Анализа: Не постоји више '’Велика четворка'’ - Новак је сâм!

Српски тенисер Новак Ђоковић има сезону за памћење, можда и своју најбољу у каријери, а његови ривали му нису ни прићи.

Тенис 12.11.2015 | 00:00
Анализа: Не постоји више '’Велика четворка'’ - Новак је сâм!

Због тога је оправдана дискусија о томе да ли ’Велика четворка’, коју уз Ђоковића чине и Роџер Федерер, Рафаел Надал и Енди Мари, уопште више постоји.

Британски „Телеграф“ у свом тексту истиче да је ’Велика четворка’ у последњих неколико месеци постала само један ’Велики’ јер је Новак толико испред свих, а у прилог томе не иде само пласман на АТП листи, већ резултати од почетка сезоне.

Зато вам преносимо текст Чарлија Еклешера који носи наслов „Новак Ђоковић је толико испред својих ривала да је ’Велика четворка’ постала ’Велика јединица’.

Када један спортски израз постаје толико погрешан да више не би требало да се користи?

У Премијер лиги, термин ’Велика четворка’ се појавио 2004. и постепено је престао да се користи шест година касније када је Ливерпул завршио сезону као седмопласирано и било је јасно да више не може да се такмичи са Арсеналом, Челсијем и Манчестер Јунајтедом.

Сада је сигурно дошло време да израз ‘Велика четворка’ по питању тениса постане историја. Тај термин је почео да се користи крајем прошле деценије, пошто су Роџер Федерер, Рафаел Надал, Новак Ђоковић и Енди Мари завршили сваку сезону од 2008. до 2012. као најбоља четворица на АТП листи и у том периоду освојили 19 од 20 Грен слемова.

Али, од 2012. године, једине сезоне током које су Федерер, Надал, Мари и Ђоковић освојили по Грен слем, он је почео да губи на значају. У међувремену, одиграно је 12 Грен слемова и Мари је освојио један, Надал два, Федерер ниједан, а Ђоковић пет.

Када се погледа нешто ближа историја, добија се још јаснија слика о понору ‘Велике четворке’ јер је од последњих шест Грен слемова, Ђоковић освојио четири, док преостала четворица нису подигла ниједан једини пехар.

Последњи тенисер из ‘Велике четворке’, а да није Ђоковић, који је дошао до титуле на Грен слему био је Надал на прошлогодишњем Ролан Гаросу. А пошто је српски тенисер захваљујући тријумфу на Мастерсу у Паризу проценат својих победа током 2015. године довео до невероватних 94 одсто, јасно је да је тенису ушао у нову еру ‘Великог’.

Када се реално погледа, ниједан тенисер није ни прићи Ђоковићу у овом тренутку. Мари, други рекет света, није одиграо лоше против Ђоковића у финалу у ‘граду светлости’, али је доживео убедљив пораз са 6:4, 6:2.

И то је ниво доминације какав је ретко када виђен у спорту. Бољи проценат од 94 одсто победа током године су једино надмашили Џон Мекинро, Џими Конорс и Федерер. Уз то, Ђоковић је тријумфовао на 27 од 28 Грен слем мечева ове сезоне, а та статистика говори да је он у ствари био ближи календарском Грен слему од Серене Вилијамс.

На свих пет мечева које је Ђоковић изгубио ове године, његови противници су морали да дају више од својих могућности, посебно Стан Вавринка у финалу Ролан Гароса. Швајцарски тенисер је добио тај дуел мање или више тако што је гађао линије при сваком поене и ушао је у ритам какав ће тешко поновити до краја каријере.

Због тога, то је кључ ако желите да победите Ђоковића на једном од највећих турнира на свету – морате да подигнете своју игру на ниво који нисте ни сањали да можете да достигнете током три сете и надате се да ће ваш ривал имати лош дан.

То је формула која је измицала осталим члановима ‘Велике четворке’ већ неко време. Мари је последњи пут победио Ђоковића у пет сетова пре две године, Надал је то учинио на прошлогодишњем Ролан Гаросу, а Федерер то није успео још од вимблдонског финала 2012. године.

Главни аргумент против тога да је тенис постао монопол је то да Ђоковић мора да задржи садашњи ниво игре дуже од једне сезоне да би то била ера ‘Великог’.

Дефинитивно постоји истина у томе, јер последњи пут да је Ђоковић освојио три Грен слема у календарској години (2011), није наставио у истом ритму и између 2012. и 2014. године је освојио по само једну титулу на највећим турнирима. Али, у то време, имао је велике ривале у Надалу и Марију и донекле Федереру, а у овом тренутку је тешко помислити ко би могао да га угрози.

Истина је да играчи као што су Вавринка или Кеи Нишикори могу да изненаде Ђоковића на једном мечу, исто као и Федерер, Надал или Мари. Али, тешко је замислити да би могли да освоје довољно Грен слемова да би заиста могли да припрете Новаковој надмоћи.

Наравно, није могуће рећи да нико неће изазвати српског тенисера у блиској будућности. Тенис се толико брзо мења да би у ово доба наредне године Ђоковић могао да се мучи, а неко други би могао да буде апсолутно доминантан, или би један од чланова ‘Велике четворке’ могао да се врати у центар пажње.

Али, у овом тренутку, Ђоковић је друга лига, а од четворице остао је један…

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Момак

12.11.2015 06:03

Свака част Новаку и нашем председнику Милораду.

ОДГОВОРИТЕ