Амбасадор умијешан у отмицу сарадника?!

Безбедносно-информативна агенција Србије (БИА) води истрагу око отмице службеника амбасаде те државе у Либији, али провјерава и сумње да је у отмицу умијешан чак и - амбасадор Србије Оливер Потежица.

Србија 10.11.2015 | 22:55
Амбасадор умијешан у отмицу сарадника?!

Према изворима листа "Ало", човјек који је означен као организатор отмице, Хауди Гануди, годинама је блиски пријатељ амбасадора Потежице, а поријеклом је из мјеста Сабрат, у којем се напад и догодио.

- Све околности изгледају веома сумњиве. Ми смо још у јулу сугерисали повлачење наше амбасаде, јер је било сазнања да ситуација није безбедна. Међутим, једино се ми нисмо повукли, јер је процена и инсистирање амбасадора била да је ситуација мирна. Постоје, ипак, подаци који говоре да је он, у ствари, чекао да заврши одређене послове у Либији - испричао је извор листа "Ало".

Возач и службеник Амбасаде Републике Србије у Либији отети су прије два дана у тој земљи.
"Отети су везиста Слађана Станковић и возач Јовица Степић. Министарство спољних послова обавестило је службе безбедности. Први потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије Ивица Дачић тим поводом разговарао је са министром иностраних послова Либије Мохамедом Имхамидом Абдулазизом", пише у саопћењу МВП-а Србије.

Ивица Дачић је потврдио да је пресретнута колона возила на коју је пуцано из ватреног оружја, те да је у њој био амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица.

"Око 14:15 по либијском времену, на изласку из либијског града Сабрахта, дошло је до напада на колону од троје кола, у којој је било двоје кола Амбасаде Србије у Триполију и једна кола у којима је био либијски држављанин који је пратио колону, баш у циљу безбедности и лакшег проласка", изјавио је након отмице Оливер Потежица, амбасадор Србије у Либији.



Амбасадор се налазио у првом возилу, заједно са супругом и синовима од 14 и осам година, док су у другом били возач Амбасаде Јовица Степић и административни аташе Слађана Станковић, који су отети.

"До напада је дошло тако што су нападачи прво инсценирали судар, односно ударили су у кола Амбасаде и када је возач покушао да изађе и види шта се десило, они су га буквално увукли у једна од кола. У нападу је учествовало најмање двоје кола", испричао је Потежица.

Према његовим ријечима, нападачи су затим Слађану Станковић "љубазно замолили да изађе и уђе у та друга кола и одмах су нестали".

"У међувремену, док су они излазили, ми смо зауставили прво двоје кола и либијски држављанин, који је био у пратњи, и ја смо потрчали према нападачима, у намери да заштитимо и да помогнемо нашим људима у невољи", рекао је амбасадор.

Према његовим ријечима, један од нападача (сви су носили црне фантомке), нешто је довикнуо либијском држављанину који је био у пратњи и осуо рафал у правцу Потежице и тог Либијца, који је погођен у бутину.

"Нападачи су брзо нестали и отишли у правцу града Сабратхе. Пошто су кола Амбасаде остала без возача, вратио сам се и прво их зауставио, пошто су се кретала уназад доста великом брзином, на ужас моје жене и деце који су мислили да је у колима бомба", прича Потежица.

Амбасадор је рекао и да су на лице мјеста одмах стигли припадници либијске сигурности и грађани који су максимално пружили помоћ, као и полиција.

Рањени либијски држављанин одвезен је у болницу гдје му је извађен метак, а послије краћег третмана, пуштен је кући.

"Затим смо отишли у кућу либијског пријатеља, лидера једног од племена, који нам је пружио пуну заштиту и који сарађује с нама, где су одмах стигли и градоначелник Сабрате и командант безбедности Сабрате. Дали смо им све податке и обавестили либијско Министарство иностраних послова у Триполију, обавестили смо шефа државне безбедности паралелне владе у Триполију о овом инциденту, а телефоном је позвао премијер паралелне владе у Триполију који је изразио жаљење због инцидента и рекао да ће све учинити да наши људи буду пронађени", додао је Потежица.

Он је додао да су се, у међувремену, многи Либијци јавили и понудили помоћ, док су снаге сигурности у Сабратхи и полиција предузели све акције претраге, укључујући постављање контролних пунктова.

Према првим информацијама, у вези с овим инцидентом ухапшена је једна особа и од ње би се могле добити неке информације, а послије суочавања с рањеним Либијцем који би могао да препозна нападача.

Потежица је рекао да је у Либији велики значај придат овом случају, а многи механизми покренути да се ослободе отети грађани Србије.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

кј

10.11.2015 13:40

Шта урадити овом човјеку ако је ово истина !!!!!!!!!!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

10.11.2015 13:57

А ста ако су и отети у талу ? Полако гледај филм до краја. Не знас ста је и како ко ни ја.

Name

Михаили Микић

10.11.2015 13:56

Ја написах јуче да је наша храбра "партизанка" У Либији настрадала грешком други али Редакција БН није хтјела или смела тај коментар да објави. Зато само желим да кажем да нико није крив док му се кривица не докаже па тако исто и амбасадор Оливер Потежица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Микицу

10.11.2015 15:06

Заборавио си само додат осим преДседника РС.Мало би да се насалим иако није вријеме за то. Да се на крају испостави да је истина сто је овдје написано не би ме изненадило кад су Срби у питању.

Name

Да

11.11.2015 14:06

То не знају како да додју до велике лове па се ради о отмици лаз и Лаз .

Name

горан

10.11.2015 17:03

Искуство од прије око 30 година али које вази и данас: Директор југословенске фиреме у иностранству направио мањак и да би се 'покрио' прије раздузења пријавио кинднаповање 2 своја радника и као одстета била 50.000$ А да би их опслободио као морао платити одстету. Матицна фирма у БГ као одобрила да да те паре/плати 'одстету' из благајне а он у ствари тако покрио мањак у каси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

10.11.2015 19:07

Управо о томе и прицам ...