Допинг и Русија: Укључује се и Интерпол!

Разбуктала се афера у једном дану.

Остали спортови 10.11.2015 | 18:20
Допинг и Русија: Укључује се и Интерпол!

Међународна полицијска организација, Интерпол, саопштила је данас да ће координисати глобалну истрагу о наводној корупцији и допингу међу атлетичарима и атлетским званичницима.

Интерпол је објавио ову информацију након што је Светска анти-допинг агенција (WАДА) саопштила да би Русију требало суспендовати из свих такмичења због "дубоко укорењеног допинга".

WАДА је, такође, оптужила руску владу за саучесништво и прикривање допинга.

Међународна атлетска федерација (ИААФ) је потом навела да ће размотрити евентуалне санкције против Русије, укључујући и суспензију спортиста из те земље.

Први цовек Атлетске федерације Русије Вадим Зеличенок (АРАФ) рекао је данас да ни WАДА, ни Међународни олимпијски комитет (МОК), немају право да суспендују Русију из светске атлетике.

"То је само препорука", рекао је Зеличенок.

Он је нагласио да само ИААФ може да донесе одлуку о суспензији руских атлетичара.

ИААФ ће размотриће евентуалне санкције против Русије, укључујући и суспензију спортиста из те земље, након извештаја Светске анти-допинг агенције, саопштила је данас та организације.

"Извештај WАДА је алармантан. Треба нам времена да сагледамо све детаље који се налазе у њему. Ипак, позвао сам чланице ИААФ да предузму хитне кораке и размотре евентуалне санкције против Атлетског савеза Русије", рекао је председник ИААФ Себастијан Коу.

Он је додао да би суспензија Русије могла да буде привремена, али и "пуна", што би значило забрану учешћа атлетичарима из те земље на свим манифестацијама које организује ИААФ.

"Учинићемо све што је потребно да заштитимо 'чисте' спортисте и обновимо поверење у атлетику. ИААФ ће наставити да сарађује са свим институцијама у овој истрази", навео је Коу.

Светска анти-допинг агенција (WАДА) је раније данас саопштила да би Русију требало суспендовати из свих такмичења због "дубоко укорењеног допинга" и оптужила руску владу за саучесништво и прикривање допинга.

WАДА је препоручила да се пет атлетичара средњепругаша и пет тренера и чланова администрације доживотно суспендују, као и да би допинг лабораторија у Москви требало да изгуби акредитацију, а да би њеног директора Григорија Родченка требало отпустити.

У извештају WАДА наводи се да је Родченко наредио да се уништи 1.417 допинг узорка, како не би било доказа у истрази.

WАДА, такође, тврди да лабораторија у Москви није могла да ради независно и да су се у њен рад мешале "државне агенције, укључујући и тајну службу" а да запослени у тој лабораторији верују да су били прислушкивани.

Комисија WАДА навела је и да је руски министар спорта Виталиј Мутко издао директна наређења да се "манипулише појединим узорцима".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

14.11.2015 15:26

Борба против Русије јесте борба против Светог Православља!

ОДГОВОРИТЕ