Unesko danas o prijemu Kosova

Generalna konferencija Uneska će danas u Parizu raspravljati i odlučivati o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju, a Srbija će, kako je najavljeno, učiniti sve da ta tačka dnevnog reda bude odložena i da se o tome pregovara u Briselu.

Srbija 09.11.2015 | 07:20
Unesko danas o prijemu Kosova

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je za Tanjug da, što se tiče izgleda da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtevu, oni su objektivno krajnje neizvesni.

S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećina glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tesna, istakao je ambasador Tanasković.

"Da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine", naveo je Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju, napominje, potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

"Sve je, dakle, otvoreno", zaključio je Tanasković.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BLuka

09.11.2015 06:57

#nokosovounesco

ODGOVORITE
Name

SSSS

09.11.2015 07:25

KATASTROFA,DA SE O TOME UOPŠTE RASPRAVLA.

ODGOVORITE
Name

Ре

09.11.2015 08:50

Катастрофа да још није готово јер Косово је суверено призната земља, ма како то боли али је то чињеница. Кривац је Милошевић.