Iliev: U Partizanu počinju kvalifikacije za ostanak!

Novi sportski direktor crno-belih o krizi igre i rezultata, svojoj i odgovornosti drugih, Druloviću, stilu igre, planovima u prelaznom roku...

Fudbal 11.11.2015 | 22:00
Iliev: U Partizanu počinju kvalifikacije za ostanak!

Parni valjak je na nizbrdici, punom brzinom juri ka donjem delu tabele, a ručnu kočnicu niko da povuče. Nezapamćena serija loših rezultata spustila je aktuelnog i izvesno bivšeg šampiona na deobu petog mesta i mada to niko neće da kaže jasno je da je ova sezona, bar kad je prvenstvo u pitanju, izgubljena pre polovine trke, te predstojeći prelazni rok u Humskoj 1 doživljavaju kao priliku za totalnim remontom.

Posla svojevrsnog fudbalskog mehaničara latio se Ivica Iliev, koji pred sobom ima zadatak koji neodoljivo podseća na onaj pred kojim se u zimu 2007. našao Ivan Tomić. Tadašnji kapiten je izuo kopačke i uleteo u cipele sportskog direktora, šest meseci uz pomoć Nenada Bjekovića pripremao teren, a onda na leto prelaznim rokom upamćenom po angažovanju Almamija Moreire, Antonela Žuke, Lamina Dijare i Zorana Tošića utabao put ka šestogodišnjoj dominaciji Partizana.

Sličan poduhvat na Topčiderskom brdu očekuju i od novog rukovodioca, koji ističe da je spreman da se o njegovom učinku diskutuje tek kad bude oformio ekipu po svom ukusu, ali da će prethodno imati jednako komplikovan zadatak da zaustavi slobodan pad na tabeli, jer je tim Ljubinka Drulovića posle remija sa Jagodinom na minus 21 u odnosu na Crvenu zvezdu.
„Od 1995. godine sam u Partizanu, prošao sam svašta, ali ovo je prvi put da se suočavam sa ovako teškom situacijom. Njene uzroke valja tražiti negde daleko, ko zna kad je sve ovo pokrenuto, ali bih se kao funkcioner posvetio onom periodu otkako sam postao sportski direktor. Kad budem u prilici da sprovedem svoj program, listu pojačanja i odradim prelazni rok prihvatiću bez problema da se diskutuje i o mojoj odgovornosti. Biću spreman da prihvatim kritike i profesionalno analiziram šta sam uradio, međutim, u ovom trenutku bilo bi nekorektno i ukoliko bih ocenjivao druge. Time bih dao za pravo drugima da ocenjuju mene iako nisam selektirao ovu ekipu“, otvoreno će Ivica Iliev razgovor za MOZZART Sport.

Direktor Partizana je na funkciju upražnjenu februarskim povlačenjem Dragana Ćirića promovisan pre dve sedmice, od tada su crno-beli uspeli da pobede samo jednom. I to u Kupu Srbije protiv prvoligaša Sinđelića (2:0), mada su se i na toj kao i svim ostalim utakmicama mučili. Od kritika na račun angažmana ekipe ne beži ni nekadašnji napadač.
„Nije ni igračima lako. Svi patimo. Nema šanse da je neko srećan zbog ovoga što se dešava Partizanu, niti momci žele da se nađu u ovoj situaciji. Moja uloga je da im stavim do znanja šta mislim i čime nisam zadovoljan, ali i da stanem u njhovu zaštitu kad osetim potrebu za tim. S obzirom da sam tek došao, nemam pravo ni previše da ih pritiskam. Moj posao je da se držim sportskog dela i da mi se u njega ne mešaju, baš kao što se ni ja neću mešati u delatnosti predsednika, potpredsendika i generalnog direktora".

NEMA SABOTAŽE U SVLAČIONICI

Niko u Partizanu, računajući i nekadašnje legende, ni sadašnje rukovodioce, nema objašnjenje kako je tim koji je s početka sezone delovao dovoljno jako da se direktno probije u grupnu fazu Lige Evrope potonuo do te mere da je često bezopasan u napadu i još češće porozan čim se protivnik pojavi pred njegovim kaznenim prostorom. Pojedinci se pitaju da li igrači namerno sabotiraju sadašnji Partizan.
„Ubeđen sam da ne postoji ni trunka opstrukcije u svlačionici. Sve su to dobri momci, nemaju taj profil, niti kapacitet da sabotiraju klub. Uostalom, niko nije lud da sam sebi čini protivuslugu, jer bih se stvarno zapitao šta bi dobio time ako unazađuje Partizan. Verujte mi, to su samo priče, komentari bez osnova“.

U traganju za odgovorom na pitanje zašto crno-beli ne igraju u skladu sa imenom i tradicijiom, deo navijača veruje i da bi dosta toga bilo bolje ako bi Ljubinko Drulović promenio formaciju i umesto sa jednim zaigrao sa dva napadača.
„Ne pada mi na pamet, niti bih ikad sebi dozvolio da se mešam u rad trenera. On ima svoju viziju i ja to poštujem. Objektivno, nije Drulović krivac za ovo, došao je u trenutku kad su rezultati bili kriminalni, bodovni zaostatak ogroman, igrački kadar osakaćen, a skoro na svakoj utakmici su mu se povređivala po dvojica bitnih igrača. Zato se o njegovom radu, zasad, ne može suditi".

HOĆU POBEDNIKE! I DA MI ODBRANA STOJI NA CENTRU...

Posle reprezentativne, a do odlaska na zimsku pauzu, Partizan će odigrati osam takmičarskih utakmica, sa akcentom da se u tom periodu obezbedi prezimljavanje u Evropi, a onda u januaru stvori tim koji će pokušati da zamaskira greške iz prvog dela sezone.
„Nije korektno da sad plasiram stavove i planove za januar, međutim, nemam problem da se kažem kako će preostale utakmice u svim takmičenjima biti neka vrsta kvalifikacija za sadašnje igrače Partizana da pokažu zaslužuju li da budu u klubu. Neka vrsta filtera. Prema mojoj oceni, njihovi fudbalski kvaliteti nisu sporni nijednog trenutka, što su potvrdili početkom sezone, ali moraju da mi pokažu da su pobednici, da poseduju karakter za nošenje dresa našeg kluba. Ko bude ispoljio mentalnu čvrstinu da može da prevaziđe teške situacije ostaće sa nama. Meni je potrebna ta vrsta hrabrosti“.

Neće biti dovoljan karakter, moraće da se menja Partizan i kad je reč o sastavu ekipe. Pominju se dolasci dvojice štopera, po jednog zadnjeg veznog i napadača, možda i golmana, ali Iliev zadržava pravo da ne govori o imenima. Umesto toga u prvi plan stavlja stil koji će pokušati da forsira.
„Ofanzivan! Odbrambena linija Partizana mora da stoji na centru igrališta. Takvu ekipu vidim, takvu ekipu planiram i da napravim. Želim da od crno-belih stvorim moćan tim, koji će da dominira i bude atraktivan za gledanje. Da privuče gledaoce na tribine“.

NE MOŽEMO ZA DVA MESECA DA IZGUBIMO ONO ŠTO SMO STVARALI DECENIJAMA

Direktor Partizana smatra da mu u pregovorima pred naredni prelaznom roku aktuelna situacija u Humskoj 1 neće biti smetnja.
„Neće, jer Partizan ne može za dva meseca da izgubi prepoznatljivost, brend i veličinu građenu decenijama. I dalje smo mnogima privlačni. Sigurno ovi rezultati neće uticati na dešavanja u prelaznom roku. Verujem da će, ako prezimimo u Evropi, biti magnet mnogim igračima. O imenima ništa, zasad“.

O ciljevima, pak, nešto konkretnije.
„Plan je da prođemo grupu Lige Evrope, da na proleće pojačani igramo što zapaženiju ulogu na međunarodnoj sceni, zatim da uzmemo Kup Srbije i ako je moguće da u drugom delu sezone ostvarimo takav učinak u prvenstvu da taj deo završimo kao prvi na tabeli. Kao i da dobijemo Crvenu zvezdu u preostala dva derbija i time pokažemo da, ipak, imamo bolju ekipu od komšija“, ne napušta optimizam Ivicu Ilieva.

Komentari / 0

Ostavite komentar