Златни микрофон за Цунета Гојковића

Поводом 83. рођендана и седам деценија музичке каријере, барду српске музичке сцене Предрагу Цунету Гојковићу уручен је Златни микрофон Радио Београда.

Забава 09.11.2015 | 09:45
Златни микрофон за Цунета Гојковића

Част да му уручи признање у Каменој сали имао је Миливоје Михајловић, директор Радио Београда, који је истакао да је Цуне оставио дубок траг у музичкој култури Србије и обогатио ризницу Радио Београда.

„У истој сали овде сам стварао своја најлепша остварења. Од учења мелодија преко учествовања у писању аранжмана, текста. Ово је сигурно ван конкуренције награда коју сам добио“, рекао је том приликом Гојковић.

„Очекујем од мојих млађих колега да следе нас старије који смо у овој кући као што је Радио, који страшно држи до те традиције. Честитам свим уредницима који се за то боре да очувају ову нашу лепу народну музику.“

У препуној Каменој сали уметнику су у дирљивој атмосфери уручена и признања Вукове задужбине и Културно-просветне заједнице Србије.

Уметнички директор Музичке продукције РТС Бојан Суђић нагласио је да Гојковићев „топао глас и његова интерпретација народних песама већ деценијама оплемењује наша срца“.

„У Цунетовој биографији мноштво је доказа да се ради о врхунском уметнику. Од дебија на таласима Радио Београда 1939. када је наступао у женском октету прерушен у девојчицу, преко положене аудиције за радио певача 1948, па до данас множили су се трајни снимци за звучни архив Радио Београда и наступи са разним ансамблима, укључујући и Симфонијски орекстар РТС-а“, рекао је Суђић.

Он је подсетио да је прва „Златна плоча“ (тираж од 50.000 примерака) на Балкану био сингл Кафу ми драга испеци Предрага Гојковића на чијем репертоару се нашло више од 2.000 народних, староградских песама, шлагера.

„Припадам генерацији која је Цунета поистовећивала са квалитетном народном музиком која се опирала музичком шунду. Чини ми се да деценијама није било особе на овим просторима која није чула за његово име“, нагласио је Суђић.

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бошњак

09.11.2015 09:35

Истински умјетник, који је разгаљивао срца слушаоцима широм бивше Југославије. Честитке од свег срца.

ОДГОВОРИТЕ