Srbi obilježavaju Mitrovske zadušnice

Veruje se da će, ukoliko na Zadušnice, čim ujutru otvorite oči, izgovorite molitvu za pokojne, zatim još jednom na groblju i uveče pred spavanje, duša pokojnika pronaći mir i neće vam dolaziti u san.

Srbija 07.11.2015 | 07:01
Srbi obilježavaju Mitrovske zadušnice

Danas su Mitrovske zadušnice, dan za duše preminulih. Pravoslavni vernici obeležavaju ovaj praznik izlaskom na groblje, paljenjem sveća, podelom hrane i pića. Svi Srbi znaju šta se čini na Zadušnicama, ali niko od njih ne zna šta se dešava sa dušama pokojnika tog dana.

Upokojenima na nebu koji se nisu pričestili i pred smrt ili koji su sa gresima otišli na onaj svet jedino ostaju molitve njihovih živih naslednika da im olakšaju boravak u predelima u kojima se nalaze.

Molitve živih mogu umilostiviti Gospoda da olakša boravak grešnim dušama do vremena Strašnog suda, a ponekad i da im oprosti grehe jer su se njihova deca za njih usrdno i vatreno molila.

U jednom tekstu Patrijarha Pavla stoji: “Evanđelsko učenje o besmrtnosti duše jedna je od osnovnih istina naše pravoslavne vere. Sa tom verom da su naši srodnici i prijatelji i posle smrti živi pred Bogom Živim, mi hrišćani ne prekidamo duhovnu vezu sa njima, molimo se Bogu za njih i vršimo zaupokojene spomene. Činimo dobra dela u njihovo ime, prinosimo koljivo, palimo sveće, dajemo daće i podušja.”

Sveća je simbol svetlosti Hristove koji je rekao: “Ja sam svetlost svetu.” Ta nas svetlost podseća na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih. Ona je mala žrtva Bogu koji se žrtvovao za nas. Zato se svaka sveća namenjuje pokojnicima ponaosob, kako bi oni ugledali svetlost na onom svetu.

Smisao koljiva – kuvanog žita je da nas podseti na reči Hristove da zrno kad umre rod donosi i to ne u tami zemlje, nego u svetlosti sunca. To je simbol smrtnog tela i života besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog. Crno vino kojim se koljivo preliva označava Božje milosrđe kojim se zalečuju naše rane.

Zato danas na groblju treba da se dele hrana i piće za dušu pokojnika. Grob treba okititi cvećem, zapaliti sveću, pripremiti žito, politi grob vodom, vinom ili uljem i pročitati molitvu.

Veruje se da ukoliko ujutru na ovaj dan, čim otvorite oči, izgovorite molitvu za pokojne, zatim još jednom na groblju i uveče pred spavanje, duša pokojnika će pronaći mir i neće vam dolaziti u san.

Zato, danas počnite dan ovom molitvom, zapalite sveću na grobu pokojnika, podelite hranu i piće za njegovu dušu i Gospod će vas pogledati.


Molitva za pokojne

Pomeni, Gospode, oce i braću našu usnule u nadi na vaskrsenje u život večni,

i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje,

hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.

I useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora,

odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje,

gde gledanje lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima,

i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.

Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš,

i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim,

i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i uvekove vekova.

Amin.

(Telegraf.rs)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Амин

06.11.2015 20:16

АМИН.

ODGOVORITE
Name

re.AMIN

07.11.2015 06:31

A STA ZNACI NA SRBSKOM AMIN.

ODGOVORITE
Name

Srbin

07.11.2015 08:08

Kad uzmes PRAVOSLAVNU VERU ,onda znas sta je AMIN BOZE! Ako budes cista srca,mozda ces osjetit Boziju milost.

Name

HERCEGOVKA

07.11.2015 09:46

RIJEC,AMIN ZNAČI- NEKA TAKO BUDE .

Name

AMIN

07.11.2015 07:56

Amin

ODGOVORITE
Name

amin

07.11.2015 08:06

"Neka bude"

ODGOVORITE
Name

Veky

07.11.2015 09:21

Neki su toliko grešni, da ih ni molitve ne mogu spasiti. Jel to pop govori da se ne ostavlja rakija na groblja? Neki ostave cijelu litru, da pokojnici prave žurku naprave.

ODGOVORITE
Name

Sladja

07.11.2015 10:24

Nemoj vrijedjat svojim komentarima jer srbi se sa rakijom i radjaju i sahranjuju

Name

Mihajlo

07.11.2015 20:48

Draga Sladjo, nemoj da pricas gluposti, ako ti volis popit to je jedna stvar, a to sto je veliki grijeh pokojniku na groblje nosit druga.

Name

ljubica

11.11.2015 09:21

Ne znam sta je dobro za dusu pokojnika jer svako prica razlicito, crkva kaze da jelo nije potrebno dok narodni obicaji to nalazu samo Bog zna sta je pravilno i istinito.

ODGOVORITE