Анализа - видео: Новакова доминација - САД, Европа, Азија...!

Новак Ђоковић у недељу је постао први тенисер у историји са шест освојених Мастерс титула у једној сезони.

Тенис 11.11.2015 | 00:00
Анализа - видео: Новакова доминација - САД, Европа, Азија...!

Најбољи тенисер света био је супериоран на турнирима који су по формату најближи Грен слем такмичењима (Индијан Велс и Мајами), освојио је два трофеја на шљаци (Монте Карло и Рим), затим је славио на изузетно брзој подлози у Шангају, а низ је закључио и победом у дворанским условима у Паризу. “Попустио“ је Новак једино у Монтреалу и Синсинатију, када је играо у финалима, а у Мадриду се није такмичио.

Почело је у калифорнијској пустињи, када је Ђоковић освојио свој четврти трофеј у Индијан Велсу. Загревање са Рамосом и Багдатисом, а затим судар са Изнером, човеком који је умео да га изненади на домаћем тлу – овога пута Новак је славио у два сета. Потом му је Томић предао меч, а Новак је најавио историјску сезону тријумфима над главним ривалима – Маријем у полуфиналу (6:2, 6:3) и Федерером у финалу (6:3, 6:7, 6:2).

Прву Мастерс титулу у каријери Новак је освојио 2007. године у Мајамију и показао је потенцијал који је у будућим годинама до краја испунио, а сада је дошао до пете титуле на Флориди. На почетку су пали Клижан и Дарсис, побегао је Ђоковић “са ножа“ у мечу ас Долгополовом, а онда је ишло мало лакше – победе над Ферером (7:5, 7:5), Изнером (7:6, 6:2), а онда и наставак супериорности у односу на Ендија Марија – 7:6, 4:6, 6:0.

Године 2013. Ђоковић је прекинуо доминацију Надала у Монте Карлу, а ове сезоне освојио је своју другу титулу у Кнежевини. На путу је имао тројицу тенисера из Топ 10, а редом су без изгубљеног сета падали Рамос, Хајдер-Маурер, Чилић и Надал. Стара муштерија Томаш Бердих пружио је нешто јачи отпор у финалу, али је Новак славио са 7:5, 4:6, 6:3.

Уследио је одлазак у Рим, у прве три рунде Новак се мучио, по сет су му узели Алмагро, Белучи и Нишикори, али је додао гас када је било потребно – у полуфиналу је добио Ферера са 6:4, 6:4, а онда је и спречио Федерера да напокон слави у “вечном граду“ (6:4, 6:3).

Пре четири године, када је такође био надмоћан на АТП туру, Новак је успорио после освајања УС опена, делом и због повреде. Сада то није био случај, а на кинеској турнеји био је толико доминантан да његови навијачи нису стигли ни да се изнервирају. Само је Бернард Томић успео да дође до тај брејка у четвртфиналу, Цонга је у другом сету финала узео четири гема, а ни у једном преосталом сету српски тенисер није изгубио више од три гема. Падали су Клижан, Лопес, Томић, у полуфиналу је рутински савладан Мари (6:1, 6:3), што је био реванш за пораз у Монтреалу, а у финалу је Ђоковић “наставио да уништава каријеру“ Цонги (то је Француз рекао у једном интервјуу), тријумфом 6:2, 6:4.

Коначно, у недељи за нама Новак се борио са историјом и победио је – постао је први човек са шест Мастерса у сезони, а претходни рекорд од пет делили су управо Ђоковић (2011), Надал (2013), Конорс (1976) и Лејвер (1970). Није Новак блистао као у Кини (“не може се увек доминирати“, рекао је), али је у кључним тренуцима увек био на потребном нивоу – Белучи и Симон на старту, а затим Бердих у два тај брејка и спасене сет лопте у другом сету. Једини сет узео му је Вавринка, али Ђоковић му је брзо одузео наду (6:3, 3:6, 6:0), да би затим добио Марија са 6:2, 6:4.

Шест Мастерса, три Грен слема, турнир из Серије 500, укупно 58 трофеја у каријери и суверено прва позиција на АТП листи. У овом тренутку није питање ко може да се супротстави Ђоковићу, већ колико он може да држи нестварно висок ниво игре, можда и најбољи у историји.

Коментари / 0

Оставите коментар