Bratučanke od džema i vina napravile posao

Stanovnice Bratunca se okupile u nekoliko nevladinih organizacija i sprovode unosne projekte. Proizvode i prodaju vino, zimnicu, sokove, sade maline...

Republika Srpska 10.11.2015 | 09:10
Bratučanke od džema i vina napravile posao

Izgradnja hladnjače, proizvodnja jagoda u plastenicima i proizvodnja vina, samo su neki od projekata koje su žene okupljene oko nekoliko nevladinih organizacija pokrenule na području opštine Bratunac.

U opštini u kojoj je većina stanovništva nezaposlena, kažu, daju primer kako pokrenuti vlastiti biznis.

Suada Obradović bavi se preradom voća odnosno proizvodi domaće vino, džemove, zimnicu, sokove.

"Cene prvo što je domaće, prepoznaju kvalitet. Roba nema konzervansa, sve je prirodno", kaže Suada.

S druge strane, grupa od pet žena osnovala je zadrugu gde su posadile 10.000 sadnica maline i u prvoj godini su ostvarile prinos od 10 tona ovog voća. Istovremeno, započele su izgradnju hladnjače kapaciteta 50 tona, i time, kažu, žele da stvore sigurnu budućnost za svoje porodice.

"Potrebno nam je nekih trideset hiljada maraka, aplicirale smo preko programa podsticaja za 2015. i nadamo se da će Ministarstvo poljoprivrede ispoštovati svoje, čak smo dobili i pismo podrške", kaže Nada Marković iz ove zadruge.

Munira Hajdarević u plastenicima tokom cele sezone proizvodi jagode i povrće. Sve što proizvede, ona i proda na improvizovanom štandu koji je postavila pored regionalnog puta.

"Nisam zaposlena nigde, ni ja ni muž. Sin je na fakultetu, ja sam se odlučila za poljoprivredu, znam da od toga može da se živi i preživi i da drugi mogu da zarade dnevnicu kod mene", priča Munira.

HUMANOST

Sve što proizvedu žene okupljene u udruženjima "Maja" i "Priroda" one i prodaju.

Istovremeno, ove preduzetnice pokazuju i notu humanosti između ostalog i tako što višak svojih proizvoda poklone Crvenom krstu kako bi pomogle socijalno ugroženim porodicama.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aha vazi

10.11.2015 11:31

Cekaj malo dok profesorica Engleskog provali za ovu pricu, pa se onda konsultuje sa šefom ...ahaa cek cek

ODGOVORITE