уназађује Партизан. Верујте ми, то су само приче, коментари без основа“.

У трагању за одговором на питање зашто црно-бели не играју у складу са именом и традицијиом, део навијача верује и да би доста тога било боље ако би Љубинко Друловић променио формацију и уместо са једним заиграо са два нападача.
„Не пада ми на памет, нити бих икад себи дозволио да се мешам у рад тренера. Он има своју визију и ја то поштујем. Објективно, није Друловић кривац за ово, дошао је у тренутку кад су резултати били криминални, бодовни заостатак огроман, играчки кадар осакаћен, а скоро на свакој утакмици су му се повређивала по двојица битних играча. Зато се о његовом раду, засад, не може судити".

ХОЋУ ПОБЕДНИКЕ! И ДА МИ ОДБРАНА СТОЈИ НА ЦЕНТРУ...

После репрезентативне, а до одласка на зимску паузу, Партизан ће одиграти осам такмичарских утакмица, са акцентом да се у том периоду обезбеди презимљавање у Европи, а онда у јануару створи тим који ће покушати да замаскира грешке из првог дела сезоне.
„Није коректно да сад пласирам ставове и планове за јануар, међутим, немам проблем да се кажем како ће преостале утакмице у свим такмичењима бити нека врста квалификација за садашње играче Партизана да покажу заслужују ли да буду у клубу. Нека врста филтера. Према мојој оцени, њихови фудбалски квалитети нису спорни ниједног тренутка, што су потврдили почетком сезоне, али морају да ми покажу да су победници, да поседују карактер за ношење дреса нашег клуба. Ко буде испољио менталну чврстину да може да превазиђе тешке ситуације остаће са нама. Мени је потребна та врста храбрости“.

Неће бити довољан карактер, мораће да се мења Партизан и кад је реч о саставу екипе. Помињу се доласци двојице штопера, по једног задњег везног и нападача, можда и голмана, али Илиев задржава право да не говори о именима. Уместо тога у први план ставља стил који ће покушати да форсира.
„Офанзиван! Одбрамбена линија Партизана мора да стоји на центру игралишта. Такву екипу видим, такву екипу планирам и да направим. Желим да од црно-белих створим моћан тим, који ће да доминира и буде атрактиван за гледање. Да привуче гледаоце на трибине“.

НЕ МОЖЕМО ЗА ДВА МЕСЕЦА ДА ИЗГУБИМО ОНО ШТО СМО СТВАРАЛИ ДЕЦЕНИЈАМА

Директор Партизана сматра да му у преговорима пред наредни прелазном року актуелна ситуација у Хумској 1 неће бити сметња.
„Неће, јер Партизан не може за два месеца да изгуби препознатљивост, бренд и величину грађену деценијама. И даље смо многима привлачни. Сигурно ови резултати неће утицати на дешавања у прелазном року. Верујем да ће, ако презимимо у Европи, бити магнет многим играчима. О именима ништа, засад“.

О циљевима, пак, нешто конкретније.
„План је да прођемо групу Лиге Европе, да на пролеће појачани играмо што запаженију улогу на међународној сцени, затим да узмемо Куп Србије и ако је могуће да у другом делу сезоне остваримо такав учинак у првенству да тај део завршимо као први на табели. Као и да добијемо Црвену звезду у преостала два дербија и тиме покажемо да, ипак, имамо бољу екипу од комшија“, не напушта оптимизам Ивицу Илиева.

Коментари / 0

Оставите коментар