Zlatni mikrofon za Cuneta Gojkovića

Povodom 83. rođendana i sedam decenija muzičke karijere, bardu srpske muzičke scene Predragu Cunetu Gojkoviću uručen je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Zabava 09.11.2015 | 09:45
Zlatni mikrofon za Cuneta Gojkovića

Čast da mu uruči priznanje u Kamenoj sali imao je Milivoje Mihajlović, direktor Radio Beograda, koji je istakao da je Cune ostavio dubok trag u muzičkoj kulturi Srbije i obogatio riznicu Radio Beograda.

„U istoj sali ovde sam stvarao svoja najlepša ostvarenja. Od učenja melodija preko učestvovanja u pisanju aranžmana, teksta. Ovo je sigurno van konkurencije nagrada koju sam dobio“, rekao je tom prilikom Gojković.

„Očekujem od mojih mlađih kolega da slede nas starije koji smo u ovoj kući kao što je Radio, koji strašno drži do te tradicije. Čestitam svim urednicima koji se za to bore da očuvaju ovu našu lepu narodnu muziku.“

U prepunoj Kamenoj sali umetniku su u dirljivoj atmosferi uručena i priznanja Vukove zadužbine i Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Umetnički direktor Muzičke produkcije RTS Bojan Suđić naglasio je da Gojkovićev „topao glas i njegova interpretacija narodnih pesama već decenijama oplemenjuje naša srca“.

„U Cunetovoj biografiji mnoštvo je dokaza da se radi o vrhunskom umetniku. Od debija na talasima Radio Beograda 1939. kada je nastupao u ženskom oktetu prerušen u devojčicu, preko položene audicije za radio pevača 1948, pa do danas množili su se trajni snimci za zvučni arhiv Radio Beograda i nastupi sa raznim ansamblima, uključujući i Simfonijski orekstar RTS-a“, rekao je Suđić.

On je podsetio da je prva „Zlatna ploča“ (tiraž od 50.000 primeraka) na Balkanu bio singl Kafu mi draga ispeci Predraga Gojkovića na čijem repertoaru se našlo više od 2.000 narodnih, starogradskih pesama, šlagera.

„Pripadam generaciji koja je Cuneta poistovećivala sa kvalitetnom narodnom muzikom koja se opirala muzičkom šundu. Čini mi se da decenijama nije bilo osobe na ovim prostorima koja nije čula za njegovo ime“, naglasio je Suđić.

RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

09.11.2015 09:35

Istinski umjetnik, koji je razgaljivao srca slušaocima širom bivše Jugoslavije. Čestitke od sveg srca.

ODGOVORITE