Bivši radnici MUP-a najavljuju štrajk

Organizacioni odbor protesta nekadašnjih radnika MUP-a Srbije sa Kosova i Metohije, koji su ostali bez posla, zakazao je za danas novi protest ispred Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Srbija 09.11.2015 | 09:00
Bivši radnici MUP-a najavljuju štrajk

Predsjednik Organizacionog odbora Rajko Šekularac najavio je da će bivši radnici MUP-a stupiti u štrajk glađu ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi.

"Štrajk glađu trajaće do ispunjenja zahteva, a oni se odnose na stavljanje u isti položaj bivših radnika MUP-a sa Kosmeta sa kolegama koji rade u MUP-u na teritoriji centralne Srbije", naveo je Šekularac u saopštenju.

Bivši radnici MUP-a traže ukidanje rješenja o prijevremenom penzionisanju, raspoređivanje u nekoj od ustanova MUP-a Srbije u centralnoj Srbiji ili zapošljavanje u Kosovskoj policijskoj službi u skladu sa briselskim sporazumom.

"Pozivam sve naše prijatelje, drugove i sve one koji uvažavaju naše institucije i ono što smo radili, da nam se pridruže i daju podršku da ostvarimo svoja prava", istakao je Šekularac.

Organizacioni odbor navodi da je uputio pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću.

Bivši radnici MUP-a sa Kosmeta u pismu su obavijestili Nikolića da će danas u 11.00 časova ispred Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice "započeti protest nezadovoljstva zbog svog radno-pravnog statusa u kome su se našli nakon potpisivanja briselskog sporazuma i Uredbom Vlade Srbije koja je iz tog sporazuma proistekla".

Oni smatraju da su im tom uredbom uskraćena prava na rad, na slobodu i na život.

"Posle protesta započećemo štrajk glađu i štrajk će trajati dok se naš radno-pravni status ne reši u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije", napisali su bivši radnici MUP-a, dodajući da njihova agonija traje već dvije godine.

Poslije potpisivanja briselskog sporazuma nešto više od 1.200 radnika zaposlenih u odjeljenjima MUP-a Srbije na Kosmetu ostalo je bez posla. Od tog broja 483 je raspoređeno u Kosovsku policijsku službu i druge bezbjednosne strukture na Kosovu, dok su ostali dobili rješenja o prijevremenom penzionisanju.

Prije nekoliko mjeseci nezadovoljni statusom oni su blokadom administrativnog prelaza Jarinje pokušali da iznude rješenje i sprovođenje odluke Apelacionog suda iz Niša koji je utvrdio da su rješenja o penzionisanju nezakonita.

Komentari / 0

Ostavite komentar