Видео: Ово су најтежи порази Партизана у Европи...!

Ово су резултатски најтежи порази Партизана у евро-такмичењима. Од "шестице" Јувентуса до "петарде" Атлетик Билбаа.

Фудбал 08.11.2015 | 00:00
Видео: Ово су најтежи порази Партизана у Европи...!

Црно-бели неславно су завршили гостовање Алтелик Билбау у 4. колу Групе Л Лиге Европе (1:5). Партизан је јубиларни десети пут примио пет и више комада у евротакмичењима, а да није постигао више од два гола.

У листу "тешких" пораза не убраја се онај из Глазгова, када је "парни ваљак" у сезони 1989/1990 изгубио реванш меч Купа купова од Селтика 4:5, али је, ипак, изборио пласман у 2. коло некадашњег такмичења УЕФА.

1. КУП ШАМПИОНА 1961/1962, Јувентус 0:6

У свом другом наступу у Европи, Партизан се у 2. колу Купа шампиона, пошто је претходно поново био бољи од лисабонског Спортинга, намерио на славни Јувентус.

Гостовање у Торину памти се по једном од два најубедљивија пораза клуба из Хумске у Европи.

Стара торинска дама није имала милости за Београђане. Јувентус је победио у оба меча. За разлику од подношљивих 1:2 из престонице, у Италији је било 0:6.

2. КУП САЈАМСКИХ ГРАДОВА 1970/1971, Динамо Дрезден 0:6

Партизан се девет година касније опробао у Купу сајамских градова. Жребом је одређено да црно-бели у првом колу одмере снаге са Динамом из Дрездена. Гостовање у Источној Немачкој, испоставиће се, био је превелики изазов за "ваљак".

У Београду је остало 0:0, али је у долини реке Елбе представник Југославије понижен. Партизан је добио још једну европску дозу од шест комада. Ова два пораза, од Јувентуса и Динама, су најубедљивија у Партизановој историји такмичења у УЕФА куповима.

Други су исто били тешки, али не као у Торину и Дрездену.

3. КУП УЕФА 1974/1975, Келн 1:5

Ни следећи одлазак у Немачку није остао упамћен по лепом у Хумској. Додуше, ваљак је у сезони Купа УЕФА 1974/1975 морао на запад данашње велике Немачке, у Келн.

Партизан је лако пребродио прве две препреке, пољски Горник и ирски Портдаун. Наду да може да дочека пролеће у Европи још више је подгрејао Момчило Вукотић, када је голом у 81. минуту донео славље против "јарчева" у Београду.

У реваншу су црно-бели били само епизодисти, све важно урађено на терену припадало је Немцима. Предвођен Волфгангом Овератом и Дитером Милером Келн је уништио Партизан у другом полувремену, када је и постигао свих пет комада. Рефик Козић успео је у 71. минуту само да смањи на 1:4.

4. КУП УЕФА 1984/1985, КПР 2:6

Ову сезону такмичења у Купу УЕФА у Хумској памте по лепим домаћинствима, али катастрофалним гостовањима. Двомеч са Квинс Парк Ренџерсом део је славне историје београдског клуба.

Партизан је у Лондону, на Хајберију, по трећи пут у својој историји примио шест голова, али је успео, уз еврогол Драгана Манцеа, да постигне два и да пред реванш на ЈНА сачува какву-такву наду. Она је претворена у величанствену победу и пролаз у треће коло.

На мегдан Видеотону...

5. КУП УЕФА 1984/1985, Видеотон 0:5

Моћни мађарски клуб, касније финалиста који је избацио Жељезничар у полуфиналу, али и Манчестер јунајтед у четвртфиналу, растурио је Партизан у Секешфехервару. Јозеф Сабо забио је црно-белима четири комада, а тачку на катастрофу у комшилуку ставио је Лајош Мајер десет минута пре краја.

Када је Звонко Живковић постигао први гол у 11. минуту, а његов имењак Варга дуплирао предност пред одлазак на одмор, 50.000 навијача, колико их је дошло на реванш у Хумску, већ је видело репризу КПР-а. Ње, ипак, није било, јер је Видеотон сачувао мрежу у наставку.

6. ЛИГА ШАМПИОНА 1997/1998, Кроација 0:5

Партизан је мало "одмаро" од Европе, а онда су укинуте санкције на спорт према СР Југославији. У првој сезони после скидања ембарга, Београђани памте двобој са Националом из Букурешта и елиминацију већ у квалификацијама. Још горе је било следеће године у квалификацијама за Лигу шампиона.

Противник Кроација!

Исаиловић је у Београду обезбедио тешку победу против Загребчана (1:0), али је она била премала да би се елиминисао представник Хрватске. "Модри" су у трансу пред 50.000 гледалаца на Максимиру прегазили Партизан.

Моћна Корација је већ до полувремена, уз Ладићев одбрањен пенал Вукићевићу, водила 4:0 головима Силвија Марића (12'), Игора Цвитановића (15'), Марка Видуке (23') и опет Марић (42').Цвитановић је у 68. минуту само додао со на рану нејаким црно-белима.

7. КУП УЕФА 2001/2002, Рапид Беч 1:5

Љубиша Тумбаковић је у Загребу "попио" прву "петарду", а четири године касније у Бечу другу. Поново је Партизан победио у Београду 1:0, међутим против расположених пулена Лотара Матеуса у престоници Аустрије није имао никакве шансе у другом колу квалификација за Куп УЕФА.

Рапид је лагано гасио "парни ваљак", а од своје намере да потпуно утиша није одустао ни пошто је Дамир Чакар смањио на 1:3 после тачно сат времена игре.

8. КУП УЕФА 2002/2003, Славија Праг 1:5

Већ следеће сезоне популарни "Тумба" је уписао нову петицу у гостима.

Топло-хладно су играли црно-бели. Елиминисали су Хамарби, па испали од Бајерна у квалификацијама за Лигу шампиона. Затим је Спортинг заустављен у борби за Куп УЕФА, а онда је на ред дошао Мегдан са Славијом.

У Хумској су виђена три прелепа гола Партизана и победа од 3:1. За "петарду" у Прагу кривац је Владимир Ивић, јер је управо његовим голом изборен продужетак, да није, остало би 3:0 за Славију. Овако, у додатних пола сата реванша, црно-бели су примили још два гола за тежак пораз.

9. КУП УЕФА 2005/2006, Макаби Тетах Тиква 2:5

Лига шампиона изборена две сезоне раније и пролеће у Европи претходне, нису били довољни за навијаче Партизана да се не побуне против управе на челу са Жарко Зечевићем.

Несрећна елиминација од Артмедије из темеља је здрмала Хумску. Деловало је да се екипа враћа после победе у Израелу 2:0, али је онда уследила најтамнија страница Партизановог играња у Европи. Необјашњиво је шампион Србије и Црне Горе доживео дебакл у Београду. Био је то почетак краја владајуће гантитуре у Хумској, али и почетак доминације Црвене звезде на домаћој сцени, јер наредне две године Партизан није освојио ниједан трофеј.

10. ЛИГА ЕВРОПЕ 2015/2016, Атлетик Билбао 1:5

Гостио је Партизан многе јаке клубове наредних десет европских сезона, али га ниједан није потукао као Атлетик у четвртак увече на Сан Мамесу...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зоран лазаревиц

04.10.2018 05:40

о цему ли прицате кад ви дрзите рецорд у свему

ОДГОВОРИТЕ