Gladne krave i uzalud bačeni milioni

Dragan Vasiljević, predsjednik UO i vlasnik „Farmlanda“, sprema se da ugasi proizvodnju mlijeka u ovom preduzeću i da pobjegne iz zemlje u SAD, gdje na Miami Beachu posjeduje zgradu, o čemu je Žurnal ranije pisao.

Republika Srpska 09.11.2015 | 21:39
Gladne krave i uzalud bačeni milioni

Posljednjih dana problemi u „Farmlandu“ kulminirali su štrajkom radnika zbog neisplaćenih plata. Međutim, problem neisplaćenih plata nije jedini u ovom „gigantu“ za kojeg se tvrdilo da će biti nosilac razvoja mljekarstva u Republici Srpskoj i koji se diči da je najveća farma muznih grla u jugioistočnoj Evropi.

Sami radnici upozoravaju da se u firmi pere novac poreskih obveznika Republike Srpske i BiH, a sve uz pomoć nadležnih institucija koje za sve znaju, a ništa ne preduzimaju da se to spriječi.

Problemi su i u neredovnim isplatama premija za mlijeko od Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Agencije za agrarna plaćanja i malenim prinosima žitarica koje siju na 1.500 hektara zemlje dobijene od Ministarstva na koncesiju, zbog čega muzna grla nemaju dovoljno hrane.

Javna je tajna da se Vasiljević hvali poznanstvom sa Miloradom Dodikom koji ni jednom ministru poljoprivrede ne dozvoljava da riješi stanje u preduzeću, a zbog toga se Vasiljeviću gleda kroz prste za sve što radi i traži.

Od 1.500 muznih grla na farmi „Farmlanda“, koliko ih je bilo donedavno, ostalo je nešto manje od 1000 muznih krava koje se „kljukaju“ raznim antibioticima da bi dale što više mlijeka. Nakon nekog vremena, kada im istekne rok upotrebe krave se prodaju po visokim cijenama poljoprivrednicima koji ubrzo poslije kupovine shvate da su bili prevareni, jer tako iscrpljeno grlo ostaje vrlo kratak period sposobno da daje više mlijeka. Registrovani su i slučajevi uginuća krava sa „Farmlanda“ koje su prodate drugim licima.

SVAKA LITRA EKSTRA KVALITETNA

Sve to je dovelo do smanjenja proizvodnje mlijeka, ali uprava „Farmlanda“ i dalje lažira podatke o količinama proizvedenog i otkupljenog mlijeka pa, za jednu premiju za navodno proizvedenih i prikazanih 600.000-650.000 litara mlijeka mjesečno, „Farmland“ od Agencije za agrarna plaćanja dobije oko 200.000 maraka, što iznosi oko 2.500.000 KM godišnje.

Nevjerovatno je da je svaka litra koja se proizvede na „Farmlandu“ ekstra klase, što znači 30 pfeniga premije po litri mlijeka. Istinitost ovih podataka niko ne smije da kontroliše, jer Vasiljević zabranjuje ulazak svakoj inspekciji u krug preduzeća. Protiv Vasiljevića i „Farmlanda“ se vodi istraga zbog utaje poreza pa je i to razlog zašto se sprema za odlazak jer od „zlatne koke“ još malo neće ostati ni perje. „Farmlandu“ je, kroz razne podsticaje, od 2007. godine do danas dato skoro 30 miliona KM.

Uostalom, premije za mlijeko ekstra klase povećane su upravo nakon intervencije Vasiljevića kod Dodika pa sad dva miliona maraka, koliko mjesečno ide za premije za mlijeko, predstavlja ogroman teret za budžet Republike Srpske. 

Čak i ministar finansija Zoran Tegeltija ima glavobolje zbog toga, jer ga ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić pritišće da se prioritetno isplaćuju premije za mlijeko. Od tih silnih 25 miliona maraka, koje godišnje idu na premije za mlijeko, najmanje koristi imaju manji proizvođači mlijeka kojima se gleda svaka dlaka u jajetu, smanjuje otkupna cijena i kojih je svaki dan sve manje, dok „Farmland“, PD Semberija, PD Nevesinje, Vladimir Usorac i ostali članovi mljekarske mafije svaki mjesec imaju ekstra klasu za svaki proizvedeni litar mlijeka.

KRAVE GLADUJU, ZAJAM SE NE VRAĆA

Od 500 muznih grla koje su „Farmlandu“ dodijeljene 2010. godine nije ostala skoro nijedna krava, a „Farmland“ nikada nije vratio ni jedno tele od tih krava JP „Robne rezerve" Republike Srpske preko kojeg su mu i dodijeljene. Uz to, potrošeno je svo žito koje se čuvalo u silosima preduzeća za JP „Robne rezerve“ Republike Srpske. Niko iz „Farmlanda“ za ovo nije odgovarao iako se sve zna, jer su predstavnici Ministarstava poljoprivrede i trgovine u Vladi Republike Srpske napravili izvještaj o ovom.

Niko iz „Farmlanda“ nije odgovarao ni za višemilionski dug za regresirano mineralno đubrivo, jer je Vasiljević kod svih ministara poljoprivrede izdejstvovao da dužnici prema budžetu Republike Srpske i Robnim rezervama imaju pravo na podsticaje što je nečuvena praksa.

Iako premije za mlijeko kasne i nije isplaćeno već šest premija za mlijeko u ovoj godini, „Farmland“ ima prioritet u svemu što rade pa im je Agencija za agrarna plaćanja, uz nezakonitu odluku Vlade RS, omogućila da sklope Ugovor o cesiji sa Unicredit bankom koja mu je isplatila novac koji su trebali da dobiju od Agencije za premije za oktobar, novembar i decembar 2014. godine.

Nečuveno je da je to omogućeno samo „Farmlandu“, a ne poštenim mljekarima koji muku muče sa proizvodnjom i otkupom mlijeka. I opet niko nije odgovarao, ni u Agenciji za agrarna plaćanja ni Ministarstvu poljoprivrede, koje naređuje direktoru Agencije šta da radi.

Drugim riječima, najodgovorniji za sve je ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, bez čijeg znanja ne može ništa da se uradi ni u Ministarstvu ni u Agenciji za agrarna plaćanja. Mirjanić je dao saglasnost IRB RS da se Farmlandu dodijeli i 15 miliona KM zajma za vraćanje dospjelih poreskih obaveza i vraćanje ranijih dugova. Zajam se ne vraća redovno, krave gladuju, radnici ne dobijaju plate, a država baca novac u vjetar isplatom podsticaja.

Izvor: Zurnal.info

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

punpadzija

09.11.2015 20:47

Nije ovo sve njegovo ovo je i Dodikovo bar par stotina krava.Radi Dodik i sa kravam kao i sa naftom.

ODGOVORITE
Name

dnk

09.11.2015 21:44

A gdje će da pobjegne mladjani direktor Topalović-u rodno Ratkovo!?Daj recite javno , šta tu ima da se krije, farma je Dodikova,to već svi znaju!

Name

M

09.11.2015 23:12

Ma aj nista zato, kad ugasite davanje za zdravstvo spasit cete krave

Name

CRNI MEDO

10.11.2015 02:11

Medvjed namiriso propast,stigao na imanje,gdje nikad nije bio.

Name

Baja

09.11.2015 20:50

Putine pomozi

ODGOVORITE
Name

milija

28.06.2017 17:20

Blago njemu.

Name

vuper

09.11.2015 20:53

Nista novo i nista od te price nece biti, lova je otisla nema nazad.

ODGOVORITE
Name

Žuti

09.11.2015 20:53

Nemojte mi reći da iza svakog kriminala (a ovo je klasični kriminal) stoji g.din Dodik. On ne može ni fizički stići da to kontroliše. Ja mislim da se tu svi mali miševi pozivaju na Dodika a s druge strane skupljaju pinku. OVO JE JOŠ JEDAN SLUČAJ OČIGLEDNOG KRIMINALA ZA KOGA NIKO I NIKAD NEĆE ODGOVARATI. PUNO JE LJUDI KOJI OD OVAKVIH MEŠETARENJA IMAJU KORISTI I NEĆE "VRANA VRANI OČI DA VADI". ALI, SVE IMA SVOJ POČETAK I SVOJ KRAJ. OVDJE SMO BLIZU KRAJA, SAMO SE ČEKA RASPLET.

ODGOVORITE
Name

Igor

10.11.2015 12:13

Pa i ne kontrolise. Samo uzme svoj dio. Das procenat , donosis redovno i radis sta hoces.

Name

rodjo

09.11.2015 21:01

Zanimljivo! U Bosni prodas kravu pa kupis u Americi zgradu....

ODGOVORITE
Name

Cisto sumnjam

09.11.2015 21:04

Ovako, on mora imati SAD green card za tu namjenu. Green card znaci da SAD moze ga traziti i u RS i oporezovati. Mislim da tu ima svega pomalo ali nema SAD-a. Od tamo bjeze pravi Amerikanci i samo ludak bi tamo isao.

ODGOVORITE
Name

Seseljevac

09.11.2015 23:06

Loše sumnjaš.

Name

Sta

09.11.2015 23:10

Sto bi ludak isao, suti kad nisi bio jer da si bio ne bi se vratio u ostalom nek nam daju EU pasos, pola omladine ce naguliti u prvom mjesecu. Zato suti pametniji si

Name

Cuj

09.11.2015 23:16

Smjesan si cuj njega, bjeze Amerikaci, jes izaso ti iz svog sela ikad i jesi presto slusati seoske price, koliko vidim nisi. I kolko vidim gospodin ima nekretninu tamo i pametan je sto ima,cuj bjeze

Name

broki

09.11.2015 21:45

Mile. Pomagaj pomozi.

ODGOVORITE
Name

HerZika

09.11.2015 21:51

Krave su samo paravan, Milokrad najvise zaradi na teladima, tj.narodu.

ODGOVORITE
Name

SRPSKI SOKO

09.11.2015 22:10

POMOZ BOG,kao prvo FARMLAND ili govedarska farma iz ex PIK MS je vlasnistvo bajinog tate,,nije Ronhilovo,,tu je jos bivsa ZZ Romanovci-nekad najveca ZZ u EXYU ,,pa nekadasnja RJ Aleksandrovac sa zemljistem PIK MS,, ITD.itd sve se vodi na tati BOGDANU.....POGODITE KOME,,MOJ TATA NIJE GARANT..

ODGOVORITE
Name

morine

09.11.2015 22:19

Ovakva je situacija i u Nevesinju.Farma opljackana,krediti pokradeni.krave skapavaju,radnici bez plata.desetine miliona nestale.morine,zlatac,kovacice sve je unisteno.samo gase firme a nove registruju.

ODGOVORITE
Name

Svrha

10.11.2015 10:25

Zato je i osmišljen IRB, zar ne?

Name

Moguće

09.11.2015 23:04

A od subvencija pare u Investicioni fond, pa nazad kroz kredit iz USA za budžet RS.

ODGOVORITE
Name

Zoran

10.11.2015 06:05

Ko imalo zna racunati doći ce do zakljucka da je Dodik najbogatiji čovjek na planeti. E sad je problem ubijedit ljude da je to istina da smo mi Amerika pa inekako ali kako smo mi RS i ja sam onako malo na grubo racunao po ovim pisanjima on krade po jednu milijardu KM godišnje a toliki je budžet RS i nama ništa ne ostade.

ODGOVORITE
Name

zito

10.11.2015 10:01

Žao mi krava , duša me boli , gehota !

ODGOVORITE