Братучанке од џема и вина направиле посао

Становнице Братунца се окупиле у неколико невладиних организација и спроводе уносне пројекте. Производе и продају вино, зимницу, сокове, саде малине...

Република Српска 10.11.2015 | 09:10
Братучанке од џема и вина направиле посао

Изградња хладњаче, производња јагода у пластеницима и производња вина, само су неки од пројеката које су жене окупљене око неколико невладиних организација покренуле на подручју општине Братунац.

У општини у којој је већина становништва незапослена, кажу, дају пример како покренути властити бизнис.

Суада Обрадовић бави се прерадом воћа односно производи домаће вино, џемове, зимницу, сокове.

"Цене прво што је домаће, препознају квалитет. Роба нема конзерванса, све је природно", каже Суада.

С друге стране, група од пет жена основала је задругу где су посадиле 10.000 садница малине и у првој години су оствариле принос од 10 тона овог воћа. Истовремено, започеле су изградњу хладњаче капацитета 50 тона, и тиме, кажу, желе да створе сигурну будућност за своје породице.

"Потребно нам је неких тридесет хиљада марака, аплицирале смо преко програма подстицаја за 2015. и надамо се да ће Министарство пољопривреде испоштовати своје, чак смо добили и писмо подршке", каже Нада Марковић из ове задруге.

Мунира Хајдаревић у пластеницима током целе сезоне производи јагоде и поврће. Све што произведе, она и прода на импровизованом штанду који је поставила поред регионалног пута.

"Нисам запослена нигде, ни ја ни муж. Син је на факултету, ја сам се одлучила за пољопривреду, знам да од тога може да се живи и преживи и да други могу да зараде дневницу код мене", прича Мунира.

ХУМАНОСТ

Све што произведу жене окупљене у удружењима "Маја" и "Природа" оне и продају.

Истовремено, ове предузетнице показују и ноту хуманости између осталог и тако што вишак својих производа поклоне Црвеном крсту како би помогле социјално угроженим породицама.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аха вази

10.11.2015 11:31

Цекај мало док професорица Енглеског провали за ову прицу, па се онда консултује са шефом ...ахаа цек цек

ОДГОВОРИТЕ