Ambasador umiješan u otmicu saradnika?!

Bezbednosno-informativna agencija Srbije (BIA) vodi istragu oko otmice službenika ambasade te države u Libiji, ali provjerava i sumnje da je u otmicu umiješan čak i - ambasador Srbije Oliver Potežica.

Srbija 10.11.2015 | 22:55
Ambasador umiješan u otmicu saradnika?!

Prema izvorima lista "Alo", čovjek koji je označen kao organizator otmice, Haudi Ganudi, godinama je bliski prijatelj ambasadora Potežice, a porijeklom je iz mjesta Sabrat, u kojem se napad i dogodio.

- Sve okolnosti izgledaju veoma sumnjive. Mi smo još u julu sugerisali povlačenje naše ambasade, jer je bilo saznanja da situacija nije bezbedna. Međutim, jedino se mi nismo povukli, jer je procena i insistiranje ambasadora bila da je situacija mirna. Postoje, ipak, podaci koji govore da je on, u stvari, čekao da završi određene poslove u Libiji - ispričao je izvor lista "Alo".

Vozač i službenik Ambasade Republike Srbije u Libiji oteti su prije dva dana u toj zemlji.
"Oteti su vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić. Ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je službe bezbednosti. Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić tim povodom razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Libije Mohamedom Imhamidom Abdulazizom", piše u saopćenju MVP-a Srbije.

Ivica Dačić je potvrdio da je presretnuta kolona vozila na koju je pucano iz vatrenog oružja, te da je u njoj bio ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica.

"Oko 14:15 po libijskom vremenu, na izlasku iz libijskog grada Sabrahta, došlo je do napada na kolonu od troje kola, u kojoj je bilo dvoje kola Ambasade Srbije u Tripoliju i jedna kola u kojima je bio libijski državljanin koji je pratio kolonu, baš u cilju bezbednosti i lakšeg prolaska", izjavio je nakon otmice Oliver Potežica, ambasador Srbije u Libiji.



Ambasador se nalazio u prvom vozilu, zajedno sa suprugom i sinovima od 14 i osam godina, dok su u drugom bili vozač Ambasade Jovica Stepić i administrativni ataše Slađana Stanković, koji su oteti.

"Do napada je došlo tako što su napadači prvo inscenirali sudar, odnosno udarili su u kola Ambasade i kada je vozač pokušao da izađe i vidi šta se desilo, oni su ga bukvalno uvukli u jedna od kola. U napadu je učestvovalo najmanje dvoje kola", ispričao je Potežica.

Prema njegovim riječima, napadači su zatim Slađanu Stanković "ljubazno zamolili da izađe i uđe u ta druga kola i odmah su nestali".

"U međuvremenu, dok su oni izlazili, mi smo zaustavili prvo dvoje kola i libijski državljanin, koji je bio u pratnji, i ja smo potrčali prema napadačima, u nameri da zaštitimo i da pomognemo našim ljudima u nevolji", rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, jedan od napadača (svi su nosili crne fantomke), nešto je doviknuo libijskom državljaninu koji je bio u pratnji i osuo rafal u pravcu Potežice i tog Libijca, koji je pogođen u butinu.

"Napadači su brzo nestali i otišli u pravcu grada Sabrathe. Pošto su kola Ambasade ostala bez vozača, vratio sam se i prvo ih zaustavio, pošto su se kretala unazad dosta velikom brzinom, na užas moje žene i dece koji su mislili da je u kolima bomba", priča Potežica.

Ambasador je rekao i da su na lice mjesta odmah stigli pripadnici libijske sigurnosti i građani koji su maksimalno pružili pomoć, kao i policija.

Ranjeni libijski državljanin odvezen je u bolnicu gdje mu je izvađen metak, a poslije kraćeg tretmana, pušten je kući.

"Zatim smo otišli u kuću libijskog prijatelja, lidera jednog od plemena, koji nam je pružio punu zaštitu i koji sarađuje s nama, gde su odmah stigli i gradonačelnik Sabrate i komandant bezbednosti Sabrate. Dali smo im sve podatke i obavestili libijsko Ministarstvo inostranih poslova u Tripoliju, obavestili smo šefa državne bezbednosti paralelne vlade u Tripoliju o ovom incidentu, a telefonom je pozvao premijer paralelne vlade u Tripoliju koji je izrazio žaljenje zbog incidenta i rekao da će sve učiniti da naši ljudi budu pronađeni", dodao je Potežica.

On je dodao da su se, u međuvremenu, mnogi Libijci javili i ponudili pomoć, dok su snage sigurnosti u Sabrathi i policija preduzeli sve akcije pretrage, uključujući postavljanje kontrolnih punktova.

Prema prvim informacijama, u vezi s ovim incidentom uhapšena je jedna osoba i od nje bi se mogle dobiti neke informacije, a poslije suočavanja s ranjenim Libijcem koji bi mogao da prepozna napadača.

Potežica je rekao da je u Libiji veliki značaj pridat ovom slučaju, a mnogi mehanizmi pokrenuti da se oslobode oteti građani Srbije.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

kj

10.11.2015 13:40

Šta uraditi ovom čovjeku ako je ovo istina !!!!!!!!!!!?

ODGOVORITE
Name

Igor

10.11.2015 13:57

A sta ako su i oteti u talu ? Polako gledaj film do kraja. Ne znas sta je i kako ko ni ja.

Name

Михаили Микић

10.11.2015 13:56

Ја написах јуче да је наша храбра "партизанка" У Либији настрадала грешком други али Редакција БН није хтјела или смела тај коментар да објави. Зато само желим да кажем да нико није крив док му се кривица не докаже па тако исто и амбасадор Оливер Потежица!

ODGOVORITE
Name

Re Mikicu

10.11.2015 15:06

Zaboravio si samo dodat osim preDsednika RS.Malo bi da se nasalim iako nije vrijeme za to. Da se na kraju ispostavi da je istina sto je ovdje napisano ne bi me iznenadilo kad su Srbi u pitanju.

Name

Da

11.11.2015 14:06

To ne znaju kako da dodju do velike love pa se radi o otmici laz i Laz .

Name

goran

10.11.2015 17:03

Iskustvo od prije oko 30 godina ali koje vazi i danas: Direktor jugoslovenske fireme u inostranstvu napravio manjak i da bi se 'pokrio' prije razduzenja prijavio kindnapovanje 2 svoja radnika i kao odsteta bila 50.000$ A da bi ih opslobodio kao morao platiti odstetu. Maticna firma u BG kao odobrila da da te pare/plati 'odstetu' iz blagajne a on u stvari tako pokrio manjak u kasi.

ODGOVORITE
Name

Igor

10.11.2015 19:07

Upravo o tome i pricam ...