Poistovjećivanje interesa SNSD-a sa interesima Srpske ozbiljna smetnja

Pozdravljam, bez ikakve zadrške, činjenicu da je održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH. Sve poruke koje smo čuli tom prilikom, kao i dokumenti koji su usaglašeni, jasno govore o tome da su okrenute nove stranice i da su naša lica okrenuta ka budućnosti, istakao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić (SDS).

Republika Srpska 08.11.2015 | 17:31
Poistovjećivanje interesa SNSD-a sa interesima Srpske ozbiljna smetnja

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, kojeg čine delegacije Evropskog parlamenta i Parlamenta BiH, nije usvojio poslovnik u dijelu načina donošenja odluka. Objasnite nam zašto su predstavnici BiH odbili prijedlog da se odluke donose prostom većinom u obje delegacije?

Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Parlamentarni odbor nema pravo da donosi bilo kakve odluke ili preporuke. Jedina njegova nadležnost je da razmjenjuje mišljenje o postupku primjene SSP-a. Shodno tome, prijedlog da mi donosimo preporuke nije usklađen sa potpisanim sporazumom, u kojem je BiH ravnopravna strana sa EU. I pored toga, mi smo bili spremnim, ukoliko će to doprinijeti napretku BiH na evropskom putu, da usvojimo mogućnost da usvajamo preporuke. Mi smo tražili, što je slučaj i kod Savjeta za implementaciju SSP-a i kod Odbora za implementaciju SSP-a, da se te preporuke donose dogovorom dvije delegacije. To je bilo neprihvatljivo za Tonina Piculu i jedan broj članova iz delegacije Evropskog parlamenta.

Stekao sam utisak da oni ili ne žele da poštuju ili ne razumiju odredbe SSP-a. Nadam se da danas propuštena prilika, a za šta su krivi neki od članova delegacije Evropskog parlamenta, neće narušiti sve naše zajedničke obaveze kada je u pitanju SSP, te da ćemo već na sljedećem sastanku imati činjenicu ne samo da je odbor formiran, nego i da je usvojio svoj poslovnik, pa, ako treba, i da je dao sam sebi pravo da donosi preporuke, ali onako kao i drugi institucionalni segmenti Sporazuma, dakle dogovorom, a ne preglasavanjem.

Je li u delegaciji Parlamenta BiH potpuno usaglašen stav o ovom pitanju?

U delegaciji Parlamenta BiH postoji apsolutno jedinstvo da ne smije doći do narušavanja naših međusobnih odnosa, niti do nepovoljnog statusa BiH kao strane u Sporazumu. Zbog toga smo mi usvojili stav i dali takav prijedlog kolegama iz Evropskog parlamenta da danas usvojimo poslovnik, onako kako je to moguće po SSP-u, dakle bez govora o preporukama, a da odmah nakon toga pristupimo definisanju odredbe poslovnika, kojim bi bilo moguće usvajati preporuke, ali na principima koji važe i za ostale preporuke koje se pominju u samom Sporazumu, kao i način njihovog donošenja.

Kako ocjenjujete zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, koja je prije nekoliko dana održana u Sarajevu?

Stanovništvo balkanskih zemalja vidi da je proteklih nekoliko godina svaka od vlada i vlasti sa ovih prostora posebno zainteresovana da pokaže svoju otvorenost i dobronamjernost kada je u pitanju odnos sa drugim zemljama i njihovim građanima. Zbog toga, bez ikakve zadrške, pozdravljam činjenicu da je održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH. Sve poruke koje smo čuli tom prilikom, kao i dokumenti koji su usaglašeni, jasno govore o tome da su okrenute nove stranice i da su naša lica okrenuta ka budućnosti. Mi imamo Sporazum o paralelnim i specijalnim vezama između Republike Srpske i Srbije, na osnovu kojeg je do sada održano nekoliko zajedničkih sjednica vlada Srbije i Republike Srpske. Shodno tome i ova sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije dio je zajedničkog trenda dogovaranja i davanja jasne poruke stanovnicima BiH i Srbije da vlasti žele najbolje moguće međusobne odnose, pa da isto preporučuju i svim svojim građanima i stoje iza takvih njihovih potreba.

Prema navodima pojedinih medija, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je srpskom premijeru da je u BiH razgovarao sa pogrešnim ljudima. Reagujući na ove navode, Vučić poručuje da se Srbija mora odgovorno ponašati prema svima, pa i Republici Srpskoj, ali i da Republika Srpska treba odgovorno da se ponaša prema Srbiji.

Reakciju nije potrebno komentarisati, jer je ona izazvana akcijom. Što se tiče izjave Milorada Dodika, ona siguran sam nije izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ona je izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. To već postaje ozbiljna smetnja za život u Republici Srpskoj, jer su ove dvije funkcije toliko spojene u ponašanju i odlukama Dodika da se poistovijetio interes SNSD-a sa interesom Republike Srpske. Interes samo SNSD-a ne može biti interes Republike Srpske. Republika Srpska je mnogo veća nego jedna politička partija, bez obzira na to koliko podršku ona ima kod jednog dijela biračkog tijela. Poručujem Dodiku da se uzdrži od davanja izjava koje mogu naštetiti bilo kojem pojedincu koji živi na ovim prostorima. Sigurno je da se mnogi ljudi osjećaju nesigurno kada političari daju izjave, koje bez ikakvog ozbiljnog povoda, uznemiravaju javnost.

Očekujete li da će nakon formiranja nove koalicije u FBiH doći do prekompozicije vlasti na nivou BiH?

Predsjednik Bosić je više puta naglasio da SDS, pa i Savez za promjene, nisu direktni akteri tih razgovora. Meni je žao što mi sada imamo takvu situaciju, ne zbog izbora političkog partnera ili nekih personalnih razloga, već zbog toga što mi se čini da se na određeni način diskredituje onaj početni zamah koji je bio napravljen na bazi evropske agende, kao i evropske inicijative. Bilo bi dobro da smo napravili puno više toga u proteklih nekoliko mjeseci. Nadam se da niko ne isključuje mogućnost nastavka dobre saradnje na tim poljima, ali ćemo se kao predstavnici Saveza za promjene o svim tim stvarima moći odrediti tek kada vidimo šta predstavlja ne samo dogovor, već prije svega namjere naših političkih kooperanata, koji učestvuju u radu Savjeta ministara BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da je rješavanje velikih afera povezano sa izborom novog direktora SIPE, jer, kako navodi, policija je servis Tužilaštva, te ukoliko se slučajevi dobro dokumentuju, dobiće i epilog pred sudom. Savjet ministara BiH imenovao je Pericu Stanića za direktora ove agencije. Kakva su Vam očekivanja u tom pogledu?

Direktor Perica Stanić je profesionalac i očekujem da to i ostane. Izjave ministra Mektića ne doživljavam kao neku vrstu političke namjere da se u zemlji stvori klima koja bi na bilo koji način dovela do toga da preispitujemo neke odluke donesene u prošlosti, a koje se tiču strateškog odnosa prema borbi protiv kriminala i korupcije. Naprotiv, izjave ministra Mektića upravo vidim kao želju da se u toj borbi i realizaciji te strategije postigne uspjeh.

Siguran sam da nema čovjeka u Republici Srpskoj i FBiH koji nije svjestan ogromnog prisustva korupcije u domaćem sistemu, kao i nekog od slučaja korupcije za koji vjerovatno svako do nas zna ili je dovoljno informisan o njemu. Tako i izjava ministra Mektića zvuči kao najava raščišćavanja te teme, da napokon utvrdimo kakvo je stvarno stanje, u kojoj mjeri je korupcija zahvatila društvo i kako da se borimo protiv nje.

BN TV

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

gacko

08.11.2015 16:41

Nemoj Ognjene, života ti... Dosta je više i od tebe, i ti si dobrim dijelom krivac što je Dodik i sad na vlasti.

ODGOVORITE
Name

SDS aktivista

08.11.2015 17:01

Bosicu, uzmi taj pečat i napokon napravi stranku, pa da kada radimo na izborima znamo za koga i za šta se borimo!

Name

Gaco crno

08.11.2015 17:38

U Gackoj je pobijedio vjeciti gubitnik. Zato je Gacka vjeciti gubitnik.

Name

Onda znači da je...

08.11.2015 19:46

...poistovjećivanje interesa SZP-a sa interesima Srpske jedina opcija,je li tako? E,neće biti...svi ste vi isti...samo svoje džepove punite...a ti se k'o kraljica Elizabeta oglašavaš svakih pola godine...'ajd' ne lupaj matere ti...

Name

dnk

08.11.2015 21:29

Nije Ognjen kriv što je Mile još na vlasti.Kriv je nepismeni i zaludjeni narod,tajkuni,javne institucije,strah, prijetnje i ucjene!Tadić bi sigurno bio bolji i realniji predsjednik od ovog silovnog kabadahije! Na kraju krajeva,razlika je bila samo 1 %(46 % Dodik, 45 % Tadić).

Name

Gagi

08.11.2015 16:52

Ognjene,sve mi to znamo,da vlast drzi i Sud i RTRS i ostalo samo sto nas samo niko ne slusa osim rodbine i komsija.

ODGOVORITE
Name

aco

08.11.2015 16:56

Ajd uradite nesto molim Vas,vi stalno kudite Milu.Podrzavam SZP ali uradite nesto,samo izjavljujete bice ovo bice ono...

ODGOVORITE
Name

Savo

08.11.2015 17:02

Ognjene preuzeli ste SIPU, ajde da vidimo sta ce te uraditi u narednih 6 mjeseci.

ODGOVORITE
Name

Savo moj...

08.11.2015 19:36

...NIŠTA ONI URADITI NEĆE!

Name

RS

08.11.2015 17:09

Uputite konkretan predlog u Skupstinu, od koga ce narod imati koristi. 10 g. ste opozicija, jedan predlog ste uputili, nije ni vama stalo do naroda, samo se bavite aferama, i da dodjete takvi na vlast, budite konstruktivna opozicija, a narod ce to na izborima prepoznati.

ODGOVORITE
Name

Mimar

08.11.2015 17:57

Vlast u principu nikada ne prihvata prijedloge opozicije, ama baš nikada. Time bi sebe derogirala a opoziciji dizala rejting. To im nije ni na kraj pameti. Bez obzira o kome se radi.

Name

TREBINJE

08.11.2015 17:14

Ogi dzabe krecite. Dodik

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.11.2015 17:16

Narod ne može više da čeka da Dodik bude na vlasti još 3 godine jer još 3 godine sa političarem kao što je Dodik su 3 godine sve većeg haosa. Hoćemo promjene.

ODGOVORITE
Name

vobra

08.11.2015 22:25

Tako je.

Name

Mila

08.11.2015 17:28

Ogi, krenite jednom , ocistite bagru, da normalno disemo. Ogi vidis sta se radi u Milicima, u svim opstinama ima beskicmenjaka jao u Milicima. Pocni te sa ciscenjem bagre.

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

08.11.2015 17:38

Ogi dzabe krecite Dodik je opet uspeo da vas nadmudri svog coveka postavi za direktora SIPE Bosic mase u prazno svakodnevno sa papiricima manje verujte onima koji vrse provere lazno vas iformisu o pojedinim kandidatima BORBA PROTIV KORUPCIJE I KRIMINALA TREBA DA POCNE PRVO- U -SIPI-MUPU-TUZILASTVU-SUDU-A TJKUNI CE SE SAMI PONUDITI KAO SVEDOCI SARADNICI LOS ODABIR STANIC VAM NIJE ZA TU PRICU TAKO NESTO NE ODGOVARA DODIKU.

ODGOVORITE
Name

BL

08.11.2015 19:05

Niko iz SNSD-a nije više uradio za Dodika od Ognjena,omogucio mu je novi mandat predsjednika, u Banjaluci je rasturio gradski odbor SDS i obezbjedio SNSD-u još 4 godine pljačke Banja Luke. Ako je išta u tome dobro onda da od 2018 više nećemo gledati prepotentno Ognjenovo lice u politici.

ODGOVORITE
Name

samo ostavke i bježanija su za SNSD

08.11.2015 19:13

Nemoj sa njima ni blizu Tadija nisu oni za narod i borce RS nikada bili da bi im dali da žive normalno, nedaj Bože da još dugo drmaju našim šugavim životima koji je godinama takav bez milimetra pomaka na bolje.

ODGOVORITE
Name

čelinac

08.11.2015 19:58

Vrati nam najbolje članove SDS-e koje si isključio u Čelincu, pa Stevandić je mala maca za tebe.

ODGOVORITE
Name

cobi

08.11.2015 21:41

Jedini borac VRS sa 18 godina ..Bosko Buha..bacaj bombeeee..

ODGOVORITE