Analiza: Ne postoji više '’Velika četvorka'’ - Novak je sâm!

Srpski teniser Novak Đoković ima sezonu za pamćenje, možda i svoju najbolju u karijeri, a njegovi rivali mu nisu ni prići.

Tenis 12.11.2015 | 00:00
Analiza: Ne postoji više '’Velika četvorka'’ - Novak je sâm!

Zbog toga je opravdana diskusija o tome da li ’Velika četvorka’, koju uz Đokovića čine i Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Mari, uopšte više postoji.

Britanski „Telegraf“ u svom tekstu ističe da je ’Velika četvorka’ u poslednjih nekoliko meseci postala samo jedan ’Veliki’ jer je Novak toliko ispred svih, a u prilog tome ne ide samo plasman na ATP listi, već rezultati od početka sezone.

Zato vam prenosimo tekst Čarlija Eklešera koji nosi naslov „Novak Đoković je toliko ispred svojih rivala da je ’Velika četvorka’ postala ’Velika jedinica’.

Kada jedan sportski izraz postaje toliko pogrešan da više ne bi trebalo da se koristi?

U Premijer ligi, termin ’Velika četvorka’ se pojavio 2004. i postepeno je prestao da se koristi šest godina kasnije kada je Liverpul završio sezonu kao sedmoplasirano i bilo je jasno da više ne može da se takmiči sa Arsenalom, Čelsijem i Mančester Junajtedom.

Sada je sigurno došlo vreme da izraz ‘Velika četvorka’ po pitanju tenisa postane istorija. Taj termin je počeo da se koristi krajem prošle decenije, pošto su Rodžer Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Mari završili svaku sezonu od 2008. do 2012. kao najbolja četvorica na ATP listi i u tom periodu osvojili 19 od 20 Gren slemova.

Ali, od 2012. godine, jedine sezone tokom koje su Federer, Nadal, Mari i Đoković osvojili po Gren slem, on je počeo da gubi na značaju. U međuvremenu, odigrano je 12 Gren slemova i Mari je osvojio jedan, Nadal dva, Federer nijedan, a Đoković pet.

Kada se pogleda nešto bliža istorija, dobija se još jasnija slika o ponoru ‘Velike četvorke’ jer je od poslednjih šest Gren slemova, Đoković osvojio četiri, dok preostala četvorica nisu podigla nijedan jedini pehar.

Poslednji teniser iz ‘Velike četvorke’, a da nije Đoković, koji je došao do titule na Gren slemu bio je Nadal na prošlogodišnjem Rolan Garosu. A pošto je srpski teniser zahvaljujući trijumfu na Mastersu u Parizu procenat svojih pobeda tokom 2015. godine doveo do neverovatnih 94 odsto, jasno je da je tenisu ušao u novu eru ‘Velikog’.

Kada se realno pogleda, nijedan teniser nije ni prići Đokoviću u ovom trenutku. Mari, drugi reket sveta, nije odigrao loše protiv Đokovića u finalu u ‘gradu svetlosti’, ali je doživeo ubedljiv poraz sa 6:4, 6:2.

I to je nivo dominacije kakav je retko kada viđen u sportu. Bolji procenat od 94 odsto pobeda tokom godine su jedino nadmašili Džon Mekinro, Džimi Konors i Federer. Uz to, Đoković je trijumfovao na 27 od 28 Gren slem mečeva ove sezone, a ta statistika govori da je on u stvari bio bliži kalendarskom Gren slemu od Serene Vilijams.

Na svih pet mečeva koje je Đoković izgubio ove godine, njegovi protivnici su morali da daju više od svojih mogućnosti, posebno Stan Vavrinka u finalu Rolan Garosa. Švajcarski teniser je dobio taj duel manje ili više tako što je gađao linije pri svakom poene i ušao je u ritam kakav će teško ponoviti do kraja karijere.

Zbog toga, to je ključ ako želite da pobedite Đokovića na jednom od najvećih turnira na svetu – morate da podignete svoju igru na nivo koji niste ni sanjali da možete da dostignete tokom tri sete i nadate se da će vaš rival imati loš dan.

To je formula koja je izmicala ostalim članovima ‘Velike četvorke’ već neko vreme. Mari je poslednji put pobedio Đokovića u pet setova pre dve godine, Nadal je to učinio na prošlogodišnjem Rolan Garosu, a Federer to nije uspeo još od vimbldonskog finala 2012. godine.

Glavni argument protiv toga da je tenis postao monopol je to da Đoković mora da zadrži sadašnji nivo igre duže od jedne sezone da bi to bila era ‘Velikog’.

Definitivno postoji istina u tome, jer poslednji put da je Đoković osvojio tri Gren slema u kalendarskoj godini (2011), nije nastavio u istom ritmu i između 2012. i 2014. godine je osvojio po samo jednu titulu na najvećim turnirima. Ali, u to vreme, imao je velike rivale u Nadalu i Mariju i donekle Federeru, a u ovom trenutku je teško pomisliti ko bi mogao da ga ugrozi.

Istina je da igrači kao što su Vavrinka ili Kei Nišikori mogu da iznenade Đokovića na jednom meču, isto kao i Federer, Nadal ili Mari. Ali, teško je zamisliti da bi mogli da osvoje dovoljno Gren slemova da bi zaista mogli da priprete Novakovoj nadmoći.

Naravno, nije moguće reći da niko neće izazvati srpskog tenisera u bliskoj budućnosti. Tenis se toliko brzo menja da bi u ovo doba naredne godine Đoković mogao da se muči, a neko drugi bi mogao da bude apsolutno dominantan, ili bi jedan od članova ‘Velike četvorke’ mogao da se vrati u centar pažnje.

Ali, u ovom trenutku, Đoković je druga liga, a od četvorice ostao je jedan…

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Momak

12.11.2015 06:03

Svaka čast Novaku i našem predsedniku Miloradu.

ODGOVORITE