БЛ: Листе за упис у вртиће и даље тајне

Представници Центра за предшколско васпитање и образовање са директорком Наташом Радуловић на челу не поштују превише одлуке Скупштине града, као ни Закон о слободи приступа информацијама.

Република Српска 09.11.2015 | 10:00
БЛ: Листе за упис у вртиће и даље тајне

Иако је ријеч о једном од горућих проблема града, усвојени закључак скупштине, који обавезује Центар за предшколско васпитање и образовање да уписну политику пријема дјеце у вртиће отвори ка јавности, надлежне у центру изгледа не интересује превише, пошто нема ни наговјештаја да у скорије вријеме планирају да испоштују овај закључак.

Такође, надлежни у центру нису нашли времена у мјесец дана да одговоре на питања Пресса поводом ове теме. Покушали смо небројеним позивима и мејловима да дођемо до информација да ли ће поменута листа бити објављена на сајту центра "вртицибл.орг" или доступна јавности на неки други начин. Без одговора су остала и питања о наводним злоупотребама и манипулисању листама за упис дјеце, али и многа друга која интересују све родитеље.

Одборник ПДП-а Зоран Талић, на чије инсистирање је, како каже, овај закључак усвојен, истиче да у њему није прецизирано до када центар мора објавити листе, али да то мора бити "што хитније".

"Он за центар мора бити обавезујући. Ако га они не испоштују, тражићемо одговорност и разрјешење свих од врха до оних који су требали да учествују у његовој реализацији. Сваког мјесеца на сједници скупштине ћу питати шта је са реализацијом тог закључка. Он мора бити спроведен" - испричао је Прессу Талић.

Он тврди да одборници никада нису видјели "интерне акте центра", односно правилник о упису дјеце, на основу којих они одређују уписну политику.

"Свјесни смо да постоје категорије, попут дјеце ратних војних инвалида, која имају предност, али листе свакако морају бити транспарентне. Потребно је хитно ускладити уписно-исписну политику" - каже Талић, чији је приједлог био и да се уведе број под којим би био евидентиран захтјев за упис одређеног дјетета.

Тако би родитељи могли пратити да ли се поштује редослијед уписа и биле би избјегнуте евентуалне злоупотребе.

На посљедњој сједници скупштине Наташа Радуловић се обратила одборницима истичући да у центру раде "најбоље што могу, али ће подржати сваку идеју, која је добра за дијете". Она није прецизирала да ли је мислила на спорни закључак или неке друге приједлоге одборника.

"Имамо дјецу која су приоритетна. Морамо узети у обзир и оне са троје и више дјеце, самохране родитеље, родитеље ратне војне инвалиде. Слажемо се да су могуће промјене. Али, ја знам шта је добро за дјецу, водим бригу о дјеци колико могу, као и наши васпитачи" - рекла је пред одборницима Радуловићева.

Она је највише говорила о јеловнику у центру, као и адаптираним вртићима, а о самом закључку и о томе да ли ће га центар испоштовати, као ни о наводним манипулацијама приликом уписа готово ништа.

У Бањалуци је велики број малишана који чекају ред на вртић, понекад и двије године, а родитељи су још у незнању, јер до информације о стању на листи не могу да дођу.

Тренутно, у Бањалуци на вртић чека око 2.000 дјеце. Многи родитељи су се жалили на уписну политику истичући да дјецу пријављују одмах по рођењу, а велики је број оних који сматрају да њихови захтјеви "заврше у фиокама".

Извор: Прес

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

РВИ

09.11.2015 09:01

Набијем нас свију на к... који смо се борили за ово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лк

09.11.2015 09:12

Од малих ногу дјеца се уче !!! Ово је прави примјер !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ 051

10.11.2015 16:51

Коначно и БН да пише о криминалу у БЛ вртићима. Списак неће бити објављен јер дотична на тај начин узима новац и уцењује имућније и родитеље на неким битним положајима. То знају сви у граду укључујући и Гаврановица, који то нијемо (уз новчану надокнаду) посматра и прави се неимфорисан. Каква је његова реакција на све криминалне радње у вртићима, никаква јер има и њега ту. Ваљда це Станиц са Сипом да то коначно прекине и приведе правди одговорне за вишегодишњи криминал у Вртићима.

Name

Xyз

10.11.2015 18:33

Дзаба се писе о упису и листама дјеце у Бањалуцким вртицима,та прица траје девет година и сви је знају и сви цуте!Натаса Радуловиц је око себе окупила криминалце а Муп да је стити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наца

10.11.2015 18:54

Не знам како та зена од СРАМОТЕ ЗИВИ. СВЕ ЦЕГА СЕ ДОТАКЛА УНИСТИЛА ЈЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркец

10.11.2015 19:57

Може јој се. Све за добробит дјеце. Пијандура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упис

10.11.2015 20:00

Имају листе одборнице Талицу, само нијеси упознат! Питај своје колеге из СНСД-а, како њима поштена Црногорка уписује дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

10.11.2015 22:30

Е мој Талицу,питај одборника Јацимовица како се дјеца уписију он зна и колика је цјена уписа!!!Сви сте продане дусе фуј фуј фуј

Name

Славуј

10.11.2015 20:02

Само СИПУ позвати и правац Фоца. На Туњицама има везу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ботокс

10.11.2015 21:19

Боже, па да имају листе за упис , како би вилу направила и ботокс уградила. Смијешан чланак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вики

10.11.2015 22:37

Пијандура РАДУЛОВИЦКА је данас поруцила "ћераћемо се јос" па г.Талицу Ви размислите до када,обзиром да сте и КУМ са РАДУЛОВИЦКОМ тј. ВАС РОДЈАК, па ЈАВНОСТИ НИЈЕ ЈАСНА ВАСА ИГРАНКА!!! САМО ЛАЗЕТЕ И ОБМАЊУЈЕТЕ ЈАВНОСТ!!! СРАМ ВАС БИЛО!!! Има она стара "ЗАКЛЕЛА СЕ ЗЕМЉА РАЈУ ДА СЕ СВЕ ТАЈНЕ САЗНАЈУ".

ОДГОВОРИТЕ