Odbijen predlog Srbije, glasa se o Kosovu

Generalna konferencija Uneska u Parizu nije prihvatila predlog Srbije da se odloži rasprava i odluka o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju.

Svijet 09.11.2015 | 13:15
Odbijen predlog Srbije, glasa se o Kosovu

Glasanju je pristupilo 170 država. Protiv predloga Srbije bilo je 89 zemalja, za 59, 22 članice Uneska su bile uzdržane‚ a 16 nije prisustvovalo glasanju.

Predlog za odlaganje podržali Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka. Protiv Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija. BiH uzdržana.

Bahami su u poslednjem trenutku tražili da promene glas iz "za" u "protiv", ali im nije omogućeno. Ovaj potez Bahama izazvao je smeh u sali.

Oko 11.30 počelo sednica Generalne konferencije Uneska na kojoj će se raspravljati o prijemu Kosova. Na početku sednice obratio se ambasador Srbije pri Unesko zatraživši odlaganje glasanja.

Glasanju je prethodila žučna rasprava. Za odlaganje bile su Kina, Rusija, Kuba, Argentina, a odlgaganju su se usprotivile SAD, koje nemaju pravo glasa, ali imaju pravo obraćanja, Nemačka i Velika Britanija.

Predstavnik Velike Britanije je na sednici rekao da se nikad nije desilo da bude odbijena zemlja koju je predložio Izvršni savet, da je Kosovo članica MMF i Svetske banke i da ovaj zahtev nema nikakve veze sa dijalogom Beograda i Prištine i sa procesom evropskih integracija dve strane.

Tome se usprotivio Tanasković rekavši da je ovde reč o presedanu jer nikada nije bila ovakva situacija jer Kosovo nije država.

Predstavnik Argentine je rekao da zathev za prijem Kosova nije u skladu sa rezolucijom 1244, dok je predstavnik Kube rekao da je to suprotnom međunarodnom pravu.

Austrija ističe da su joj bliski i Kosovo i Srbija, ali da je protiv odlaganja sednice.

Kina smatra da bi prejem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećine glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tesna, istakao je ambasador Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

Vlada Kosova i njeni partneri računaju da imaju 92 glasa za prijem Kosova u Unesko i ocenjuju da je teško postići dvotrećinsku većinu od 195 država članica.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nesto Mislim

09.11.2015 13:23

MOGU KAKO HOCE AL NE MOGU DOKLE HOCE. TIHA VODA BRIJEGE VALJA.

ODGOVORITE