Analiza - video: Novakova dominacija - SAD, Evropa, Azija...!

Novak Đoković u nedelju je postao prvi teniser u istoriji sa šest osvojenih Masters titula u jednoj sezoni.

Tenis 11.11.2015 | 00:00
Analiza - video: Novakova dominacija - SAD, Evropa, Azija...!

Najbolji teniser sveta bio je superioran na turnirima koji su po formatu najbliži Gren slem takmičenjima (Indijan Vels i Majami), osvojio je dva trofeja na šljaci (Monte Karlo i Rim), zatim je slavio na izuzetno brzoj podlozi u Šangaju, a niz je zaključio i pobedom u dvoranskim uslovima u Parizu. “Popustio“ je Novak jedino u Montrealu i Sinsinatiju, kada je igrao u finalima, a u Madridu se nije takmičio.

Počelo je u kalifornijskoj pustinji, kada je Đoković osvojio svoj četvrti trofej u Indijan Velsu. Zagrevanje sa Ramosom i Bagdatisom, a zatim sudar sa Iznerom, čovekom koji je umeo da ga iznenadi na domaćem tlu – ovoga puta Novak je slavio u dva seta. Potom mu je Tomić predao meč, a Novak je najavio istorijsku sezonu trijumfima nad glavnim rivalima – Marijem u polufinalu (6:2, 6:3) i Federerom u finalu (6:3, 6:7, 6:2).

Prvu Masters titulu u karijeri Novak je osvojio 2007. godine u Majamiju i pokazao je potencijal koji je u budućim godinama do kraja ispunio, a sada je došao do pete titule na Floridi. Na početku su pali Kližan i Darsis, pobegao je Đoković “sa noža“ u meču as Dolgopolovom, a onda je išlo malo lakše – pobede nad Fererom (7:5, 7:5), Iznerom (7:6, 6:2), a onda i nastavak superiornosti u odnosu na Endija Marija – 7:6, 4:6, 6:0.

Godine 2013. Đoković je prekinuo dominaciju Nadala u Monte Karlu, a ove sezone osvojio je svoju drugu titulu u Kneževini. Na putu je imao trojicu tenisera iz Top 10, a redom su bez izgubljenog seta padali Ramos, Hajder-Maurer, Čilić i Nadal. Stara mušterija Tomaš Berdih pružio je nešto jači otpor u finalu, ali je Novak slavio sa 7:5, 4:6, 6:3.

Usledio je odlazak u Rim, u prve tri runde Novak se mučio, po set su mu uzeli Almagro, Beluči i Nišikori, ali je dodao gas kada je bilo potrebno – u polufinalu je dobio Ferera sa 6:4, 6:4, a onda je i sprečio Federera da napokon slavi u “večnom gradu“ (6:4, 6:3).

Pre četiri godine, kada je takođe bio nadmoćan na ATP turu, Novak je usporio posle osvajanja US opena, delom i zbog povrede. Sada to nije bio slučaj, a na kineskoj turneji bio je toliko dominantan da njegovi navijači nisu stigli ni da se iznerviraju. Samo je Bernard Tomić uspeo da dođe do taj brejka u četvrtfinalu, Conga je u drugom setu finala uzeo četiri gema, a ni u jednom preostalom setu srpski teniser nije izgubio više od tri gema. Padali su Kližan, Lopes, Tomić, u polufinalu je rutinski savladan Mari (6:1, 6:3), što je bio revanš za poraz u Montrealu, a u finalu je Đoković “nastavio da uništava karijeru“ Congi (to je Francuz rekao u jednom intervjuu), trijumfom 6:2, 6:4.

Konačno, u nedelji za nama Novak se borio sa istorijom i pobedio je – postao je prvi čovek sa šest Mastersa u sezoni, a prethodni rekord od pet delili su upravo Đoković (2011), Nadal (2013), Konors (1976) i Lejver (1970). Nije Novak blistao kao u Kini (“ne može se uvek dominirati“, rekao je), ali je u ključnim trenucima uvek bio na potrebnom nivou – Beluči i Simon na startu, a zatim Berdih u dva taj brejka i spasene set lopte u drugom setu. Jedini set uzeo mu je Vavrinka, ali Đoković mu je brzo oduzeo nadu (6:3, 3:6, 6:0), da bi zatim dobio Marija sa 6:2, 6:4.

Šest Mastersa, tri Gren slema, turnir iz Serije 500, ukupno 58 trofeja u karijeri i suvereno prva pozicija na ATP listi. U ovom trenutku nije pitanje ko može da se suprotstavi Đokoviću, već koliko on može da drži nestvarno visok nivo igre, možda i najbolji u istoriji.

Komentari / 0

Ostavite komentar