Срби обиљежавају Митровске задушнице

Верује се да ће, уколико на Задушнице, чим ујутру отворите очи, изговорите молитву за покојне, затим још једном на гробљу и увече пред спавање, душа покојника пронаћи мир и неће вам долазити у сан.

Србија 07.11.2015 | 07:01
Срби обиљежавају Митровске задушнице

Данас су Митровске задушнице, дан за душе преминулих. Православни верници обележавају овај празник изласком на гробље, паљењем свећа, поделом хране и пића. Сви Срби знају шта се чини на Задушницама, али нико од њих не зна шта се дешава са душама покојника тог дана.

Упокојенима на небу који се нису причестили и пред смрт или који су са гресима отишли на онај свет једино остају молитве њихових живих наследника да им олакшају боравак у пределима у којима се налазе.

Молитве живих могу умилостивити Господа да олакша боравак грешним душама до времена Страшног суда, а понекад и да им опрости грехе јер су се њихова деца за њих усрдно и ватрено молила.

У једном тексту Патријарха Павла стоји: “Еванђелско учење о бесмртности душе једна је од основних истина наше православне вере. Са том вером да су наши сродници и пријатељи и после смрти живи пред Богом Живим, ми хришћани не прекидамо духовну везу са њима, молимо се Богу за њих и вршимо заупокојене спомене. Чинимо добра дела у њихово име, приносимо кољиво, палимо свеће, дајемо даће и подушја.”

Свећа је симбол светлости Христове који је рекао: “Ја сам светлост свету.” Та нас светлост подсећа на светлост којом Христос обасјава душе преминулих. Она је мала жртва Богу који се жртвовао за нас. Зато се свака свећа намењује покојницима понаособ, како би они угледали светлост на оном свету.

Смисао кољива – куваног жита је да нас подсети на речи Христове да зрно кад умре род доноси и то не у тами земље, него у светлости сунца. То је симбол смртног тела и живота бесмртне душе у светлости Царства небеског. Црно вино којим се кољиво прелива означава Божје милосрђе којим се залечују наше ране.

Зато данас на гробљу треба да се деле храна и пиће за душу покојника. Гроб треба окитити цвећем, запалити свећу, припремити жито, полити гроб водом, вином или уљем и прочитати молитву.

Верује се да уколико ујутру на овај дан, чим отворите очи, изговорите молитву за покојне, затим још једном на гробљу и увече пред спавање, душа покојника ће пронаћи мир и неће вам долазити у сан.

Зато, данас почните дан овом молитвом, запалите свећу на гробу покојника, поделите храну и пиће за његову душу и Господ ће вас погледати.


Молитва за покојне

Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни,

и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење,

хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу.

И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора,

одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање,

где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје.

Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима,

и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу.

Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш,

и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим,

и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и увекове векова.

Амин.

(Телеграф.рс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Амин

06.11.2015 20:16

АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.АМИН

07.11.2015 06:31

А СТА ЗНАЦИ НА СРБСКОМ АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

07.11.2015 08:08

Кад узмес ПРАВОСЛАВНУ ВЕРУ ,онда знас ста је АМИН БОЗЕ! Ако будес циста срца,мозда цес осјетит Бозију милост.

Name

ХЕРЦЕГОВКА

07.11.2015 09:46

РИЈЕЦ,АМИН ЗНАЧИ- НЕКА ТАКО БУДЕ .

Name

АМИН

07.11.2015 07:56

Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

амин

07.11.2015 08:06

"Нека буде"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Векy

07.11.2015 09:21

Неки су толико грешни, да их ни молитве не могу спасити. Јел то поп говори да се не оставља ракија на гробља? Неки оставе цијелу литру, да покојници праве журку направе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сладја

07.11.2015 10:24

Немој вриједјат својим коментарима јер срби се са ракијом и радјају и сахрањују

Name

Михајло

07.11.2015 20:48

Драга Сладјо, немој да прицас глупости, ако ти волис попит то је једна ствар, а то сто је велики гријех покојнику на гробље носит друга.

Name

љубица

11.11.2015 09:21

Не знам ста је добро за дусу покојника јер свако прица разлицито, црква казе да јело није потребно док народни обицаји то налазу само Бог зна ста је правилно и истинито.

ОДГОВОРИТЕ