Избори: Хрвати данас бирају нову власт

У Хрватској се јутрос отворена биралишта на којима 3,7 милиона бирача са пребивалиштем у тој држави одлучује о новом сазиву Хрватског сабора.

Регион 08.11.2015 | 10:31
Избори: Хрвати данас бирају нову власт

Биралишта у Хрватској отворена су у 7.00 часова, затварају се у 19.00 часова, у иностранству се гласа други дан, а укупно је отворено готово седам хиљада мјеста, јављају хрватски медији.

До затварања биралишта на снази је изборна ћутња за вријеме које је забрањено објављивати изјаве, фотографије кандидата и процјену изборних резултата.

У БиХ је за парламентарне изборе у Хрватској регистровано 21.632 гласача који могу да гласају у дипломатско-конзуларним представништвима те земље у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли.

Изборна мјеста у БиХ била су отворена јуче од 7.00 до 19.00 часова, као и данас у том периоду, у Сарајеву у Економској школи, у Генералном конзулату Хрватске у Бањалуци, у Основној школи “Петар Бакула” у Мостару, те у Генералном конзулату Хрватске у Тузли.

У Хрватској је за ове изборе пријављено укупно 166 кандидатских листи, од којих су 161 страначка, те пет независних кандидата.

За 151 саборски мандат пријављено је укупно 2.311 кандидата, гдје је, према хрватском Уставу, осам мандата предвиђено за националне мањине, од чега три за Србе.

Хрватски аналитичари предвиђају да ће ово бити најнеизвјеснији избори у тој држави, а да ће главну изборну битку водити коалиција окупљена око владајућег СДП-а и “Домољубне коалиције” окупљене око највеће опозиционе партије ХДЗ-а.

Предсједник Државне изборне комисије Бранко Хрватин позвао је бираче да изађу на изборе за Хрватски сабор, поручивши им да “изаћи на изборе није само право, него и заједничка обавеза”.

Прве резултате Државна изборна комисије објавиће у 22.00 часа, нешто касније него иначе, а прве излазне анкете очекују се чим се затворе биралишта.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

пензионер

08.11.2015 10:16

Гласови Босанаца и Херцеговаца це превагнути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар мирић

08.11.2015 10:58

Одлучују они који овдје не живе

Name

постен

08.11.2015 11:29

Не знам како једино Хрвати гласају за другу дрзаву то никако не разумјем. Гласати за земљу у којој ниси ни преспавао и одлуцивати у тој дрзави. То нема нигдје. Исто кад би сви Аустријанци гласали у Њемацкој ил обрнуто. Ово испада као да је БиХ Хрватска колонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

08.11.2015 16:12

За СРБе се ништа промјенити неће ко год буде у Хрватској на власти. Хрвати као покатоличени СРБи исто као муслимани у БиХ се морају прво да излеће од своје мржње према Православним СРБима од којих потичу да би тада били нормалан народ који може да има своју демократску државу!

ОДГОВОРИТЕ