У овај затвор желе српски криминалци

Затвор Нова скела, који је коштао 10 милиона евра, од 2012. намењен је за најгоре криминалце у Србији, којима не недостаје удобност.

Србија 08.11.2015 | 12:30
У овај затвор желе српски криминалци

Обезбеђене су им спортске хале у којима су терени за мали фудбал, рукомет и кошарку. Ту су столови за стони-тенис и шаховске табле. Постоји библиотека и сликарски атеље, а мотиви робијаша сликара су од светаца до актова. Могу да користе и љубавне собе, које изгледају као права хотелске, с купатилом.

У ћелијама од 10 квадратних метара смештена су по два осуђеника која имају по кревет, орман и столицу, али и кабловску телевизију, топлу воду у купатилу, где су туш-кабина и чучавац.

Затвор је грађен по европским стандардима безбедности, али и у складу с правима за заворенике, па и за најгоре убице и педофиле као што су Драган Ђурић, који је убио Тијану Јурић (15), Малиша Јефтовић, убица Катарине Јанковић (3), и Драган Николић Чомбе, убица Тамаре Ивановић (13).

 

Овај затвор жеља је многих затвореника који желе да буду пребачени због бољих услова.

Затвореници имају прво да раде док су у завору, на пословима којих тамо има.

Осим уобичајених, као што је прање веша, чишћење и кухиња, ту је и радионица за израду коверата. Посао траје од четири до осам сати, а у зависности од посла и радних сати, највреднији могу да зараде неколико хиљада динара месечно.

Осуђеници су раздвојени и ћелије су стално закључане, сем када се улази и излази.

Нема шетања по блоковима, тако да је овде најбезбедније за педофиле јер нису, као у другим затворима, могући напади других затвореника.

Осим цимера, осуђеници међусобно могу да се виде током двосатне шетње или слободних активности; спорта, атељеа и посла.

У шетњу иду по блоковима, којих има шест, и под будним оком су посебно обучених 150 стражара, као и 300 камера.

У затвору су израженије социјалне и економске разлике него на слободи.

Они затвореници који имају новца себи могу да приуште и приватне лекаре, који ће их прегледати у затворској ординацији.

Такође, могу да у пакетима добијају квалитетније ствари, а у собама могу да имају боље уређаје на које имају право - телевизоре, радио, конзоле са игрицама...

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ресоцијализација

08.11.2015 11:50

Смисао затвора је повратак у друство с јасним циљевима тј. рад, понасање у складу с нормама. Ако људе третирас као зивотиње они то и постану. Та удобност показује како се мозе зивјети и вани. Многи ту први пут виде несто фино. Србија је сиромасна земља с око 2 милиона трајних избјеглица. Искусења за криминал су велика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

08.11.2015 12:44

Онај ко је силовао и убио малољетну особу, нема право на повратак у друштво.

Name

xx

08.11.2015 12:30

Није то затвор то је узивање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.11.2015 16:30

Ово је хотел а не затвор

ОДГОВОРИТЕ