Бивши радници МУП-а најављују штрајк

Организациони одбор протеста некадашњих радника МУП-а Србије са Косова и Метохије, који су остали без посла, заказао је за данас нови протест испред Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Србија 09.11.2015 | 09:00
Бивши радници МУП-а најављују штрајк

Предсједник Организационог одбора Рајко Шекуларац најавио је да ће бивши радници МУП-а ступити у штрајк глађу уколико не буду прихваћени њихови захтјеви.

"Штрајк глађу трајаће до испуњења захтева, а они се односе на стављање у исти положај бивших радника МУП-а са Космета са колегама који раде у МУП-у на територији централне Србије", навео је Шекуларац у саопштењу.

Бивши радници МУП-а траже укидање рјешења о пријевременом пензионисању, распоређивање у некој од установа МУП-а Србије у централној Србији или запошљавање у Косовској полицијској служби у складу са бриселским споразумом.

"Позивам све наше пријатеље, другове и све оне који уважавају наше институције и оно што смо радили, да нам се придруже и дају подршку да остваримо своја права", истакао је Шекуларац.

Организациони одбор наводи да је упутио писмо предсједнику Србије Томиславу Николићу, премијеру Александру Вучићу и директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу.

Бивши радници МУП-а са Космета у писму су обавијестили Николића да ће данас у 11.00 часова испред Владине Канцеларије за Косово и Метохију у сјеверном дијелу Косовске Митровице "започети протест незадовољства због свог радно-правног статуса у коме су се нашли након потписивања бриселског споразума и Уредбом Владе Србије која је из тог споразума проистекла".

Они сматрају да су им том уредбом ускраћена права на рад, на слободу и на живот.

"После протеста започећемо штрајк глађу и штрајк ће трајати док се наш радно-правни статус не реши у складу са Уставом и законима Србије", написали су бивши радници МУП-а, додајући да њихова агонија траје већ двије године.

Послије потписивања бриселског споразума нешто више од 1.200 радника запослених у одјељењима МУП-а Србије на Космету остало је без посла. Од тог броја 483 је распоређено у Косовску полицијску службу и друге безбједносне структуре на Косову, док су остали добили рјешења о пријевременом пензионисању.

Прије неколико мјесеци незадовољни статусом они су блокадом административног прелаза Јариње покушали да изнуде рјешење и спровођење одлуке Апелационог суда из Ниша који је утврдио да су рјешења о пензионисању незаконита.

Коментари / 0

Оставите коментар