Referendum u Velikoj Britaniji 2016?

Britanski premijer Dejvid Kameron podržava održavanje referenduma o članstvu svoje zemlje u EU u junu sljedeće godine ukoliko se lideri ostalih članica slože sa planom o reformama na samitu u decembru, piše danas list "Tajms".

Svijet 09.11.2015 | 11:00
Referendum u Velikoj Britaniji 2016?

Kameron je obećao da će obaviti pregovore o novom statusu Britanije u evropskom bloku do kraja juna 2017. godine.

Njegova kancelarija saopštila je da Vlada još nije donijela odluku o datumu glasanja.

"Kao što je premijer rekao, ono što će odrediti vrijeme referenduma jeste ishod pregovora, sa krajnjim rokom na kraju 2017. godine", navodi se u saopštenju.

Kameron bi sutra trebalo da objavi pismo upućeno predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku o zahtjevima u vezi sa reformama. On će upozoriti da bi Britanija mogla da se nađe na putu izlaska iz EU ukoliko ne bude dogovora.

"Tajms" piše, pozivajući se na zvaničnike, da se Kameron zalaže za održavanje referenduma u junu 2016. godine ukoliko samit lidera evropskog bloka u decembru prođe dobro.

Ankete pokazuju da većina Britanaca podržava ostanak u Uniji, iako se u posljednjih nekoliko mjeseci smanjila prednost u odnosu na one koji podržavaju izlazak. Mnogi glasači kažu da brinu zbog migracija.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

QUIA REGI PATRIAEQUE REMITTAT

09.11.2015 10:09

Изгледа да једино Срби немају право на референдум. P.S. Nam idem est honestum et phialas aureas libero Cross.

ODGOVORITE
Name

Legalis

09.11.2015 10:33

E ako porediš Bajin referendum sa Kameronovim onda ti latinski ne treba...

Name

QUIA REGI PATRIAEQUE REMITTAT

09.11.2015 10:52

Хајде легалисто одговори нам с чим је у супротности одржавање, како ти кажеш, Бајиног референдума, не улазећи у то је ли добар тренутак и шта се постиже ''Бајиним референдумом''. И још нам само реци јесу ли Тужилаштво и Суд Бих уставне категорије или их је можда НАТУРИО тзв. ниски представник и ''напосе'' јесу ли објективне и непрострасне поменуте институције или су, да употребим термин који користи већина у фбих, овисне од СДА. Кад већ постављаш питања, онда нам дај и одговоре. Чекам!