Поистовјећивање интереса СНСД-а са интересима Српске озбиљна сметња

Поздрављам, без икакве задршке, чињеницу да је одржана заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара БиХ. Све поруке које смо чули том приликом, као и документи који су усаглашени, јасно говоре о томе да су окренуте нове странице и да су наша лица окренута ка будућности, истакао је предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Огњен Тадић (СДС).

Република Српска 08.11.2015 | 17:31
Поистовјећивање интереса СНСД-а са интересима Српске озбиљна сметња

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање, којег чине делегације Европског парламента и Парламента БиХ, није усвојио пословник у дијелу начина доношења одлука. Објасните нам зашто су представници БиХ одбили приједлог да се одлуке доносе простом већином у обје делегације?

Према Споразуму о стабилизацији и придруживању (ССП), Парламентарни одбор нема право да доноси било какве одлуке или препоруке. Једина његова надлежност је да размјењује мишљење о поступку примјене ССП-а. Сходно томе, приједлог да ми доносимо препоруке није усклађен са потписаним споразумом, у којем је БиХ равноправна страна са ЕУ. И поред тога, ми смо били спремним, уколико ће то допринијети напретку БиХ на европском путу, да усвојимо могућност да усвајамо препоруке. Ми смо тражили, што је случај и код Савјета за имплементацију ССП-а и код Одбора за имплементацију ССП-а, да се те препоруке доносе договором двије делегације. То је било неприхватљиво за Тонина Пицулу и један број чланова из делегације Европског парламента.

Стекао сам утисак да они или не желе да поштују или не разумију одредбе ССП-а. Надам се да данас пропуштена прилика, а за шта су криви неки од чланова делегације Европског парламента, неће нарушити све наше заједничке обавезе када је у питању ССП, те да ћемо већ на сљедећем састанку имати чињеницу не само да је одбор формиран, него и да је усвојио свој пословник, па, ако треба, и да је дао сам себи право да доноси препоруке, али онако као и други институционални сегменти Споразума, дакле договором, а не прегласавањем.

Је ли у делегацији Парламента БиХ потпуно усаглашен став о овом питању?

У делегацији Парламента БиХ постоји апсолутно јединство да не смије доћи до нарушавања наших међусобних односа, нити до неповољног статуса БиХ као стране у Споразуму. Због тога смо ми усвојили став и дали такав приједлог колегама из Европског парламента да данас усвојимо пословник, онако како је то могуће по ССП-у, дакле без говора о препорукама, а да одмах након тога приступимо дефинисању одредбе пословника, којим би било могуће усвајати препоруке, али на принципима који важе и за остале препоруке које се помињу у самом Споразуму, као и начин њиховог доношења.

Како оцјењујете заједничку сједницу Савјета министара БиХ и Владе Србије, која је прије неколико дана одржана у Сарајеву?

Становништво балканских земаља види да је протеклих неколико година свака од влада и власти са ових простора посебно заинтересована да покаже своју отвореност и добронамјерност када је у питању однос са другим земљама и њиховим грађанима. Због тога, без икакве задршке, поздрављам чињеницу да је одржана заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара БиХ. Све поруке које смо чули том приликом, као и документи који су усаглашени, јасно говоре о томе да су окренуте нове странице и да су наша лица окренута ка будућности. Ми имамо Споразум о паралелним и специјалним везама између Републике Српске и Србије, на основу којег је до сада одржано неколико заједничких сједница влада Србије и Републике Српске. Сходно томе и ова сједница Савјета министара БиХ и Владе Србије дио је заједничког тренда договарања и давања јасне поруке становницима БиХ и Србије да власти желе најбоље могуће међусобне односе, па да исто препоручују и свим својим грађанима и стоје иза таквих њихових потреба.

Према наводима појединих медија, предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је српском премијеру да је у БиХ разговарао са погрешним људима. Реагујући на ове наводе, Вучић поручује да се Србија мора одговорно понашати према свима, па и Републици Српској, али и да Република Српска треба одговорно да се понаша према Србији.

Реакцију није потребно коментарисати, јер је она изазвана акцијом. Што се тиче изјаве Милорада Додика, она сигуран сам није изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика. Она је изјава предсједника СНСД-а Милорада Додика. То већ постаје озбиљна сметња за живот у Републици Српској, јер су ове двије функције толико спојене у понашању и одлукама Додика да се поистовијетио интерес СНСД-а са интересом Републике Српске. Интерес само СНСД-а не може бити интерес Републике Српске. Република Српска је много већа него једна политичка партија, без обзира на то колико подршку она има код једног дијела бирачког тијела. Поручујем Додику да се уздржи од давања изјава које могу наштетити било којем појединцу који живи на овим просторима. Сигурно је да се многи људи осјећају несигурно када политичари дају изјаве, које без икаквог озбиљног повода, узнемиравају јавност.

Очекујете ли да ће након формирања нове коалиције у ФБиХ доћи до прекомпозиције власти на нивоу БиХ?

Предсједник Босић је више пута нагласио да СДС, па и Савез за промјене, нису директни актери тих разговора. Мени је жао што ми сада имамо такву ситуацију, не због избора политичког партнера или неких персоналних разлога, већ због тога што ми се чини да се на одређени начин дискредитује онај почетни замах који је био направљен на бази европске агенде, као и европске иницијативе. Било би добро да смо направили пуно више тога у протеклих неколико мјесеци. Надам се да нико не искључује могућност наставка добре сарадње на тим пољима, али ћемо се као представници Савеза за промјене о свим тим стварима моћи одредити тек када видимо шта представља не само договор, већ прије свега намјере наших политичких коопераната, који учествују у раду Савјета министара БиХ.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић сматра да је рјешавање великих афера повезано са избором новог директора СИПЕ, јер, како наводи, полиција је сервис Тужилаштва, те уколико се случајеви добро документују, добиће и епилог пред судом. Савјет министара БиХ именовао је Перицу Станића за директора ове агенције. Каква су Вам очекивања у том погледу?

Директор Перица Станић је професионалац и очекујем да то и остане. Изјаве министра Мектића не доживљавам као неку врсту политичке намјере да се у земљи створи клима која би на било који начин довела до тога да преиспитујемо неке одлуке донесене у прошлости, а које се тичу стратешког односа према борби против криминала и корупције. Напротив, изјаве министра Мектића управо видим као жељу да се у тој борби и реализацији те стратегије постигне успјех.

Сигуран сам да нема човјека у Републици Српској и ФБиХ који није свјестан огромног присуства корупције у домаћем систему, као и неког од случаја корупције за који вјероватно свако до нас зна или је довољно информисан о њему. Тако и изјава министра Мектића звучи као најава рашчишћавања те теме, да напокон утврдимо какво је стварно стање, у којој мјери је корупција захватила друштво и како да се боримо против ње.

БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

гацко

08.11.2015 16:41

Немој Огњене, живота ти... Доста је више и од тебе, и ти си добрим дијелом кривац што је Додик и сад на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС активиста

08.11.2015 17:01

Босицу, узми тај печат и напокон направи странку, па да када радимо на изборима знамо за кога и за шта се боримо!

Name

Гацо црно

08.11.2015 17:38

У Гацкој је побиједио вјецити губитник. Зато је Гацка вјецити губитник.

Name

Онда значи да је...

08.11.2015 19:46

...поистовјећивање интереса СЗП-а са интересима Српске једина опција,је ли тако? Е,неће бити...сви сте ви исти...само своје џепове пуните...а ти се к'о краљица Елизабета оглашаваш сваких пола године...'ајд' не лупај матере ти...

Name

днк

08.11.2015 21:29

Није Огњен крив што је Миле још на власти.Крив је неписмени и залудјени народ,тајкуни,јавне институције,страх, пријетње и уцјене!Тадић би сигурно био бољи и реалнији предсједник од овог силовног кабадахије! На крају крајева,разлика је била само 1 %(46 % Додик, 45 % Тадић).

Name

Гаги

08.11.2015 16:52

Огњене,све ми то знамо,да власт дрзи и Суд и РТРС и остало само сто нас само нико не слуса осим родбине и комсија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

08.11.2015 16:56

Ајд урадите несто молим Вас,ви стално кудите Милу.Подрзавам СЗП али урадите несто,само изјављујете бице ово бице оно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

08.11.2015 17:02

Огњене преузели сте СИПУ, ајде да видимо ста це те урадити у наредних 6 мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво мој...

08.11.2015 19:36

...НИШТА ОНИ УРАДИТИ НЕЋЕ!

Name

РС

08.11.2015 17:09

Упутите конкретан предлог у Скупстину, од кога це народ имати користи. 10 г. сте опозиција, један предлог сте упутили, није ни вама стало до народа, само се бавите аферама, и да додјете такви на власт, будите конструктивна опозиција, а народ це то на изборима препознати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар

08.11.2015 17:57

Власт у принципу никада не прихвата приједлоге опозиције, ама баш никада. Тиме би себе дерогирала а опозицији дизала рејтинг. То им није ни на крај памети. Без обзира о коме се ради.

Name

ТРЕБИЊЕ

08.11.2015 17:14

Оги дзабе креците. Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.11.2015 17:16

Народ не може више да чека да Додик буде на власти још 3 године јер још 3 године са политичарем као што је Додик су 3 године све већег хаоса. Хоћемо промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вобра

08.11.2015 22:25

Тако је.

Name

Мила

08.11.2015 17:28

Оги, крените једном , оцистите багру, да нормално дисемо. Оги видис ста се ради у Милицима, у свим опстинама има бескицмењака јао у Милицима. Поцни те са цисцењем багре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

08.11.2015 17:38

Оги дзабе креците Додик је опет успео да вас надмудри свог цовека постави за директора СИПЕ Босиц масе у празно свакодневно са папирицима мање верујте онима који врсе провере лазно вас иформису о појединим кандидатима БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И КРИМИНАЛА ТРЕБА ДА ПОЦНЕ ПРВО- У -СИПИ-МУПУ-ТУЗИЛАСТВУ-СУДУ-А ТЈКУНИ ЦЕ СЕ САМИ ПОНУДИТИ КАО СВЕДОЦИ САРАДНИЦИ ЛОС ОДАБИР СТАНИЦ ВАМ НИЈЕ ЗА ТУ ПРИЦУ ТАКО НЕСТО НЕ ОДГОВАРА ДОДИКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.11.2015 19:05

Нико из СНСД-а није више урадио за Додика од Огњена,омогуцио му је нови мандат предсједника, у Бањалуци је растурио градски одбор СДС и обезбједио СНСД-у још 4 године пљачке Бања Луке. Ако је ишта у томе добро онда да од 2018 више нећемо гледати препотентно Огњеново лице у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само оставке и бјежанија су за СНСД

08.11.2015 19:13

Немој са њима ни близу Тадија нису они за народ и борце РС никада били да би им дали да живе нормално, недај Боже да још дуго дрмају нашим шугавим животима који је годинама такав без милиметра помака на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

челинац

08.11.2015 19:58

Врати нам најбоље чланове СДС-е које си искључио у Челинцу, па Стевандић је мала маца за тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоби

08.11.2015 21:41

Једини борац ВРС са 18 година ..Боско Буха..бацај бомбееее..

ОДГОВОРИТЕ