Унеско данас о пријему Косова

Генерална конференција Унеска ће данас у Паризу расправљати и одлучивати о захтеву Косова за пријем у ту организацију, а Србија ће, како је најављено, учинити све да та тачка дневног реда буде одложена и да се о томе преговара у Бриселу.

Србија 09.11.2015 | 07:20
Унеско данас о пријему Косова

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је за Тањуг да, што се тиче изгледа да се Генерална конференција позитивно изјасни о том захтеву, они су објективно крајње неизвесни.

С обзиром на то да систем гласања у Унеску, где су за пријем државе нечланице УН потребне две трећина гласова оних који су приступили изјашњавању, при чему се гласови уздржаних приликом утврђивања резултата не узимају у обзир, могућа су оба исхода, јер ће вероватно разлика између гласова "за" и "против" бити веома тесна, истакао је амбасадор Танасковић.

"Да би се избегла оваква непожељна политичка подела у специјализованој агенцији УН за образовање, науку и културу, Србија ће предложити одлагање расправе о овој контроверзној тачки дневног реда, бар до наредног заседања Генералне конференције 2017. године", навео је Танасковић.

За доношење одлуке о одлагању, напомиње, потребна је проста већина гласова, уз исте пропозиције поступка и утврђивања резултата изјашњавања.

"Све је, дакле, отворено", закључио је Танасковић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БЛука

09.11.2015 06:57

#нокосовоунесцо

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

09.11.2015 07:25

КАТАСТРОФА,ДА СЕ О ТОМЕ УОПШТЕ РАСПРАВЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2015 08:50

Катастрофа да још није готово јер Косово је суверено призната земља, ма како то боли али је то чињеница. Кривац је Милошевић.