Гладне краве и узалуд бачени милиони

Драган Васиљевић, предсједник УО и власник „Фармланда“, спрема се да угаси производњу млијека у овом предузећу и да побјегне из земље у САД, гдје на Миами Беацху посједује зграду, о чему је Журнал раније писао.

Република Српска 09.11.2015 | 21:39
Гладне краве и узалуд бачени милиони

Посљедњих дана проблеми у „Фармланду“ кулминирали су штрајком радника због неисплаћених плата. Међутим, проблем неисплаћених плата није једини у овом „гиганту“ за којег се тврдило да ће бити носилац развоја мљекарства у Републици Српској и који се дичи да је највећа фарма музних грла у југиоисточној Европи.

Сами радници упозоравају да се у фирми пере новац пореских обвезника Републике Српске и БиХ, а све уз помоћ надлежних институција које за све знају, а ништа не предузимају да се то спријечи.

Проблеми су и у нередовним исплатама премија за млијеко од Министарства пољопривреде Републике Српске и Агенције за аграрна плаћања и маленим приносима житарица које сију на 1.500 хектара земље добијене од Министарства на концесију, због чега музна грла немају довољно хране.

Јавна је тајна да се Васиљевић хвали познанством са Милорадом Додиком који ни једном министру пољопривреде не дозвољава да ријеши стање у предузећу, а због тога се Васиљевићу гледа кроз прсте за све што ради и тражи.

Од 1.500 музних грла на фарми „Фармланда“, колико их је било донедавно, остало је нешто мање од 1000 музних крава које се „кљукају“ разним антибиотицима да би дале што више млијека. Након неког времена, када им истекне рок употребе краве се продају по високим цијенама пољопривредницима који убрзо послије куповине схвате да су били преварени, јер тако исцрпљено грло остаје врло кратак период способно да даје више млијека. Регистровани су и случајеви угинућа крава са „Фармланда“ које су продате другим лицима.

СВАКА ЛИТРА ЕКСТРА КВАЛИТЕТНА

Све то је довело до смањења производње млијека, али управа „Фармланда“ и даље лажира податке о количинама произведеног и откупљеног млијека па, за једну премију за наводно произведених и приказаних 600.000-650.000 литара млијека мјесечно, „Фармланд“ од Агенције за аграрна плаћања добије око 200.000 марака, што износи око 2.500.000 КМ годишње.

Невјероватно је да је свака литра која се произведе на „Фармланду“ екстра класе, што значи 30 пфенига премије по литри млијека. Истинитост ових података нико не смије да контролише, јер Васиљевић забрањује улазак свакој инспекцији у круг предузећа. Против Васиљевића и „Фармланда“ се води истрага због утаје пореза па је и то разлог зашто се спрема за одлазак јер од „златне коке“ још мало неће остати ни перје. „Фармланду“ је, кроз разне подстицаје, од 2007. године до данас дато скоро 30 милиона КМ.

Уосталом, премије за млијеко екстра класе повећане су управо након интервенције Васиљевића код Додика па сад два милиона марака, колико мјесечно иде за премије за млијеко, представља огроман терет за буџет Републике Српске. 

Чак и министар финансија Зоран Тегелтија има главобоље због тога, јер га министар пољопривреде Стево Мирјанић притишће да се приоритетно исплаћују премије за млијеко. Од тих силних 25 милиона марака, које годишње иду на премије за млијеко, најмање користи имају мањи произвођачи млијека којима се гледа свака длака у јајету, смањује откупна цијена и којих је сваки дан све мање, док „Фармланд“, ПД Семберија, ПД Невесиње, Владимир Усорац и остали чланови мљекарске мафије сваки мјесец имају екстра класу за сваки произведени литар млијека.

КРАВЕ ГЛАДУЈУ, ЗАЈАМ СЕ НЕ ВРАЋА

Од 500 музних грла које су „Фармланду“ додијељене 2010. године није остала скоро ниједна крава, а „Фармланд“ никада није вратио ни једно теле од тих крава ЈП „Робне резерве" Републике Српске преко којег су му и додијељене. Уз то, потрошено је сво жито које се чувало у силосима предузећа за ЈП „Робне резерве“ Републике Српске. Нико из „Фармланда“ за ово није одговарао иако се све зна, јер су представници Министарстава пољопривреде и трговине у Влади Републике Српске направили извјештај о овом.

Нико из „Фармланда“ није одговарао ни за вишемилионски дуг за регресирано минерално ђубриво, јер је Васиљевић код свих министара пољопривреде издејствовао да дужници према буџету Републике Српске и Робним резервама имају право на подстицаје што је нечувена пракса.

Иако премије за млијеко касне и није исплаћено већ шест премија за млијеко у овој години, „Фармланд“ има приоритет у свему што раде па им је Агенција за аграрна плаћања, уз незакониту одлуку Владе РС, омогућила да склопе Уговор о цесији са Уницредит банком која му је исплатила новац који су требали да добију од Агенције за премије за октобар, новембар и децембар 2014. године.

Нечувено је да је то омогућено само „Фармланду“, а не поштеним мљекарима који муку муче са производњом и откупом млијека. И опет нико није одговарао, ни у Агенцији за аграрна плаћања ни Министарству пољопривреде, које наређује директору Агенције шта да ради.

Другим ријечима, најодговорнији за све је министар пољопривреде Стево Мирјанић, без чијег знања не може ништа да се уради ни у Министарству ни у Агенцији за аграрна плаћања. Мирјанић је дао сагласност ИРБ РС да се Фармланду додијели и 15 милиона КМ зајма за враћање доспјелих пореских обавеза и враћање ранијих дугова. Зајам се не враћа редовно, краве гладују, радници не добијају плате, а држава баца новац у вјетар исплатом подстицаја.

Извор: Зурнал.инфо

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

пунпадзија

09.11.2015 20:47

Није ово све његово ово је и Додиково бар пар стотина крава.Ради Додик и са кравам као и са нафтом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

09.11.2015 21:44

А гдје ће да побјегне младјани директор Топаловић-у родно Ратково!?Дај реците јавно , шта ту има да се крије, фарма је Додикова,то већ сви знају!

Name

М

09.11.2015 23:12

Ма ај ниста зато, кад угасите давање за здравство спасит цете краве

Name

ЦРНИ МЕДО

10.11.2015 02:11

Медвјед намирисо пропаст,стигао на имање,гдје никад није био.

Name

Баја

09.11.2015 20:50

Путине помози

ОДГОВОРИТЕ
Name

милија

28.06.2017 17:20

Благо њему.

Name

вупер

09.11.2015 20:53

Ниста ново и ниста од те прице неце бити, лова је отисла нема назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жути

09.11.2015 20:53

Немојте ми рећи да иза сваког криминала (а ово је класични криминал) стоји г.дин Додик. Он не може ни физички стићи да то контролише. Ја мислим да се ту сви мали мишеви позивају на Додика а с друге стране скупљају пинку. ОВО ЈЕ ЈОШ ЈЕДАН СЛУЧАЈ ОЧИГЛЕДНОГ КРИМИНАЛА ЗА КОГА НИКО И НИКАД НЕЋЕ ОДГОВАРАТИ. ПУНО ЈЕ ЉУДИ КОЈИ ОД ОВАКВИХ МЕШЕТАРЕЊА ИМАЈУ КОРИСТИ И НЕЋЕ "ВРАНА ВРАНИ ОЧИ ДА ВАДИ". АЛИ, СВЕ ИМА СВОЈ ПОЧЕТАК И СВОЈ КРАЈ. ОВДЈЕ СМО БЛИЗУ КРАЈА, САМО СЕ ЧЕКА РАСПЛЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

10.11.2015 12:13

Па и не контролисе. Само узме свој дио. Дас проценат , доносис редовно и радис ста хоцес.

Name

родјо

09.11.2015 21:01

Занимљиво! У Босни продас краву па купис у Америци зграду....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цисто сумњам

09.11.2015 21:04

Овако, он мора имати САД греен цард за ту намјену. Греен цард знаци да САД мозе га тразити и у РС и опорезовати. Мислим да ту има свега помало али нема САД-а. Од тамо бјезе прави Американци и само лудак би тамо исао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сесељевац

09.11.2015 23:06

Лоше сумњаш.

Name

Ста

09.11.2015 23:10

Сто би лудак исао, сути кад ниси био јер да си био не би се вратио у осталом нек нам дају ЕУ пасос, пола омладине це нагулити у првом мјесецу. Зато сути паметнији си

Name

Цуј

09.11.2015 23:16

Смјесан си цуј њега, бјезе Америкаци, јес изасо ти из свог села икад и јеси престо слусати сеоске прице, колико видим ниси. И колко видим господин има некретнину тамо и паметан је сто има,цуј бјезе

Name

броки

09.11.2015 21:45

Миле. Помагај помози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХерЗика

09.11.2015 21:51

Краве су само параван, Милокрад највисе заради на теладима, тј.народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ СОКО

09.11.2015 22:10

ПОМОЗ БОГ,као прво ФАРМЛАНД или говедарска фарма из еx ПИК МС је власниство бајиног тате,,није Ронхилово,,ту је јос бивса ЗЗ Романовци-некад највеца ЗЗ у ЕXYУ ,,па некадасња РЈ Александровац са земљистем ПИК МС,, ИТД.итд све се води на тати БОГДАНУ.....ПОГОДИТЕ КОМЕ,,МОЈ ТАТА НИЈЕ ГАРАНТ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

морине

09.11.2015 22:19

Оваква је ситуација и у Невесињу.Фарма опљацкана,кредити покрадени.краве скапавају,радници без плата.десетине милиона нестале.морине,златац,ковацице све је унистено.само гасе фирме а нове региструју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврха

10.11.2015 10:25

Зато је и осмишљен ИРБ, зар не?

Name

Могуће

09.11.2015 23:04

А од субвенција паре у Инвестициони фонд, па назад кроз кредит из УСА за буџет РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

10.11.2015 06:05

Ко имало зна рацунати доћи це до закљуцка да је Додик најбогатији човјек на планети. Е сад је проблем убиједит људе да је то истина да смо ми Америка па инекако али како смо ми РС и ја сам онако мало на грубо рацунао по овим писањима он краде по једну милијарду КМ годишње а толики је буџет РС и нама ништа не остаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

10.11.2015 10:01

Жао ми крава , душа ме боли , гехота !

ОДГОВОРИТЕ