Одбијен предлог Србије, гласа се о Косову

Генерална конференција Унеска у Паризу није прихватила предлог Србије да се одложи расправа и одлука о захтеву Косова за пријем у ту организацију.

Свијет 09.11.2015 | 13:15
Одбијен предлог Србије, гласа се о Косову

Гласању је приступило 170 држава. Против предлога Србије било је 89 земаља, за 59, 22 чланице Унеска су биле уздржане‚ а 16 није присуствовало гласању.

Предлог за одлагање подржали Русија, Бразил, Индонезија, Кина, Румунија, Грчка. Против Француска, Британија, Хрватска, Словенија, Македонија. БиХ уздржана.

Бахами су у последњем тренутку тражили да промене глас из "за" у "против", али им није омогућено. Овај потез Бахама изазвао је смех у сали.

Око 11.30 почело седница Генералне конференције Унеска на којој ће се расправљати о пријему Косова. На почетку седнице обратио се амбасадор Србије при Унеско затраживши одлагање гласања.

Гласању је претходила жучна расправа. За одлагање биле су Кина, Русија, Куба, Аргентина, а одлгагању су се успротивиле САД, које немају право гласа, али имају право обраћања, Немачка и Велика Британија.

Представник Велике Британије је на седници рекао да се никад није десило да буде одбијена земља коју је предложио Извршни савет, да је Косово чланица ММФ и Светске банке и да овај захтев нема никакве везе са дијалогом Београда и Приштине и са процесом европских интеграција две стране.

Томе се успротивио Танасковић рекавши да је овде реч о преседану јер никада није била оваква ситуација јер Косово није држава.

Представник Аргентине је рекао да затхев за пријем Косова није у складу са резолуцијом 1244, док је представник Кубе рекао да је то супротном међународном праву.

Аустрија истиче да су јој блиски и Косово и Србија, али да је против одлагања седнице.

Кина сматра да би прејем Косова у Унеско могао негативно да се одрази на дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

С обзиром на то да систем гласања у Унеску, где су за пријем државе нечланице УН потребне две трећине гласова оних који су приступили изјашњавању, при чему се гласови уздржаних приликом утврђивања резултата не узимају у обзир, могућа су оба исхода, јер ће вероватно разлика између гласова "за" и "против" бити веома тесна, истакао је амбасадор Танасковић.

За доношење одлуке о одлагању потребна је проста већина гласова, уз исте пропозиције поступка и утврђивања резултата изјашњавања.

Влада Косова и њени партнери рачунају да имају 92 гласа за пријем Косова у Унеско и оцењују да је тешко постићи двотрећинску већину од 195 држава чланица.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Несто Мислим

09.11.2015 12:23

МОГУ КАКО ХОЦЕ АЛ НЕ МОГУ ДОКЛЕ ХОЦЕ. ТИХА ВОДА БРИЈЕГЕ ВАЉА.

ОДГОВОРИТЕ