Референдум у Великој Британији 2016?

Британски премијер Дејвид Камерон подржава одржавање референдума о чланству своје земље у ЕУ у јуну сљедеће године уколико се лидери осталих чланица сложе са планом о реформама на самиту у децембру, пише данас лист "Тајмс".

Свијет 09.11.2015 | 11:00
Референдум у Великој Британији 2016?

Камерон је обећао да ће обавити преговоре о новом статусу Британије у европском блоку до краја јуна 2017. године.

Његова канцеларија саопштила је да Влада још није донијела одлуку о датуму гласања.

"Као што је премијер рекао, оно што ће одредити вријеме референдума јесте исход преговора, са крајњим роком на крају 2017. године", наводи се у саопштењу.

Камерон би сутра требало да објави писмо упућено предсједнику Европског савјета Доналду Туску о захтјевима у вези са реформама. Он ће упозорити да би Британија могла да се нађе на путу изласка из ЕУ уколико не буде договора.

"Тајмс" пише, позивајући се на званичнике, да се Камерон залаже за одржавање референдума у јуну 2016. године уколико самит лидера европског блока у децембру прође добро.

Анкете показују да већина Британаца подржава останак у Унији, иако се у посљедњих неколико мјесеци смањила предност у односу на оне који подржавају излазак. Многи гласачи кажу да брину због миграција.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

QУИА РЕГИ ПАТРИАЕQУЕ РЕМИТТАТ

09.11.2015 10:09

Изгледа да једино Срби немају право на референдум. П.С. Нам идем ест хонестум ет пхиалас ауреас либеро Цросс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легалис

09.11.2015 10:33

Е ако поредиш Бајин референдум са Камероновим онда ти латински не треба...

Name

QУИА РЕГИ ПАТРИАЕQУЕ РЕМИТТАТ

09.11.2015 10:52

Хајде легалисто одговори нам с чим је у супротности одржавање, како ти кажеш, Бајиног референдума, не улазећи у то је ли добар тренутак и шта се постиже ''Бајиним референдумом''. И још нам само реци јесу ли Тужилаштво и Суд Бих уставне категорије или их је можда НАТУРИО тзв. ниски представник и ''напосе'' јесу ли објективне и непрострасне поменуте институције или су, да употребим термин који користи већина у фбих, овисне од СДА. Кад већ постављаш питања, онда нам дај и одговоре. Чекам!