Крај епидемије еболе у Сијера Леонеу

Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је данас крај епидемије еболе у Сијера Леонеу која је током 18 месеци од избијања однела близу 4.000 живота, а економију те земље гурнула у дубоку рецесију.

Свијет 07.11.2015 | 14:05
Крај епидемије еболе у Сијера Леонеу

"СЗО данас проглашава крај епидемије еболе у Сијера Леонеу", рекао је представник те агенције УН за ту земљу Андрес Нордстром на церемонији у престоници Фритауну, што је наишло на аплауз окупљених званичника.

Данашња објава представља изузетно значајан корак у настојањима да се искорени ебола, која је и даље присутна само у суседној држави Гвинеји, где је од последица вируса умрло близу 2.500 људи, пренео је АФП.

У бившој британској колонији Сијера Леонеу регистрована је готово половина случајева епидемије еболе, од које је, од децембра 2013. године, у три најтеже погођене афричке државе, заражено 28.600, а преминуло 11.300 људи.

Број оболелих почео је да се смањује 25. септембра, три седмице пошто је СЗО прогласила да у суседној Либерији више нема еболе, болести која је одговорна за смрт 4.800 људи.

Светска банка, процењује да ће Сијера Леоне због епидемије еболе изгубити најмање 1,4 милијарде долара када је реч о економском расту у 2015, што ће довести до "незабележеног пада" БДП за више од 20 одсто.

Ебола, један од најсмртоноснијих вируса познатих човеку, шири се преко директног контакнта са телесним течностима заражене особе која показује симптоме као што су висока температура и повраћање.

Коментари / 0

Оставите коментар