Kraj epidemije ebole u Sijera Leoneu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas kraj epidemije ebole u Sijera Leoneu koja je tokom 18 meseci od izbijanja odnela blizu 4.000 života, a ekonomiju te zemlje gurnula u duboku recesiju.

Svijet 07.11.2015 | 14:05
Kraj epidemije ebole u Sijera Leoneu

"SZO danas proglašava kraj epidemije ebole u Sijera Leoneu", rekao je predstavnik te agencije UN za tu zemlju Andres Nordstrom na ceremoniji u prestonici Fritaunu, što je naišlo na aplauz okupljenih zvaničnika.

Današnja objava predstavlja izuzetno značajan korak u nastojanjima da se iskoreni ebola, koja je i dalje prisutna samo u susednoj državi Gvineji, gde je od posledica virusa umrlo blizu 2.500 ljudi, preneo je AFP.

U bivšoj britanskoj koloniji Sijera Leoneu registrovana je gotovo polovina slučajeva epidemije ebole, od koje je, od decembra 2013. godine, u tri najteže pogođene afričke države, zaraženo 28.600, a preminulo 11.300 ljudi.

Broj obolelih počeo je da se smanjuje 25. septembra, tri sedmice pošto je SZO proglasila da u susednoj Liberiji više nema ebole, bolesti koja je odgovorna za smrt 4.800 ljudi.

Svetska banka, procenjuje da će Sijera Leone zbog epidemije ebole izgubiti najmanje 1,4 milijarde dolara kada je reč o ekonomskom rastu u 2015, što će dovesti do "nezabeleženog pada" BDP za više od 20 odsto.

Ebola, jedan od najsmrtonosnijih virusa poznatih čoveku, širi se preko direktnog kontaknta sa telesnim tečnostima zaražene osobe koja pokazuje simptome kao što su visoka temperatura i povraćanje.

Komentari / 0

Ostavite komentar