U ovaj zatvor žele srpski kriminalci

Zatvor Nova skela, koji je koštao 10 miliona evra, od 2012. namenjen je za najgore kriminalce u Srbiji, kojima ne nedostaje udobnost.

Srbija 08.11.2015 | 12:30
U ovaj zatvor žele srpski kriminalci

Obezbeđene su im sportske hale u kojima su tereni za mali fudbal, rukomet i košarku. Tu su stolovi za stoni-tenis i šahovske table. Postoji biblioteka i slikarski atelje, a motivi robijaša slikara su od svetaca do aktova. Mogu da koriste i ljubavne sobe, koje izgledaju kao prava hotelske, s kupatilom.

U ćelijama od 10 kvadratnih metara smeštena su po dva osuđenika koja imaju po krevet, orman i stolicu, ali i kablovsku televiziju, toplu vodu u kupatilu, gde su tuš-kabina i čučavac.

Zatvor je građen po evropskim standardima bezbednosti, ali i u skladu s pravima za zavorenike, pa i za najgore ubice i pedofile kao što su Dragan Đurić, koji je ubio Tijanu Jurić (15), Mališa Jeftović, ubica Katarine Janković (3), i Dragan Nikolić Čombe, ubica Tamare Ivanović (13).

 

Ovaj zatvor želja je mnogih zatvorenika koji žele da budu prebačeni zbog boljih uslova.

Zatvorenici imaju prvo da rade dok su u zavoru, na poslovima kojih tamo ima.

Osim uobičajenih, kao što je pranje veša, čišćenje i kuhinja, tu je i radionica za izradu koverata. Posao traje od četiri do osam sati, a u zavisnosti od posla i radnih sati, najvredniji mogu da zarade nekoliko hiljada dinara mesečno.

Osuđenici su razdvojeni i ćelije su stalno zaključane, sem kada se ulazi i izlazi.

Nema šetanja po blokovima, tako da je ovde najbezbednije za pedofile jer nisu, kao u drugim zatvorima, mogući napadi drugih zatvorenika.

Osim cimera, osuđenici međusobno mogu da se vide tokom dvosatne šetnje ili slobodnih aktivnosti; sporta, ateljea i posla.

U šetnju idu po blokovima, kojih ima šest, i pod budnim okom su posebno obučenih 150 stražara, kao i 300 kamera.

U zatvoru su izraženije socijalne i ekonomske razlike nego na slobodi.

Oni zatvorenici koji imaju novca sebi mogu da priušte i privatne lekare, koji će ih pregledati u zatvorskoj ordinaciji.

Takođe, mogu da u paketima dobijaju kvalitetnije stvari, a u sobama mogu da imaju bolje uređaje na koje imaju pravo - televizore, radio, konzole sa igricama...

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

resocijalizacija

08.11.2015 11:50

Smisao zatvora je povratak u drustvo s jasnim ciljevima tj. rad, ponasanje u skladu s normama. Ako ljude tretiras kao zivotinje oni to i postanu. Ta udobnost pokazuje kako se moze zivjeti i vani. Mnogi tu prvi put vide nesto fino. Srbija je siromasna zemlja s oko 2 miliona trajnih izbjeglica. Iskusenja za kriminal su velika.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

08.11.2015 12:44

Onaj ko je silovao i ubio maloljetnu osobu, nema pravo na povratak u društvo.

Name

xx

08.11.2015 12:30

Nije to zatvor to je uzivanje

ODGOVORITE
Name

Md

09.11.2015 16:30

Ovo je hotel a ne zatvor

ODGOVORITE