БиХ направила корак напријед у процесу европских интеграција

У Брчком се данас у организацији Радне групе за Западни Балкан, разговарало о напретку БиХ у процесу европских интеграција с акцентом на пакет проширења до 2016. године, уз оцјену да је, за разлику од ранијег периода, уочљив значајан искорак у извршавању обавеза.

Босна и Херцеговина 10.11.2015 | 16:37
БиХ направила корак напријед у процесу европских интеграција

„Док се ранијих година увијек говорило с негативним конотацијама и оцјенама да је у БиХ све у стагнацији, да су предуслови за приступање ЕУ врло лоши, сада се курс знатно промијенио у позитивном правцу, па су ти предуслови квалитетни и добри", изјавио је предсједавајући Радне групе за Западни Балкан проф. др Франц Шаусбергер.

То је додатни мотив за провођење Реформске агенде у чему је, рекао је Шаусбергер, незамјенљива оперативна улога општина и градова, регија и кантона у БиХ.

„Конструкција БиХ остаје тешка, сложена и компликована. Међутим, Европска унија има став да не треба размишљати о креирању новог Устава, већ у оквиру постојећег тражити начин да се проведе све оно што је речено у садржају Реформске агенде", каже др Шаусбергер и позива све политичке актере у БиХ на унапређење комуникације, ради дефинисање заједничког става." Он је нагласио да „Брисел неће пет, већ једну и јединствену поруку".

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар