BiH napravila korak naprijed u procesu evropskih integracija

U Brčkom se danas u organizaciji Radne grupe za Zapadni Balkan, razgovaralo o napretku BiH u procesu evropskih integracija s akcentom na paket proširenja do 2016. godine, uz ocjenu da je, za razliku od ranijeg perioda, uočljiv značajan iskorak u izvršavanju obaveza.

Bosna i Hercegovina 10.11.2015 | 16:37
BiH napravila korak naprijed u procesu evropskih integracija

„Dok se ranijih godina uvijek govorilo s negativnim konotacijama i ocjenama da je u BiH sve u stagnaciji, da su preduslovi za pristupanje EU vrlo loši, sada se kurs znatno promijenio u pozitivnom pravcu, pa su ti preduslovi kvalitetni i dobri", izjavio je predsjedavajući Radne grupe za Zapadni Balkan prof. dr Franc Šausberger.

To je dodatni motiv za provođenje Reformske agende u čemu je, rekao je Šausberger, nezamjenljiva operativna uloga opština i gradova, regija i kantona u BiH.

„Konstrukcija BiH ostaje teška, složena i komplikovana. Međutim, Evropska unija ima stav da ne treba razmišljati o kreiranju novog Ustava, već u okviru postojećeg tražiti način da se provede sve ono što je rečeno u sadržaju Reformske agende", kaže dr Šausberger i poziva sve političke aktere u BiH na unapređenje komunikacije, radi definisanje zajedničkog stava." On je naglasio da „Brisel neće pet, već jednu i jedinstvenu poruku".

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar