BL: Liste za upis u vrtiće i dalje tajne

Predstavnici Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sa direktorkom Natašom Radulović na čelu ne poštuju previše odluke Skupštine grada, kao ni Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Republika Srpska 09.11.2015 | 10:00
BL: Liste za upis u vrtiće i dalje tajne

Iako je riječ o jednom od gorućih problema grada, usvojeni zaključak skupštine, koji obavezuje Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje da upisnu politiku prijema djece u vrtiće otvori ka javnosti, nadležne u centru izgleda ne interesuje previše, pošto nema ni nagovještaja da u skorije vrijeme planiraju da ispoštuju ovaj zaključak.

Takođe, nadležni u centru nisu našli vremena u mjesec dana da odgovore na pitanja Pressa povodom ove teme. Pokušali smo nebrojenim pozivima i mejlovima da dođemo do informacija da li će pomenuta lista biti objavljena na sajtu centra "vrticibl.org" ili dostupna javnosti na neki drugi način. Bez odgovora su ostala i pitanja o navodnim zloupotrebama i manipulisanju listama za upis djece, ali i mnoga druga koja interesuju sve roditelje.

Odbornik PDP-a Zoran Talić, na čije insistiranje je, kako kaže, ovaj zaključak usvojen, ističe da u njemu nije precizirano do kada centar mora objaviti liste, ali da to mora biti "što hitnije".

"On za centar mora biti obavezujući. Ako ga oni ne ispoštuju, tražićemo odgovornost i razrješenje svih od vrha do onih koji su trebali da učestvuju u njegovoj realizaciji. Svakog mjeseca na sjednici skupštine ću pitati šta je sa realizacijom tog zaključka. On mora biti sproveden" - ispričao je Pressu Talić.

On tvrdi da odbornici nikada nisu vidjeli "interne akte centra", odnosno pravilnik o upisu djece, na osnovu kojih oni određuju upisnu politiku.

"Svjesni smo da postoje kategorije, poput djece ratnih vojnih invalida, koja imaju prednost, ali liste svakako moraju biti transparentne. Potrebno je hitno uskladiti upisno-ispisnu politiku" - kaže Talić, čiji je prijedlog bio i da se uvede broj pod kojim bi bio evidentiran zahtjev za upis određenog djeteta.

Tako bi roditelji mogli pratiti da li se poštuje redoslijed upisa i bile bi izbjegnute eventualne zloupotrebe.

Na posljednjoj sjednici skupštine Nataša Radulović se obratila odbornicima ističući da u centru rade "najbolje što mogu, ali će podržati svaku ideju, koja je dobra za dijete". Ona nije precizirala da li je mislila na sporni zaključak ili neke druge prijedloge odbornika.

"Imamo djecu koja su prioritetna. Moramo uzeti u obzir i one sa troje i više djece, samohrane roditelje, roditelje ratne vojne invalide. Slažemo se da su moguće promjene. Ali, ja znam šta je dobro za djecu, vodim brigu o djeci koliko mogu, kao i naši vaspitači" - rekla je pred odbornicima Radulovićeva.

Ona je najviše govorila o jelovniku u centru, kao i adaptiranim vrtićima, a o samom zaključku i o tome da li će ga centar ispoštovati, kao ni o navodnim manipulacijama prilikom upisa gotovo ništa.

U Banjaluci je veliki broj mališana koji čekaju red na vrtić, ponekad i dvije godine, a roditelji su još u neznanju, jer do informacije o stanju na listi ne mogu da dođu.

Trenutno, u Banjaluci na vrtić čeka oko 2.000 djece. Mnogi roditelji su se žalili na upisnu politiku ističući da djecu prijavljuju odmah po rođenju, a veliki je broj onih koji smatraju da njihovi zahtjevi "završe u fiokama".

Izvor: Pres

 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

RVI

09.11.2015 09:01

Nabijem nas sviju na k... koji smo se borili za ovo...

ODGOVORITE
Name

lk

09.11.2015 09:12

Od malih nogu djeca se uče !!! Ovo je pravi primjer !

ODGOVORITE
Name

BL 051

10.11.2015 16:51

Konačno i BN da piše o kriminalu u BL vrtićima. Spisak neće biti objavljen jer dotična na taj način uzima novac i ucenjuje imućnije i roditelje na nekim bitnim položajima. To znaju svi u gradu uključujući i Gavranovica, koji to nijemo (uz novčanu nadoknadu) posmatra i pravi se neimforisan. Kakva je njegova reakcija na sve kriminalne radnje u vrtićima, nikakva jer ima i njega tu. Valjda ce Stanic sa Sipom da to konačno prekine i privede pravdi odgovorne za višegodišnji kriminal u Vrtićima.

Name

Xyz

10.11.2015 18:33

Dzaba se pise o upisu i listama djece u Banjaluckim vrticima,ta prica traje devet godina i svi je znaju i svi cute!Natasa Radulovic je oko sebe okupila kriminalce a Mup da je stiti!!!

ODGOVORITE
Name

Naca

10.11.2015 18:54

Ne znam kako ta zena od SRAMOTE ZIVI. SVE CEGA SE DOTAKLA UNISTILA JE!!!

ODGOVORITE
Name

Markec

10.11.2015 19:57

Može joj se. Sve za dobrobit djece. Pijandura

ODGOVORITE
Name

Upis

10.11.2015 20:00

Imaju liste odbornice Talicu, samo nijesi upoznat! Pitaj svoje kolege iz SNSD-a, kako njima poštena Crnogorka upisuje djecu.

ODGOVORITE
Name

Daca

10.11.2015 22:30

E moj Talicu,pitaj odbornika Jacimovica kako se djeca upisiju on zna i kolika je cjena upisa!!!Svi ste prodane duse fuj fuj fuj

Name

Slavuj

10.11.2015 20:02

Samo SIPU pozvati i pravac Foca. Na Tunjicama ima vezu

ODGOVORITE
Name

Botoks

10.11.2015 21:19

Bože, pa da imaju liste za upis , kako bi vilu napravila i botoks ugradila. Smiješan članak

ODGOVORITE
Name

Viki

10.11.2015 22:37

Pijandura RADULOVICKA je danas porucila "ćeraćemo se jos" pa g.Talicu Vi razmislite do kada,obzirom da ste i KUM sa RADULOVICKOM tj. VAS RODJAK, pa JAVNOSTI NIJE JASNA VASA IGRANKA!!! SAMO LAZETE I OBMANJUJETE JAVNOST!!! SRAM VAS BILO!!! Ima ona stara "ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU DA SE SVE TAJNE SAZNAJU".

ODGOVORITE