Укидање града Источно Сарајево?

Начелник општине Источно Ново Сарајево и члан СНСД-а Љубиша Ћосић најавио је надавно да ће предизборни програм СНСД-а за предстојеће локалне изборе, између осталог, бити територијална реорганизација града Источно Сарајево.

Република Српска 08.11.2015 | 20:00
Укидање града Источно Сарајево?

Приједлог је спајање општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа у једну општину те укидање општине Источни Стари Град.

Ова идеја наишла је на оштре осуде руководства, али и борачких организација, општина Источна Илиџа и Источни Стари Град.

,,Идеја о спајању општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа је још један у низу безуспјешних покушаја СНСД-а да постане битан политички фактор у Источном Сарајеву'', сматра начелник општине Источна Илиџа Предраг Ковач и додаје да није тачно да би се направиле уштеде укидањем једне општине, јер већа општина тражи већу администрацију и још низ додатних трошкова.

,,Ако би се то десило то би био корак ка гашењу града Источно Сарајево. То је погрешно јер би смо тада били лак плијен за све ово што се дешава на нивоу БиХ. Нама је циљ да останемо да живимо на овим просторима и да развијамо овај град који смо почели да градимо'', тврди Ковач.

У општини Источни Стари Град нису изненађени ставовима, СНСД-а и Љубише Чосића о укидању њихове општине. Кажу то је стара идеја Љубише Ћосића и СНСД-а још из времена када се, као становник наше општине, кандидовао за начелника и изгубио на изборима.

,,Стално нешто комбинују како би срушили град Источно Сарајево, а не да би нешто изградили. Ћосић је четврту годину начелник општине Источно Ново Сарајево, а више се бави нашом општином и чешће је спомиње, него своју општину'', истиче Бојо Гашановић начелник општине Источни Стари Град.

У општини Источни Стари град подсјећају да је СНСД, од када је дошао на власт у Републици Српској, у њиховој општини укинуо шумско газдинство и полицијску станицу.

,,Сада би да нам укину општину а тиме и комунално предузеће, здравствену амбуланту и све оно што смо годинама стварали у рату али и у миру. То нећемо дозволити'', упозравају становници и Борачка организација ове општине.

Први начелник општине Источни Стари Град Коста Плакаловић цитира народну пјесму у којој се каже:

,,Али су се преварили љуто, све то може бити обрнуто.''

,,Ми смо часно и поштено одбранили овај крај и сад би неко да нас укине. Не може Општину укинути онај ко је није стварао. То је сулудо'', каже Плакаловић.

Предсједник Борачке организације општине Источни Стари Град Драгољуб Дерикоња тврди да ни један борац неће пристати на укидање општине Источни Стари Град.

,,Стварали смо Републику Српску али смо упоредо стварали и нашу општину'', подсјећа Дерикоња док његов саборац Томо Цинцар упозорава да се нико не смије шалити са општином за коју је погинуло 100 најбољих синова.

,,Кренули смо испод омаре, ни од чега, али смо нешто направили. Тај који ништа није направио сада би нешто да укида. Одакле му храброст за тако нешто'', пита се Цинцар.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић ипак понавља да остаје при идеји о територијалној реорганизацији града Источно Сарајево, односно градских општина.Тврди да су још прије двије године становници Мјесне заједнице Довлићи, општине Источни Стари Град, тражили да се припоје општини на чијем је он челу.

,,Жао ми је што су данас, на славу Борачке организације, пале тешке ријечи и увреде. Као начелник општине Источно Ново Сарајево и као становник Источног Сарајева спреман сам да дошем било гдје и с свима разговарам, да изнесем аргументе а не увреде и оптужбе'', каже Ћосић и поручује да се морају поштовати жеље становника сваке општине и мјесне заједнице па предлаже референдум на нивоу мјесних заједница по питању реорганизације градских општина у Источном Сарајеву.

Противници реорганизације питају зашто СНСД жели укидање општина у Источном Сарајеву док истовремено оснивају нове општине у другим дијеловима Републике Српске?

БН ТВ

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

08.11.2015 18:52

Цосиц је небитан лик то је хускање из владе! А сто се тице Косте Плакаловица и његове борбе боље му је да, цути, они који су се зртвовали за Српску и опстину њих су заборавили и једва презивљавају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

08.11.2015 20:41

Војска РС је највише и крива што је током рата који није био објавио дозволила "политичарима" који су били најобичнији ратни дезертери и профитери да буду водећи фактор који наређује док војска полу гладна, полу гола и полу боса без потребног наоружања понизио извршавања њихова наређења. Да ВРС неби била у миру потенцијална претња ратним профитерима и новим тајкунима који се обогатише отимајући народни имовину они су у договором са МЗ војску расформирали и наивни народ оставили на милост и немилост "политичарима" и тајкунима који сада умјесто комуниста као њихова ванбрачна дјеца и унучади свлаче и облаче у РС. Укидањем општине Ново Сарајево се укида испод жита И борба СРБског Народа за његову слободу!

Name

Пуна подрска

08.11.2015 19:09

Ко год жели добро Источном Сарајеву подржаће спајање тзв. градских општина у једну. Буџети поменутих општина су толико мали да једноставно не могу издржати расцјепкане администрације распоредјене у висе руралних опстина. Боље имати једни јаку централну опстину него три руралне и финансијски слабе. Одличан приједлог и треба га подржати. Не разумијем зашто се СДС противи када на подручју цијелог И. Сарајева само у једној општини СНСД је на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

08.11.2015 22:58

Неби се сложио са таквом подршком. Већа општина тражи и већу општински администрацију који је због тога више подложна бирократији и корупцији него мала администрација. Савез општина У Сарајеву је нешто сасвим друго и он тражи сарадњу муслимански И србски општина и томе циљу радећи У рукавицама иду поједини "србски политилари" јер лакше је међусобно ујединити велике општине огрезле у корупцију И криминалу него више етнички међусобно различитих малих општина које раде бет корупције. То су намјере појединих "покитилара" само што они још увијек своје праве циљеве не смију СРБима да кажу!

Name

Пуна подршка

09.11.2015 07:40

Као прво ништа те нисам разумио. Као друго овдје се не ради о уједињењу са општинама у федералном Сарајеву, него општина на градском подручју Источног Сарајева. Као треће, да ли је јефтиније имати три начелника општина или једног, да ли је јефтиније имати једну скупштину општине или три?

Name

родјо

08.11.2015 19:15

Вјероватно сте мањи од опстина као сто је Забар и Станари итд ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

08.11.2015 20:12

Све нешто источно, има ли шта западно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нај Јаци СДС Спско Сарајево !

08.11.2015 21:10

Истоцно Српско Сарајево и Истоцни Стариград Цебити Главниград Републике Српске Овосунај храбри Борци Истоцног Сарајева Бранили Иодбранили Аније Милорад Додик Дезертер Којинезнависе кудада Крене Вуцицму Неданареферендум А СзП Преузео Сипу Ињимасе Близи Крај ,Затосубас Данас Тај Поданик Додиков Цосо Цосави Цосиц Данесто Млатикао и Његов Сеф Алисвеусвему Готовису Стезесе Обруц Идесипа Јамислим Да Бајасамо Гледаунебо Какода Сепаси Алије Касно Обраоје Бостан,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сједи...

08.11.2015 22:28

...1 ! ! ! У понедељак нека дођу родитељи на састанак! Ко ли теби даде пролазну из граматике?. . .ццц...

Name

Ре

08.11.2015 22:45

Јој куку мене ста написа

Name

Мостарац

09.11.2015 10:13

Ти богоми ко да си заглавио у кафани код Јована?

Name

ре СДС ист.Сарајево

09.11.2015 14:21

Ти ко да си побјегао из јаслица.

Name

МУЈО

10.11.2015 09:42

ЛЕГЕНДА

Name

Пале

10.11.2015 09:56

Посто скоро сви радимо у Сарајеву засто се не спојимо и административно кад смо вец физицки спојени.

Name

Драган

08.11.2015 21:55

Не верујем ниста овом Цосицу.Обрацао сам му се пар пута, обецао ми је ресити неке проблеме и никада није одрзао обецање.Типицни апаратцик СНСДа којем је стало само до лицног интереса, макар при томе остао и без образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдс

09.11.2015 06:57

Обрати се сдс-у за помоц

Name

тито

08.11.2015 22:22

припојите се главном граду И онако радите скоро сви у Сарајеву

ОДГОВОРИТЕ
Name

П Д П

08.11.2015 22:52

И треба укинути те општинице. Такође и Крупу на Уни, источни Дрвар, истоцни Мостар, Остру Луку, вукосавље, забаре, језеро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демобилисани борац

08.11.2015 23:09

То је одлична идеја. Заиста не знам зашто се ови типови из општине Источна Илиџа буне против ове идеје, кад им половина општинских одборника већ живи у Спасовданској улици, на подручју општине Источно Ново Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И С.Град гдје је то

09.11.2015 01:49

Опстина Стари Град је Басцарсија а Истоцни Стари Град Хреса Вуцја Лука и друга села али бас села тако да ИСГ једноставно не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.11.2015 05:14

и треба спојити ове двије опстине и направити квалитетну опстинску администрацију. ово је циркус.неписмеми.немају појма о послу,неко их је ту запослио.возају се опстинским аутомобилима,приватно обављају ста им треба.прави циркус који народ плаца.тако исто и град и.сарајево.ста ти људи тамо раде.сем сто стану у ред да добију плату.све то треба растјерати. борци су огорцени јер немају гдје да се запосле а не због тога да ли це бити једна опстина.како их није срамота да се каце бораца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко,ста вас брига ко

09.11.2015 18:20

Реално гледано,и јесте предлог на мјесту.Све опстинице тј мјесне заједнице са пар стотина или пар хиљада људи треба угасити.БЕЗ ОБЗИРА КО ВЛАДА У ЊИМА........Нисам цлан ни једне странке али ово треба да се укине.........Свè сами пропалилокални пројекти..........Све странке у оба ентитета праве ове опстинице......Типа И. С. Град у РС,или Теоцак и Сапна у Федерацији.Знате ли сто је је то тако???? ЗАТО СТО СЕ ПЕРУ ПАРЕ ПРЕКО ТИХ ОПСТИНА.Највеце мутљаге раде се управо ту.........на тим мјестима.

Name

пале

09.11.2015 05:43

А дајте људи, будите реални, какав Источни Стари Град, како може Вучија Лука бити општина, од кад знам за себе то је предмет спрдње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

09.11.2015 07:02

За господина Михица који оцито насједа на преваре. Спајање двије опстине не знаци повецање администрације неги смањење. У ове двије опстине тренутно ради око 150 људи а довољно би било 100 људи у једној опстини.само би висе појединци морали да раде. 50 људи коста годисње висе од 1 милион. За те паре годисње се мозе урадити по један знацајан инфраструктурни пројекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и.сарајево

09.11.2015 07:36

Немојте одмах петљати прицу како борци се противе. Није тацно. Борци су огорцени на ово стање у РС, на бахатост у опстинама у скупстини. Понасају се као да је све њихово. Они народу отимају све,да би њима били пуни дзепови. Упропастили су скоро свако предузеце,дијелеци себи талове.лако је распродати земљу а гдие је привреда. све вам се свело на три маркека,кладионице,кафице.народ тавори.да није сарајева ,људи тамо раде све и сваста,а ви се курците како није добро спојити двије опстине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аца

09.11.2015 16:59

Цосицу и СНСД-у укидање иде од руке. Укинути болницу, па онда град Истоцно Сарајево, све паре у Бањалуку, а народ овдје нек цркне. Ко му је крив сто је ратовао за Републику Српску, умјесто да сверцује цигарете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок одлука

09.11.2015 18:30

Можда ће вам изгледати невјероватно али ја заиста не знам колико ми имамо тих општина и како се све зову, иако живим ту. А поготово не знам гдје се која простире. Будимо искрени па признајмо да се сви ми спрдамо на рачун тих бројних општина. Мој приједлог је да буде једна па ако буду добро радили нек се онда множе. Која је најбоља нека тстане. Само јака економија и богат буџет могу јачати општину. Тога овдје немамо. Шта ми имамо ту, да видимо! Супермаркета 2 или 3 који углавном нису наши, тај новац одлази даље. Сад смо добили те неке киоске са цигарама и жвакама-ужас. Неко чудно име имају, не знам ни како гласи. Зарасле њиве, смеће свуда(а огромни рачуни за плаћање одвоза смећа), неспособно и нељубазно особље у администрацији. Посебна прича је прокопано шеталиште широко 12м и на крају се претворило у козју стазу. Фасаде!!!Само на једној згради имате пет различитих боја а на следећој пет других. Од тих боја боли глава. Свако одступање од бијеле боје захтијева много умијећа и креативности. А ко за то мари?

ОДГОВОРИТЕ
Name

и стари град

09.11.2015 21:12

Не треба насједати на подвале ових СНСД-оваца, сви ми добро знамо њихов постен посао у Сумама РС,Електродистрибуцији, болници Касиндол итд.Град И Сарајево будзет позитиван (сто је права ријеткост у РС-у) и уредно плаца своје дугове. Опстина И.Стари град, будзет просле године 1.900.000 КМ и наравно позитиван, опстина сама развија туристицку дестинацију Требевић и имас гдје доци и ста видјети а не као влада сто инвестира у пропали ОЦ Јахорина па људи поједосе милионе и нигдје ниста. Од владе никаква помоц и никаква корист само апсолутна деструкција. Да није тузно било би залосно. Ко је схватио,схватио. Позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоца

10.11.2015 06:27

Једном село вазда село.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна

10.11.2015 11:07

И онда МИлорад казе да нема Срба у Сарајеву?!Срба у Сарајеву колико хоцес!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињенице

10.11.2015 11:58

- ово сто прица Љубиса Цосиц, нема подрску медју вецином странака и одборника из разних разлога, знаци супља прица. - Истоцна Илидза и Град Истоцно Сарајево, будзетски новац тросе искљуциво на финансирање СДС и разних организација блиских њима и није тацна прица да стоје боље од Истоцног Новог Сарајева. Опстина Истоцна Илидза искљуциво новац троси на плате запослених, без икаквих улагања у било ста. Град троси новац на установе и организације блиске искљуциво СДС, а у много цему закида опстину Истоцно Ново Сарајево. - опстина Истоцно Ново Сарајево, улазе много у разне капиталне пројекте, али видно форсира људе из СНСД. - опстина Истоцни Стари Град је обицна рупа, ције руководство продаје комплетан Требевиц муслиманима и зато становници тог дијела зеле да изадју из ове опстине, док остали зеле да ова опстина опстане јер у противном би били, оно сто су и некад раније, а то је зона сумрака. - опстина Пале, има својих разних проблема али врло брзо це се суоцити са тезњом једног дијела своје опстине за одвајањем. То је мјесто Мокро, гдје је највеца увреда реци да припадају Палама. - опстине Соколац и Трново, територијално удаљене, у потпуности опљацкане и девастиране, не знају ни ста знаци појам Град. - нити су све ове опстине и све ове странке и политицари, било када видјели неки град, а поготово зивјели у њему. Град Истоцно Сарајево, мора опстати из разних разлога, а колико це опстина имати није ни битно. Битно је да ове исте гарнитуре нису способне урадити ниста и ту нема разлике о коме прицамо и из које странке долази. Цаст појединцима, али и они временом постају дио бескорисне масе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре чињенице

10.11.2015 12:44

Сад су дрзнули да укидају Источни Стари град, кад је Бојо ријешио да гради народно позориште и балет на Њеманици, град на води-Миљацки у Доњим Булозима и елитно насеља Абу-хамза ал Мухамед на Требевићу. Прекинути га на почетку реализације ових прјеката значи нож улеђа развоју 527 становника ове, у будућности најразвијеније општине.