Сноуден: Политика САД креира више терориста него што их убије

Бивши шпијун НСА Едвард Сноуден, у интервјуу за шведски лист "Дагенс Нyхетер", указао је да Вашингтон не идентификује мете кроз дронове, већ кроз телефоне. Програм дроновских интервенција креира више терориста него што их убије, закључио је Сноуден.

Свијет 07.11.2015 | 08:18
Сноуден: Политика САД креира више терориста него што их убије

Двије и по године након што је открио тајне НСА, Сноуден каже да нема грижу савијести.

"Сад морам да говорим пажљиво, јер ће сваку моју ријеч да искористе амерички критичари. Ако кажем било шта добро о Русији, па чак и "ето, није пакао", они ће то коментарисати са "заљубио се у Кремљ" или нешто тако. С друге стране, ако кажем нешто лоше - биће опет исто: "Да, да, сад мрзиш Русију, биједо једна."

Сноудену највише недостаје његова породица али је ипак повремено виђа, кад они дођу у Москву.

"Некад су људи који су били присиљени на егзил губили сваки контакт а потом и важност и утицај на дебату. Али, сада више није тако захваљујући техници", рекао је Сноуден.

На питање новинара како се Америка односила према питању тортуре, Сноуден је одговорио "једноставно - заиста блесаво":

"Постојале су индикације да је у ЦИА било људи који су хтјели да причају о томе, али који су били под стресом због мучења трећих лица. Неки су чак премјештени на друге послове јер нису могли да се уклопе са оним што су видели. Али, умјесто да направе неки канал комуникације како би се злоупотријебе пријавиле, ЦИА је у суштини њима запушила уста молбом да престану да документују мучења".

Сноуден је оптужио америчку владу да је умјесто да избјегне срамоћење тако што ће поправити проблем, она изабрала пут заташкавања грешака.

"Земље у којима се налазе тајни затвори САД у цијелом свијету су заправо лош преседан за цијели свијет. У тим земљама се мисли 'па, у реду, ако Америка то ради, онда то мора да је у реду'... Али, то је погрешно. и те ствари кад тад изађу на видело. Можете чувати тајну годинама, чак и деценијама, али не можете чувати тајну заувијек. И на крају ћете платити моралну цену."

Коментаришући открића портала Интерсепт који је открио да је девет од десет жртава напада дроновима било грешком убијено Сноуден је указао да Вашингтон не идентификује мете кроз дронове, већ кроз телефоне.

"И будите сигурни да они не знају да ли телефон држи терориста или његова мајка. Због тога је много невиних жртава у ударима дронова. Кад сам видео причу коју је објавио Интерсепт, нисам ни тренутка посумњао: у питању је била најважнија безбедносна прича године. Програм дроновских интервенција креира више терориста него што их убије", закључио је Сноуден.

Говорећи о ИС, Сноуден је нагласио да је "најгора пријетња с којом се свијет суочава креирана кроз америчку политику":

Неизбјежно питање односило се на масовно прислушкивање и праћење.

"Није битно да ли ви имате нешто да кријете, већ да ли имате нешто да изгубите. Па чак и они који мисле да немају ништа да сакрију, треба да се противе методама које користи НСА", рекао је најпознатији звиждач, који је политички азил добио у Русији.

Извор: Неwсwеек.рс / РТ.цом

Коментари / 0

Оставите коментар