Video: Ovo su najteži porazi Partizana u Evropi...!

Ovo su rezultatski najteži porazi Partizana u evro-takmičenjima. Od "šestice" Juventusa do "petarde" Atletik Bilbaa.

Fudbal 08.11.2015 | 00:00
Video: Ovo su najteži porazi Partizana u Evropi...!

Crno-beli neslavno su završili gostovanje Altelik Bilbau u 4. kolu Grupe L Lige Evrope (1:5). Partizan je jubilarni deseti put primio pet i više komada u evrotakmičenjima, a da nije postigao više od dva gola.

U listu "teških" poraza ne ubraja se onaj iz Glazgova, kada je "parni valjak" u sezoni 1989/1990 izgubio revanš meč Kupa kupova od Seltika 4:5, ali je, ipak, izborio plasman u 2. kolo nekadašnjeg takmičenja UEFA.

1. KUP ŠAMPIONA 1961/1962, Juventus 0:6

U svom drugom nastupu u Evropi, Partizan se u 2. kolu Kupa šampiona, pošto je prethodno ponovo bio bolji od lisabonskog Sportinga, namerio na slavni Juventus.

Gostovanje u Torinu pamti se po jednom od dva najubedljivija poraza kluba iz Humske u Evropi.

Stara torinska dama nije imala milosti za Beograđane. Juventus je pobedio u oba meča. Za razliku od podnošljivih 1:2 iz prestonice, u Italiji je bilo 0:6.

2. KUP SAJAMSKIH GRADOVA 1970/1971, Dinamo Drezden 0:6

Partizan se devet godina kasnije oprobao u Kupu sajamskih gradova. Žrebom je određeno da crno-beli u prvom kolu odmere snage sa Dinamom iz Drezdena. Gostovanje u Istočnoj Nemačkoj, ispostaviće se, bio je preveliki izazov za "valjak".

U Beogradu je ostalo 0:0, ali je u dolini reke Elbe predstavnik Jugoslavije ponižen. Partizan je dobio još jednu evropsku dozu od šest komada. Ova dva poraza, od Juventusa i Dinama, su najubedljivija u Partizanovoj istoriji takmičenja u UEFA kupovima.

Drugi su isto bili teški, ali ne kao u Torinu i Drezdenu.

3. KUP UEFA 1974/1975, Keln 1:5

Ni sledeći odlazak u Nemačku nije ostao upamćen po lepom u Humskoj. Doduše, valjak je u sezoni Kupa UEFA 1974/1975 morao na zapad današnje velike Nemačke, u Keln.

Partizan je lako prebrodio prve dve prepreke, poljski Gornik i irski Portdaun. Nadu da može da dočeka proleće u Evropi još više je podgrejao Momčilo Vukotić, kada je golom u 81. minutu doneo slavlje protiv "jarčeva" u Beogradu.

U revanšu su crno-beli bili samo epizodisti, sve važno urađeno na terenu pripadalo je Nemcima. Predvođen Volfgangom Overatom i Diterom Milerom Keln je uništio Partizan u drugom poluvremenu, kada je i postigao svih pet komada. Refik Kozić uspeo je u 71. minutu samo da smanji na 1:4.

4. KUP UEFA 1984/1985, KPR 2:6

Ovu sezonu takmičenja u Kupu UEFA u Humskoj pamte po lepim domaćinstvima, ali katastrofalnim gostovanjima. Dvomeč sa Kvins Park Rendžersom deo je slavne istorije beogradskog kluba.

Partizan je u Londonu, na Hajberiju, po treći put u svojoj istoriji primio šest golova, ali je uspeo, uz evrogol Dragana Mancea, da postigne dva i da pred revanš na JNA sačuva kakvu-takvu nadu. Ona je pretvorena u veličanstvenu pobedu i prolaz u treće kolo.

Na megdan Videotonu...

5. KUP UEFA 1984/1985, Videoton 0:5

Moćni mađarski klub, kasnije finalista koji je izbacio Željezničar u polufinalu, ali i Mančester junajted u četvrtfinalu, rasturio je Partizan u Sekešfehervaru. Jozef Sabo zabio je crno-belima četiri komada, a tačku na katastrofu u komšiluku stavio je Lajoš Majer deset minuta pre kraja.

Kada je Zvonko Živković postigao prvi gol u 11. minutu, a njegov imenjak Varga duplirao prednost pred odlazak na odmor, 50.000 navijača, koliko ih je došlo na revanš u Humsku, već je videlo reprizu KPR-a. Nje, ipak, nije bilo, jer je Videoton sačuvao mrežu u nastavku.

6. LIGA ŠAMPIONA 1997/1998, Kroacija 0:5

Partizan je malo "odmaro" od Evrope, a onda su ukinute sankcije na sport prema SR Jugoslaviji. U prvoj sezoni posle skidanja embarga, Beograđani pamte dvoboj sa Nacionalom iz Bukurešta i eliminaciju već u kvalifikacijama. Još gore je bilo sledeće godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Protivnik Kroacija!

Isailović je u Beogradu obezbedio tešku pobedu protiv Zagrebčana (1:0), ali je ona bila premala da bi se eliminisao predstavnik Hrvatske. "Modri" su u transu pred 50.000 gledalaca na Maksimiru pregazili Partizan.

Moćna Koracija je već do poluvremena, uz Ladićev odbranjen penal Vukićeviću, vodila 4:0 golovima Silvija Marića (12'), Igora Cvitanovića (15'), Marka Viduke (23') i opet Marić (42').Cvitanović je u 68. minutu samo dodao so na ranu nejakim crno-belima.

7. KUP UEFA 2001/2002, Rapid Beč 1:5

Ljubiša Tumbaković je u Zagrebu "popio" prvu "petardu", a četiri godine kasnije u Beču drugu. Ponovo je Partizan pobedio u Beogradu 1:0, međutim protiv raspoloženih pulena Lotara Mateusa u prestonici Austrije nije imao nikakve šanse u drugom kolu kvalifikacija za Kup UEFA.

Rapid je lagano gasio "parni valjak", a od svoje namere da potpuno utiša nije odustao ni pošto je Damir Čakar smanjio na 1:3 posle tačno sat vremena igre.

8. KUP UEFA 2002/2003, Slavija Prag 1:5

Već sledeće sezone popularni "Tumba" je upisao novu peticu u gostima.

Toplo-hladno su igrali crno-beli. Eliminisali su Hamarbi, pa ispali od Bajerna u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Zatim je Sporting zaustavljen u borbi za Kup UEFA, a onda je na red došao Megdan sa Slavijom.

U Humskoj su viđena tri prelepa gola Partizana i pobeda od 3:1. Za "petardu" u Pragu krivac je Vladimir Ivić, jer je upravo njegovim golom izboren produžetak, da nije, ostalo bi 3:0 za Slaviju. Ovako, u dodatnih pola sata revanša, crno-beli su primili još dva gola za težak poraz.

9. KUP UEFA 2005/2006, Makabi Tetah Tikva 2:5

Liga šampiona izborena dve sezone ranije i proleće u Evropi prethodne, nisu bili dovoljni za navijače Partizana da se ne pobune protiv uprave na čelu sa Žarko Zečevićem.

Nesrećna eliminacija od Artmedije iz temelja je zdrmala Humsku. Delovalo je da se ekipa vraća posle pobede u Izraelu 2:0, ali je onda usledila najtamnija stranica Partizanovog igranja u Evropi. Neobjašnjivo je šampion Srbije i Crne Gore doživeo debakl u Beogradu. Bio je to početak kraja vladajuće gantiture u Humskoj, ali i početak dominacije Crvene zvezde na domaćoj sceni, jer naredne dve godine Partizan nije osvojio nijedan trofej.

10. LIGA EVROPE 2015/2016, Atletik Bilbao 1:5

Gostio je Partizan mnoge jake klubove narednih deset evropskih sezona, ali ga nijedan nije potukao kao Atletik u četvrtak uveče na San Mamesu...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zoran lazarevic

04.10.2018 05:40

o cemu li pricate kad vi drzite record u svemu

ODGOVORITE